Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      Соняшниковий шрот — один із поширених продуктів, який можна придбати на сільськогосподарському ринку. Його залюбки купують фермери та великі тваринницькі господарства. Давайте розберемось, що таке шрот соняшнику, у чому його цінність та де він знайшов застосування.

      Шрот соняшнику: поняття та виробництво

      Шрот — побічний продукт вторинної переробки насіння соняшнику, який утворюється в процесі виготовлення олії. Він володіє великою кількістю поживних речовин та використовується для додавання в раціон в якості харчової добавки або у чистому вигляді при годуванні сільськогосподарських тварин.

      шрот соняшниковий

      Визначення шроту соняшнику

      Зовні шрот виглядає як довгі гранули або невеликі лусочки, які мають сіро-коричневий колір та аромат свіжевіджатої олії. Застосовується як корм сільськогосподарським тваринам — великій рогатій худобі, свиням, кроликам, качкам, гусям, індичкам, коропам тощо.

      Процес виробництва шроту соняшнику

      Під час форпресування соняшникового насіння у виробництві олії утворюється макуха та шрот. Макуха з’являється на першому етапі під час подрібнення насіння та форпресування для віджимання олії, шрот — під час вторинного пресування чи екстракції із застосуванням волого-теплового оброблення. Після оброблення його підсушують та гранулюють.

      Властивості та склад шроту соняшнику

      Шрот є джерелом вітамінів, клітковини, білків. Завдяки високому вмісту клітковини цей продукт може замінити навіть зернові висівки. Також у ньому міститься більше білку, ніж у висівках та інших продуктах рослинного походження, ці показники практично зрівнялися з вмістом протеїнів у продуктах тваринного походження, таких як м’ясо, субпродукти тощо.

      Окрім того, соняшниковий шрот містить вітаміни Е та групи В, фосфор та інші мінеральні сполуки, жирні кислоти, амінокислоти, вміст білку та клітковини у складі сягає від 30 до 42%. Ще однією цінною його властивістю є стійкість до мікотоксинів, тобто його споживання не є шкідливим для тварин, в продукті не розмножуються гриби.

      Сфери застосування шроту соняшнику

      Як вже згадувалося вище, соняшниковий шрот багатий клітковиною, білком та іншими корисними та поживними речовинами, його охоче споживають тварини. Додавання в раціон відображається на покращенні здоров’я тварин, розвитку молодняку та продуктивності господарства загалом.

      соняшниковий шрот

      Характеристики та переваги використання шроту соняшнику

      Завдяки своїм властивостям продукт відіграє важливу роль у годуванні тварин та приносить неабияку користь:

      • містить метіонін, який сприятливо впливає на ріст та розвиток молодняку;
      • поживна цінність та калорійність надає тваринам великий запас енергії;
      • має такий вміст білку, якого немає у іншої рослинної сировини;
      • збільшується продуктивність: наприклад, покращуються об’єми добових надоїв;
      • поліпшується якість продуктів тваринницького господарства: наприклад, жирність коров’ячого молока.

      Використання шроту соняшника в тваринництві дає господарствам цілу низку переваг, таких як підвищення продуктивності, збільшення кількості та якості молока, яєць, покращення імунітету тварин, зниження кількості загиблого молодняку. До того ж вартість тони продукту приблизно дорівнює цінам на пшеницю.

      Ризики та обмеження використання шроту соняшнику

      Згідно з рекомендаціями ветеринарів, не слід перевищувати норми споживання продукту:

      • молодняк великої худоби — до 1–1,5 кг;
      • доросла велика худоба — до 2,5–3 кг;
      • свині — до 0,5–1,5 кг;
      • кури, що несуться — до 35 г, взимку до 10 г.

      Добавку додають до раціону у розмоченому або сухому вигляді. Краще використовувати гранульовану продукцію — вона краще зберігається та перетравлюється тваринами. Перевищення норми споживання може викликати у тварин, найчастіше у курчат бройлерів, розлад травлення, збільшення об’ємів калових мас, що свідчить про те, що добавка не засвоюється повністю.

      Окрім позитивних характеристик у шроту є мінуси. Він може містити шкідливі речовини, такі як ртуть, свинець, токсини та нітрати. Тому потрібно використовувати тільки продукцію, що відповідає ДСТУ та має відповідні сертифікати.

      що таке шрот соняшника

      Зберігання шроту соняшнику

      Соняшниковий шрот повинен зберігатися в наступних умовах:

      • перепади температури в приміщенні не повинні перебільшувати 5ºС;
      • вологість — не вище 6% (визначається гігрометром);
      • обов’язково повинна бути вентиляція;
      • потрібен захист від сонячних променів.

      Вологість самого шроту не повинна перевищувати 12% (можна визначити вологоміром). Зберігати продукт можна насипом або в мішках. Якщо вибраний перший варіант, то шрот потрібно періодично перемішувати. Якщо він зберігається в мішках, потрібно тримати його на стелажах або піддонах, не на підлозі. Сертифікований шрот, що відповідає ДСТУ, можна зберігати насипом протягом 3 місяців, гранульований в мішках — не більше року.

      Методи та обладнання для визначення якості

      Для визначення якості соняшникового шроту та його характеристик використовують органолептичний метод та фізико-хімічний аналіз. Дослідження проводять в лабораторних умовах, а також безпосередньо на складах для зберігання.

      Основними показниками якості шроту є наступні чинники:

      1. Протеїни. Є основним чинником для визначення харчової цінності, позначається у відсотках. Чим більше показник, тим більшу харчову цінність має продукт.
      2. Клітковина. Впливає на перетравлюваність корму, позначається у відсотках. Вміст клітковини залежить від кількості лушпиння в продукті: чим більше лушпиння, тим більше клітковини.
      3. Жири. Показник демонструє, яка кількість жирних кислот міститься у шроті, а також вказує на його енергетичну цінність.
      4. Вологість. Цей чинник згідно з ДСТУ не повинен перевищувати 12%. Вологість впливає на якість продукту та є важливим чинником для його безпечного зберігання.
      5. Домішки. Наявність домішок у шроті вказує на ступінь його забруднення насінням інших культур та бур’янів, уламками стебел та іншої рослинної сировини. Чим менше домішок, тим вища якість продукту.

      Для фізико-хімічного аналізу використовують таке обладнання:

      Також застосовують різноманітний лабораторний посуд, пробовідбірники та інше обладнання. Під час досліджень органолептичним методом органи почуттів людини визначають запах, колір, консистенцію та смакові властивості шроту.

      шрот соняшнику

      Висновки

      Шрот соняшнику — це поживний продукт, який утворюється під час виробництва соняшникової олії. Він містить велику кількість білка, клітковини та інших поживних речовин та знайшов використання у тваринництві. Велика рогата худоба, свині, птиця, риба охоче споживає шрот. Його додають у раціон тварин у чистому вигляді або в якості харчової добавки.

      Окрім плюсів у шроту є й мінуси: він може містити шкідливі речовини та токсини. Щоб тварини не постраждали, потрібно використовувати сертифікований продукт, що відповідає нормам держстандарту. Визначити якість шроту можна в лабораторних умовах із застосуванням сучасного обладнання, яке можна купити у нас.

      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами