Соняшниковий шрот — один із поширених продуктів, який можна придбати на сільськогосподарському ринку. Його залюбки купують фермери та великі тваринницькі господарства. Давайте розберемось, що таке шрот соняшнику, у чому його цінність та де він знайшов застосування.
Шрот — побічний продукт вторинної переробки насіння соняшнику, який утворюється в процесі виготовлення олії. Він володіє великою кількістю поживних речовин та використовується для додавання в раціон в якості харчової добавки або у чистому вигляді при годуванні сільськогосподарських тварин.
Зовні шрот виглядає як довгі гранули або невеликі лусочки, які мають сіро-коричневий колір та аромат свіжевіджатої олії. Застосовується як корм сільськогосподарським тваринам — великій рогатій худобі, свиням, кроликам, качкам, гусям, індичкам, коропам тощо.
Під час форпресування соняшникового насіння у виробництві олії утворюється макуха та шрот. Макуха з’являється на першому етапі під час подрібнення насіння та форпресування для віджимання олії, шрот — під час вторинного пресування чи екстракції із застосуванням волого-теплового оброблення. Після оброблення його підсушують та гранулюють.
Шрот є джерелом вітамінів, клітковини, білків. Завдяки високому вмісту клітковини цей продукт може замінити навіть зернові висівки. Також у ньому міститься більше білку, ніж у висівках та інших продуктах рослинного походження, ці показники практично зрівнялися з вмістом протеїнів у продуктах тваринного походження, таких як м’ясо, субпродукти тощо.
Окрім того, соняшниковий шрот містить вітаміни Е та групи В, фосфор та інші мінеральні сполуки, жирні кислоти, амінокислоти, вміст білку та клітковини у складі сягає від 30 до 42%. Ще однією цінною його властивістю є стійкість до мікотоксинів, тобто його споживання не є шкідливим для тварин, в продукті не розмножуються гриби.
Як вже згадувалося вище, соняшниковий шрот багатий клітковиною, білком та іншими корисними та поживними речовинами, його охоче споживають тварини. Додавання в раціон відображається на покращенні здоров’я тварин, розвитку молодняку та продуктивності господарства загалом.
Завдяки своїм властивостям продукт відіграє важливу роль у годуванні тварин та приносить неабияку користь:
Використання шроту соняшника в тваринництві дає господарствам цілу низку переваг, таких як підвищення продуктивності, збільшення кількості та якості молока, яєць, покращення імунітету тварин, зниження кількості загиблого молодняку. До того ж вартість тони продукту приблизно дорівнює цінам на пшеницю.
Згідно з рекомендаціями ветеринарів, не слід перевищувати норми споживання продукту:
Добавку додають до раціону у розмоченому або сухому вигляді. Краще використовувати гранульовану продукцію — вона краще зберігається та перетравлюється тваринами. Перевищення норми споживання може викликати у тварин, найчастіше у курчат бройлерів, розлад травлення, збільшення об’ємів калових мас, що свідчить про те, що добавка не засвоюється повністю.
Окрім позитивних характеристик у шроту є мінуси. Він може містити шкідливі речовини, такі як ртуть, свинець, токсини та нітрати. Тому потрібно використовувати тільки продукцію, що відповідає ДСТУ та має відповідні сертифікати.
Соняшниковий шрот повинен зберігатися в наступних умовах:
Вологість самого шроту не повинна перевищувати 12% (можна визначити вологоміром). Зберігати продукт можна насипом або в мішках. Якщо вибраний перший варіант, то шрот потрібно періодично перемішувати. Якщо він зберігається в мішках, потрібно тримати його на стелажах або піддонах, не на підлозі. Сертифікований шрот, що відповідає ДСТУ, можна зберігати насипом протягом 3 місяців, гранульований в мішках — не більше року.
Для визначення якості соняшникового шроту та його характеристик використовують органолептичний метод та фізико-хімічний аналіз. Дослідження проводять в лабораторних умовах, а також безпосередньо на складах для зберігання.
Основними показниками якості шроту є наступні чинники:
Для фізико-хімічного аналізу використовують таке обладнання:
Також застосовують різноманітний лабораторний посуд, пробовідбірники та інше обладнання. Під час досліджень органолептичним методом органи почуттів людини визначають запах, колір, консистенцію та смакові властивості шроту.
Шрот соняшнику — це поживний продукт, який утворюється під час виробництва соняшникової олії. Він містить велику кількість білка, клітковини та інших поживних речовин та знайшов використання у тваринництві. Велика рогата худоба, свині, птиця, риба охоче споживає шрот. Його додають у раціон тварин у чистому вигляді або в якості харчової добавки.
Окрім плюсів у шроту є й мінуси: він може містити шкідливі речовини та токсини. Щоб тварини не постраждали, потрібно використовувати сертифікований продукт, що відповідає нормам держстандарту. Визначити якість шроту можна в лабораторних умовах із застосуванням сучасного обладнання, яке можна купити у нас.
Автоматичний лічильник насіння Wagtest випускається в 3 модифікаціях: модель А У З Діапазон застосування Підходить для середнього і дрібного насіння пшениці, рапсу, кольорів, овочів і так далі Підходить для великого...
Infratec NOVA – один з кращих в галузі аналізаторів цілісного зерна, що використовує всесвітньо визнану технологію пропускання у ближньому ІЧ-діапазоне для одночасного виміру декількох параметрів (вологи, білку, олії, крохмалю і...
Сучасні аналізатори для контролю вологості серії MB гарантують точний аналіз влагосодержания. Вони оснащені або галогенним, або інфрачервоним типом сушки і мають вбудовані ваги і ультрасучасну технологію нагріву. Серед переваг цих...
Кількісне визначення білку по методу Къельдаля Метод визначення загальної кількості азоту, що має столітню історію, носить ім’я датського хіміка Къельдаля; із-за точності і відтворюваності він впродовж століття залишається найбільш використовуваним...
Соняшник є однією з найпоширеніших сільськогосподарських культур. Здебільшого його використовують як джерело видобутку рослинної олії. В Україні насіння соняшнику — найпоширеніший продукт для виробництва рослинної олії. Україна посідає перше місце...
Пшениця — це найпоширеніша в світі сільськогосподарська культура. Вона є важливою складовою харчування людини. Це трав’яниста рослина, яку культивують понад десять тисяч років. Зерна пшениці є основною сировиною для виготовлення...
Вологість – ключовий показник якості пшениці, який впливає на поживність зерна, потенціал його переробки і тривалість зберігання. Цей параметр необхідно регулярно контролювати з допомогою вологоміра зерна високої точності калібрування. Щоб...
Вологоміри зерна, залежно від калібрування, використовують для аналізу зернових, олійних культур, бобів, насіння, в харчовій промисловості і тому подібне способом узяття проб на диэлектродный щуп з пластів при прибиранні культур,...