Соняшниковий шрот — це один із поширених продуктів, який можна придбати на сільськогосподарському ринку. Його залюбки купують фермери та великі тваринницькі господарства. Давайте розберемось, що таке шрот соняшнику, у чому його цінність та де він знайшов застосування.
Що таке шрот соняшнику? Це — побічний продукт вторинної переробки насіння соняшнику, який утворюється в процесі виготовлення олії. Шрот соняшниковий володіє великою кількістю поживних речовин та використовується для додавання в раціон в якості харчової добавки або у чистому вигляді при годуванні сільськогосподарських тварин.
Зовні соняшниковий шрот виглядає як довгі гранули або невеликі лусочки, які мають сіро-коричневий колір та аромат свіжевіджатої олії. Застосовується як корм сільськогосподарським тваринам — великій рогатій худобі, свиням, кроликам, качкам, гусям, індичкам, коропам тощо.
Під час форпресування соняшникового насіння у виробництві олії утворюється макуха та шрот. Макуха з’являється на першому етапі під час подрібнення насіння та форпресування для віджимання олії, шрот — під час вторинного пресування чи екстракції із застосуванням волого-теплового оброблення. Після оброблення його підсушують та гранулюють. Основна відмінність шроту від макухи – це залишковий вміст олії в продукті: шрот містить 2-3% олії, макуха – 5-7%.
У складі соняшникового шроту містяться вітаміни, клітковина, білки. Завдяки високому вмісту клітковини цей продукт може замінити навіть зернові висівки. Поживність соняшникового шроту порівняно з висівками та іншими продуктами рослинного походження теж вища – у ньому міститься більше білка, чиї показники практично зрівнялися із вмістом протеїнів у продуктах тваринного походження, таких як м’ясо, субпродукти тощо.
Окрім того, соняшниковий шрот містить вітаміни Е та групи В, фосфор та інші мінеральні сполуки, жирні кислоти, амінокислоти, вміст білку та клітковини у складі сягає від 30 до 42%. Ще цінною характеристикою соняшникового шроту є стійкість до мікотоксинів, тобто його споживання не є шкідливим для тварин, в продукті не розмножуються гриби.
Як вже згадувалося вище, соняшниковий шрот багатий клітковиною, білком та іншими корисними та поживними речовинами, його охоче споживають тварини. Додавання в раціон відображається на покращенні здоров’я тварин, розвитку молодняку та продуктивності господарства загалом.
Завдяки своїм характеристикам соняшниковий шрот відіграє важливу роль у годуванні тварин та приносить неабияку користь:
Використання шроту соняшника в тваринництві дає господарствам цілу низку переваг, таких як підвищення продуктивності, збільшення кількості та якості молока, яєць, покращення імунітету тварин, зниження кількості загиблого молодняку. До того ж вартість тони продукту приблизно дорівнює цінам на пшеницю.
Згідно з рекомендаціями ветеринарів, не слід перевищувати норми споживання продукту:
Добавку додають до раціону у розмоченому або сухому вигляді. Краще використовувати гранульовану продукцію — вона краще зберігається та перетравлюється тваринами. Перевищення норми споживання може викликати у тварин, найчастіше у курчат бройлерів, розлад травлення, збільшення об’ємів калових мас, що свідчить про те, що добавка не засвоюється повністю.
Окрім позитивних характеристик у шроту є мінуси. Він може містити шкідливі речовини, такі як ртуть, свинець, токсини та нітрати. Тому потрібно використовувати тільки продукцію, що відповідає ДСТУ та має відповідні сертифікати.
Соняшниковий шрот повинен зберігатися в наступних умовах:
Вологість самого шроту не повинна перевищувати 12% (можна визначити вологоміром). Зберігати продукт можна насипом або в мішках. Якщо вибраний перший варіант, то шрот потрібно періодично перемішувати. Якщо він зберігається в мішках, потрібно тримати його на стелажах або піддонах, не на підлозі. Сертифікований шрот, що відповідає ДСТУ, можна зберігати насипом протягом 3 місяців, гранульований в мішках — не більше року.
Для визначення та його характеристик використовують органолептичний метод та фізико-хімічний аналіз. Дослідження проводять в лабораторних умовах, а також безпосередньо на складах для зберігання.
Основними показниками якості шроту є наступні чинники:
Для фізико-хімічного аналізу соняшникового шроту використовують таке обладнання:
Також застосовують різноманітний лабораторний посуд, пробовідбірники та інше обладнання. Під час досліджень органолептичним методом органи почуттів людини визначають запах, колір, консистенцію та смакові властивості шроту.
Шрот соняшнику – це поживний продукт, який утворюється під час виробництва соняшникової олії. До складу соняшникового шроту входить велика кількість білка, клітковини та інших поживних речовин, він знайшов використання у тваринництві. Велика рогата худоба, свині, птах, риба охоче споживає шрот. Його додають до раціону тварин у чистому вигляді або в якості харчової добавки.
Окрім плюсів соняшникового шроту є і мінуси: він може містити шкідливі речовини і токсини. Щоб тварини не постраждали, потрібно використати сертифікований продукт, який відповідає нормам Держстандарту. Визначити якість шроту можна у лабораторних умовах із застосуванням сучасного обладнання, яке можна купити у нас.
Соняшниковий шрот виготовляється з насіння соняшнику після їх переробки на олію. Спочатку насіння очищається, потім руйнується і пресується. Отриманий після пресування макуха екстрагується для вилучення олії. Результатом екстракції окрім олії стає шрот соняшниковий, який висушується і подрібнюється для подальшого використання.
Соняшниковий шрот містить білки (приблизно 30-40%), клітковину (до 30%), жири (близько 10-15%) та вуглеводи. Також до його складу входять вітаміни, мінерали (наприклад, магній, калій) та антиоксиданти.
Соняшниковий шрот містить високу кількість білка, клітковини та жирів. Він також багатий вітамінами групи B, мінералами (такими як магній, калій та фосфор) та антиоксидантами.
Соняшниковий шрот має кілька переваг у годівлі тварин: він багатий білком, що сприяє зростанню та розвитку, містить вітаміни та мінерали, необхідні для здоров’я, та покращує обмін речовин. Крім того, калорійність та поживність соняшникового шроту перетворює його на економічне джерело корму, що знижує витрати на годівлю.
Соняшниковий шрот містить приблизно 30-35% протеїну.
Автоматичний лічильник насіння Wagtest випускається в 3 модифікаціях: модель А У З Діапазон застосування Підходить для середнього і дрібного насіння пшениці, рапсу, кольорів, овочів і так далі Підходить для великого...
Infratec NOVA – один з кращих в галузі аналізаторів цілісного зерна, що використовує всесвітньо визнану технологію пропускання у ближньому ІЧ-діапазоне для одночасного виміру декількох параметрів (вологи, білку, олії, крохмалю і...
Сучасні аналізатори для контролю вологості серії MB гарантують точний аналіз влагосодержания. Вони оснащені або галогенним, або інфрачервоним типом сушки і мають вбудовані ваги і ультрасучасну технологію нагріву. Серед переваг цих...
Кількісне визначення білку по методу Къельдаля Метод визначення загальної кількості азоту, що має столітню історію, носить ім’я датського хіміка Къельдаля; із-за точності і відтворюваності він впродовж століття залишається найбільш використовуваним...
Соняшник є однією з найпоширеніших сільськогосподарських культур. Здебільшого його використовують як джерело видобутку рослинної олії. В Україні насіння соняшнику — найпоширеніший продукт для виробництва рослинної олії. Україна посідає перше місце...
Пшениця — це найпоширеніша в світі сільськогосподарська культура. Вона є важливою складовою харчування людини. Це трав’яниста рослина, яку культивують понад десять тисяч років. Зерна пшениці є основною сировиною для виготовлення...
Вологість – ключовий показник якості пшениці, який впливає на поживність зерна, потенціал його переробки і тривалість зберігання. Цей параметр необхідно регулярно контролювати з допомогою вологоміра зерна високої точності калібрування. Щоб...
Вологоміри зерна, залежно від калібрування, використовують для аналізу зернових, олійних культур, бобів, насіння, в харчовій промисловості і тому подібне способом узяття проб на диэлектродный щуп з пластів при прибиранні культур,...