🌾 Зерно, зернова і смітна домішці
🌾 Як вибрати макаронні вироби з твердої пшениці?
Пшениця належить до справжніх хлібів, як і жито, ячмінь, овес (просоподібні хліби – просо, рис, сорго, кукурудза). Вона має найбільше з усіх злакових кількість сортів. Разом із загальновідомими існує безліч місцевих сортів. Класифікація пшениці за класами в сільському господарстві відрізняється від прийнятої у біології. Першочерговою ознакою класифікації пшениці по класам служить форма колосу і стебла, має значення форма і хімічний склад зерен. Систематизація сортів і класів пшениці може відрізнятися – домовленості з цього питання доки немає.
Пшениця або від латинського Triticum – трав’яниста рослина, одна з основних зернових культур у багатьох країнах. Щоб встановити походження вчені працювали з генетичним кодом злаку. Для порівняння були використані дикі й культурні варіанти пшениці. Завдяки дослідженням можна сказати, що з’явилася вона на південному сході Туреччини. Хоча існують інші думки, наприклад, Микола Вавилов, вважає, що перша поява (батьківщина) рослини – Вірменія.
Історія злаку почалася тисячі років назад і поступово зовнішній вигляд і його якості мінялися, завдяки втручанню людини.
Види пшениці діляться на дві основні групи за якістю соломини і колосу. Від цих ознак залежить простота подальшої обробки скошеного злаку: справжні пшениці (перша група) – зерно легко відділяється від квіткової плівки, колос міцно сидить на стеблі, соломина досить гнучка і пружна, щоб не дробитися при молотьбі; полби (друга група) – зерна насилу відділяються від плівки, колос легко відходить від соломини, яка при молотьбі легко розбивається.
З приведеним вище співвідносяться ділення по твердості, орієнтоване на якість пшениці англійської (м’яка) і польської (тверда). До перших відноситься такий список сортів як костромка, сандомирка, гирка, куявска й інші безості. З остистих – самарка, саксонка, білоколоска, червоноколоска і ряд інших, як озимих, так і ярових. Види пшениці твердих сортів – ярові і остисті: ганівка, білотурка, червонотурка, кубанка, чорноколоска й ряд інших. Відмітні ознаки:
У класифікації за типом твердості виділяють ще один варіант – durum. Дурум – це тверді види пшениці, відмінною особливістю яких вважається високий вміст клейковини. Вона чудово підходить як для пекарної справи, так і для виробництва макаронних виробів.
Від твердості безпосередньо залежить використання пшениці в харчовій промисловості. М’яка пшениця служить сировиною для хлібопекарського борошна. З твердих сортів роблять крупу і макарони. Отримувана з них клейковина пружна і сильна.
Як правило, з властивостями твердості та м’якості збігається борошниста і скловидна. Перші зерна пшениці легко сплющуються при роздавлюванні, виявляючи досить рихлу білу серцевину. Якщо ж зерно розтріскується на шматки неправильної форми, а внутрішність жовтувата, напівпрозора, – це скловидне зерно. Колір і міцність обумовлені меншим або більшим зв’язком між частками. Зустрічається і середній тип зерен, всередині яких зустрічаються обидва типи серцевини.
Широко поширені два угорські сорти: банатський і тейский, що мають подібні властивості.
Пшеницю, що відповідає по скловидності тому або іншому підтипу, але що не відповідає за кольором – відносять до цього підтипу. Якщо зерно втрачає колір внаслідок неналежного дозрівання, прибирання або зберігання, маркується як “потемніла” або “знебарвлена” (залежно від відтінку) з вказівкою підтипу й міри зміни забарвлення.
Існує 5 класів по харчовій придатності. Іноді м’яку пшеницю ділять на 6 класів (разом з вищим), а тверду – на 5. Для споживання придатні тільки перші 4 класи пшениці. Визначити клас пшениці можна по найгіршому з параметрів оцінки якості сортового зерна. Для цього виробники вивчають відразу декілька показників.
Встановити класність пшениці можна за такими параметрами:
Окремо розглядають зміст пророслих зерен і сміття. Є декілька стандартів, по яких оцінюється продовольча пшениця : кількість і якість клейковини, а також вміст протеїну (білка). Якщо розглядати можливість використання сировини для виготовлення продуктів за останньою ознакою, то відсоток кількості пшениці, який буде придатний вище на 3-5/p>
Проте в пекарній справі важливіше наявність клейковини. Нижче приведена таблиця, в якій вказано ділення пшениці на класи за цією ознакою
Клас | Опис |
Вищий Перший Другий | Це так звана сильна пшениця. У список потрапляють тільки ті рослини, які за усіма переліченими вище показниками відповідають вимогам вищого класу. Основне використання – поліпшення якості нижчих груп. |
Третій | Містить не менше 23 клейковини. Використовується для хлібопечення без поліпшення, але не покращує інші класи. |
Четвертий | Слабка пшениця, що вимагає поліпшення сильної. |
П’ятий | Фуражна пшениця – використовується тільки як корм для тварин. |
Для виміру якості пшениці також використовують спеціальний прилад – ІДК. Він показує індекс деформації клейковини. Чим отримане свідчення нижче, тим вище якість. Так хороший індекс від 45 до 75, задовільний – від 80 до 100. Це основна інформація про те, як визначити клас пшениці, з того що потрібно знати агроному чи фермеру.
Збільшити показники класності пшениці прагнуть виробники як в Україні, так і у всьому світі. Це одні з кроків до зниження відсотка що голодують на планеті. Проте останні показники говорять про регулярне зниження вмісту протеїну й інших показників. Сьогодні, щоб підвищити якість, багато виробників прибігають до використання спеціальної сухої пшеничної клейковини, яку додають у борошно, що не додає класності пшениці, але підвищує якість кінцевого продукта.
Пшениця має всілякі різновиди і налічує тисячі сортів. Окрім вищеописаних способів класифікації існує ділення на ярову і озиму, залежно від того, коли вона росте.
Перша добре переносить низькі температури. Вона дозріває при показниках від 12-13 градусів, а також витримує заморозки до – 6. Для високого урожаю необхідно ретельно стежити за станом поля. Тому що затята не любить сусідства з бур’яном. Це залежить також від того, скільки росте пшениця, така озима має більш високі показники, тому стійка до бур’янів. При цьому вона дуже примхлива до стану ґрунту. Її врожайність безпосередньо залежить від добрив.
Як виглядає пшениця ярова та озима? Існує спосіб відрізнити насіння озимих культур від ярини. Це можна зробити через два тижні після посадки. Озимина не поміняє свою форму, залишаючись півсферою, тоді як ярина витягуватися.
Зернова маса має неоднорідний склад, окрім безпосередньо зерна розрізняють ще два види домішок. До фракції “зерно” відносять: цілі зерна, що пошкоджені, але не відповідають критеріям домішок, 50о масі роз’їдених або битих зерен без урахування характеру ушкоджень, для п’ятого класу – включення насіння інших зернових культур, що не відносяться до домішок за стандартами цих видів. До зернової домішки відносяться:
Смітною домішкою вважаються:
Звертайте увагу на маркування. “Група А, “1 клас”, або “пшениця твердих сортів”, для італійських і інших іноземних товарів – “durum”, “semolina di grano duro”. Найдешевші макарони – завжди м’яких сортів пшениці. Зустрічається маркіровка: “група б” (високоскловидне м’яке борошно), “група В” (м’яка пшениця), “1 клас” або “2 клас” (вищий і перший сорт борошна, відповідно).
Популярні запити: сорти пшениці, види пшениці, класи пшениці, класифікація пшениці, класність пшениці, таблиця класності пшениці
Аналізатор інфрачервоний ИНФРАСКАН 1050 – прилад експрес аналізу якості зерна і продуктів його переробки. Він призначений для визначення масової долі компонентів в пробах зернових і олійних культур, крупи, насіння і...
Інфратек 1241 – висока точність за 1 хвилину! Одними зі всесвітньо визнаних і схвалених приладів для швидкого аналізу ячменю, вівса, пшениці, іржі, кукурудзи, рису, сої, рапсу та інших культур є...
Вологомір зерна “Дніпро-3М” – новий стаціонарний прилад, який випускається на заміну моделі “Дніпро-3К”. Вологомір “Дніпро-3М” зберіг усі позитивні особливості свого попередника – широкий діапазон виміру, високу повторюваність, зручність в роботі....
WILE – 55 – сучасний вологомір зерна від відомого фінського виробника Farmcomp. Він використовується для вимірів вологості зерна, продуктів і насіння з/г культур. Де можна застосовувати WILE – 55? Вологомір...
Використання пристроїв для виміру вологи в сипких виробах сприяє тривалому збереженню і підвищенню якості продукту, зниженню енерговитрат на виробництві. Моделі сучасних вологомірів є компактними високоточними приладами, за допомогою яких можна...
Оцінка якості борошна проводиться за простою схемою. Розглянемо детальніше кожен критерій. Вологість Сухе борошно (до 14может зберігатися цілий рік, середньо-суха (14,5-15,5 – тільки в прохолодний період, а ось волога (15,5-17...
🥖 Вологість 🥖 Зольність 🥖 Колір 🥖 Запах 🥖 Смак і хрускіт 🥖 Клейковина 🥖 Число падіння 🥖 Існують такі норми зольності 🥖 Великість 🥖 Ще декілька порад Дати...
Зерно є першим етапом, джерелом багатьох популярних і корисних продуктів. Так, споживаний більшістю людей хліб – результат його обробки. Для того, щоб продукти були корисними і смачними слід з усією...