☀️ Процес визначення маслянистої насіння екстракційним методом
☀️ Процес визначення маслянистої насіння рефрактометричним методом
Масляниста насіння в ГОСТ трактується, як вміст в них сирого жиру і жироподібних речовин, що витягаються під впливом ефіру в процесі нижчевикладених маніпуляцій. Існують два лабораторні методи визначення маслянистої насіння :
Екстракційний метод застосовується для ретельного проведення робіт за визначенням олійності соняшника за допомогою апарату Сокслета. Рефрактометричний стає альтернативою при необхідності проведення прискореного аналізу. Робиться за допомогою жирового рефрактометра. Сучасні прилади для визначення жиру дозволяють доволі просто дізнатися, як визначити олійність соняшника.
Для визначення якості насіння проводять спеціальні лабораторні дослідження. Вони повинні встановити:
Враховуючи комплекс отриманих даних після проведення лабораторного аналізу соняшнику, товару привласнюють один з трьох класів. Перший – повністю виключає зміст шкідників. Кількість олії не менше половини від усієї маси. Для другого – середня масляниста насіння соняшнику не має бути нижча 45. В третьому класі цей показник може опуститися мінімум до 40.
Окремо встановлюють можливість використання насіння в кондитерській справі й для виготовлення олеїнової кислоти.
Принцип методу полягає у витяганні жиру за допомогою ефірного етилу: Готують навішування з 50 г насіння соняшнику, просіюючи через сито, діаметр отвору яких 0,3 мм. Відділяють домішки та сміття. Насіння підсушують у фарфоровій ступці при 100 градусах біля 2 годин. Ядра змішують в ступці, промасленій насінням з випробовуваного зразка (але не з навішування). Суміш зважують по 8-10 грам і поміщають у два патрони.
У екстрактор наливають етиловий ефір в об’ємі, що виключає його переливання через сифонову трубку, і сполучають екстракційну трубку з холодильником, в який пускають воду. Колбу з ефіром нагрівають лампою електричної або на водяній лазні при t 50-60 градусів. При цьому ефір по трубці треба зливати 7 раз на годину. Розчинник конденсується в холодильнику, стікаючи в екстрактор, у міру заповнення якого витягає олію з навішування і переміщає в колбу. Під час роботи Сокслета слід обернути його шийку марлею, щоб уникнути попадання в нього води.
Насіння соняшнику піддається екстракції 22-24 години. Екстракція завершується після того, як в розчиннику жиру не залишиться. Дізнаються це шляхом його нанесення на годинне скло – на нім, після випару ефіру, не повинно бути жиру. Інакше процес екстракції продовжують. Отриманий сирий жир сушать при t 100-105 градусів до однорідної маси. Первинне зважування здійснюють через 1 годину після початку сушки, а подальші – через півгодини. Для розрахунків беруть меншу масу і
Яка натура соняшника визначається середнім показником з обох значень. Перерахунок отриманих значень на суху речовину здійснюється по формулі: X1=X*100/ (100 – W); де: W – вологість навішування насіння, визначається паралельно з олійністю насіння. Остаточна масляниста соняшнику визначається середнім показником з двох значень.
<tdДозволяє в експрес-режимі визначати вологість і олійність насіння.
☀️ Метод | Оцінка якості насіння олійних культур |
🎑 Термогравіметричний метод вимірювання | Метод полягає у визначенні маси зразка до, під час та після висушування шляхом нагрівання. |
☀️ Екстракційний метод | Застосування токсичних хімічних реактивів (наприклад, етилового ефіру). |
🎑 ІЧ-спектроскопія | Можна також визначити інші показники (наприклад, білок, крохмаль, жирні кислоти та ін.), |
☀️ Імпульсна ЯМР-спектроскопія |
Етапи визначення олійності соняшника на абсолютно суху речовину рефрактометричним способом:
Вміст жиру дізнаються за допомогою формули перерахунку на абсолютно суху речовину: М вл. = (a bc)*c;
b – постійна, така, що має значення:
Далі масляниста насіння обчислюється, як і у випадку з екстракційним методом.
Як визначити олійність соняшника в домашніх умовах? Для цього можна використовувати спеціальний прилад – вологомір-масломір. Він допоможе дізнатись, яка натура соняшника перед вами.
Олійність – властивість, яку враховують під час сертифікації насіннєвих культур. Воно вказує на те, скільки сирого жиру та ліпоїдів міститься в насінні. На вміст цих речовин впливає те, за яких умов вирощували зернову культуру. Масляниста соняшнику норма становить 3%.
Натура соняшника – показник, за допомогою якого визначають, скільки важить 1 л насіння цієї олійної культури. Він вимірюється у грамах. Для визначення натури соняшника норми використовують метричну пурку – прилад, об’єм якого складає рівно 1 л. Яка має бути натура соняшника норма високої якості: приблизно 350-470 г/л.
Насіння соняшника – високоолійна культура, яка майже на 50% складається з олії. Щоб отримати максимальну кількість олії, у виробничий цикл включають процедуру пресування.
Чистота насіння – одна з ознак високої якості зернової культури. Вона допомагає визначити, наскільки чисте насіння міститься в рослині. Для отримання цієї інформації проводять аналіз соняшнику на бур’ян. Отримане відношення виражається у відсотках.
Автоматичний лічильник насіння Wagtest випускається в 3 модифікаціях: модель А У З Діапазон застосування Підходить для середнього і дрібного насіння пшениці, рапсу, кольорів, овочів і так далі Підходить для великого...
Аналізатор інфрачервоний ИНФРАСКАН 1050 – прилад експрес аналізу якості зерна і продуктів його переробки. Він призначений для визначення масової долі компонентів в пробах зернових і олійних культур, крупи, насіння і...
Повітряно-теплові установки АСЭШ- 4, АСЭШ- 12 призначені для виміру вологості зерна (зернових, зернобобових, насіння олійних культур), зернопродуктов (борошна, крупи, висівок) і насіння сільськогосподарських культур. Установки застосовують при визначенні вологості по...
WILE – 55 – сучасний вологомір зерна від відомого фінського виробника Farmcomp. Він використовується для вимірів вологості зерна, продуктів і насіння з/г культур. Де можна застосовувати WILE – 55? Вологомір...
🌾 Опис злака 🌾 Ділення пшениці на типи 🌾 Класи пшениці 🌾 Ділення на озиму і ярову 🌾 Зерно, зернова і смітна домішці 🌾 Як вибрати макаронні вироби з твердої...
Вологоміри зерна, залежно від калібрування, використовують для аналізу зернових, олійних культур, бобів, насіння, в харчовій промисловості і тому подібне способом узяття проб на диэлектродный щуп з пластів при прибиранні культур,...
Якщо не вживати відповідні заходи по боротьбі з кліщами, шкідливими комахами, гризунами (мишоподібними) при зберіганні різної сільськогосподарської продукції, у тому числі і зерна, можна зіткнутися зі значними труднощами, які приведуть...
Особливості і характеристики олійного сім’я грають величезну роль в його подальшій обробці і виробництві олії. Результат залежить не лише від виду насіння, але і від його характеристик, визначуваних як при...