Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Анна фото Максимова Анна
      Химик-технолог органических веществ, работает в компании "Analit-Pribor"

      Шрот соняшнику є побічним продуктом виділення олій з насіння соняшнику. Продукт відрізняється високою поживністю і містить багато корисних речовин, у зв’язку з чим є цінним кормом для тварин.

      Соняшниковий шрот: опис і застосування

      shrot-podsolnechniy Що таке шрот соняшнику?

      Соняшниковий шрот роблять шляхом пресування насіння. В результаті виходить не лише основний продукт, – олія, – але також макуха і шрот. При цьому макуха виходить після дроблення ядер насіння на етапі віджимання, а шрот – шляхом пресування і екстрадиції насіння, яке вже витягнуте. Його роблять у формі гранул або лусочок.

      Основна сфера використання – як корм для сільськогосподарських тварин. Продукт може застосовуватися або в чистому вигляді, або в якості добавки.

      Соняшниковий шрот – що це таке?

      Це цінний кормовий продукт, що має широке застосування в сільському господарстві і є результатом переробки під час виготовлення олії соняшнику.

      Корисні властивості і склад

      У числі позитивних властивостей цього продукту :

      • сприятливий вплив на зростання і розвиток молодняка – в добавці міститься метіонін, завдяки якому тварини добре ростуть і розвиваються;
      • поживність – продукт дає тваринам хороший запас енергії;
      • підвищення продуктивності – наприклад, додавання в раціон корів шроту збільшує об’єми добового удою;
      • поліпшення якості тваринницької продукції – у випадку з коровами – підвищується жирність молока.

      Гідність саме в тому, що він стійкий до поразки мікотоксинами, відповідно, вірогідність згубного впливу добавки зводиться до мінімуму.

      Шрот тільки на 2остоит з соняшникової олії. Значну частину, від 30 до 42составляют білок і клітковина. Також продукт містить масу корисних речовин, серед яких, – вітаміни B і E, фосфор і різні мінерали.

      Кому і в яких дозах в раціон харчування додають?

      Кому можна давати соняшниковий шрот?

      Його застосовують як кормову добавку або повноцінний корм для ссавців, птахів і риб. Якщо йдеться про застосування продукту в птахівництві, то варто використати шрот з невеликою кількістю лушпиння.

      🍞 Які види шроту? Відмінність видів шроту
      ☀️ Соєвий шрот Побічний продукт маслоекстракційного виробництва
      🍞 Соняшниковий шрот Цю продукцію отримують шляхом екстракції та пресування насіння.
      ☀️ Ріпаковий (каноловий) шрот Є подрібнене знежирене насіння ріпаку з масовою частиною протеїну близько 36%.
      🍞 Бавовняний шрот Цінне джерело протеїну. Його вміст становить від 36% до 40%.

      Норми додавання шроту в живлення для тварин

      Ветеринари рекомендують такі норми споживання продукту в раціоні тварин :

      • молода велика рогата худоба – 1-1,5 кг;
      • свині – 0,5-1,5 кг;
      • корови – 2,5-3 кг;
      • кури-несучки – до 35 г (взимку – до 10 г).

      Необхідно давати або в сухому, або в змоченому вигляді.

      Шкідливі властивості соняшникового шроту : чим може зашкодити надмірне вживання продукту?

      Незважаючи на велику кількість корисних властивостей продукту, також важливо звернути увагу на шкоду, яка може нести ця добавка. Так, в складі можна виявити незначні об’єми ртуті, свинцю, нітратів, токсинів і інших небезпечних речовин. Щоб бути упевненим, що шрот не завдасть шкоди твариною, слід купувати тільки ту продукцію, яка сертифікована по Госту.

      Також варто враховувати високий рівень змісту клітковини, у зв’язку з чим виходять гіпертрофовані об’єми кормових мас, що може привести до неповного засвоєння поживних речовин. Особливо така проблема актуальна при вирощуванні бройлерних курчат. Щоб подібної ситуації не виникало, корм слід давати в гранульованому виді.

      Умови зберігання

      Існує декілька правил зберігання цієї продукції :

      • не можна підігрівати шрот на температуру, що перевищує 5 градусів в порівнянні з температурою зовні приміщення;
      • якщо ви плануєте зберігати продукцію штабелями в мішках, в приміщенні мають бути обладнані стелажі або піддони для цих цілей;
      • якщо ви хочете зберігати його насипом (обидва варіанти допустимі), періодично добавку треба перемішувати;
      • у приміщенні для зберігання має бути вентиляційна система.

      Окрему увагу слід приділити питанню відсутності вологості : вона не має бути вища 6в осоружному випадку корм може покритися пліснявою або почати гнити. Продукція, яка відповідає Госту, може зберігатися впродовж трьох років.

      Часті питання про шрот соняшника:

      У чому різниця між макухою та шротом?

      Макуха залишається в результаті пресування рослинної сировини, а шрот – після його екстракції. Перший відрізняється високим вмістом сирого жиру, другий – сирого протеїну. Крім того, шрот має багатий вітамінно-мінеральний склад. Крім біотину та холіну, він багатий білком, клітковиною, калієм, фосфором, вітамінами E та групи B.

      Що таке шрот і для чого він потрібний?

      Шрот – маса, що залишається після екстракційного виробництва олії. Він багатий на протеїн, тому вважається корисним і поживним кормом для сільськогосподарських тварин. Шрот використовують у чистому вигляді та як добавку для комбікорму. Їм вигодовують велику і дрібну рогату худобу, птахів і риб.

      Чим корисна макуха для людини?

      Макуха – результат пресування сировини. Він багатий на вітаміни та амінокислоти, у тому числі ніацин, біотин, токоферол, рибофлавін, тіамін, а також аскорбінову, фолієву і пантотенову кислоту. У ньому також містяться фенольні сполуки – лігнані. Вони є природним антиоксидантом, тому здатні пригнічувати зростання та поширення новоутворень.

      Як отримати шрот?

      Шрот – продукт екстракційного виробництва олійних культур із додаванням розчинників органічного походження. Після закінчення виробничого циклу розчинники видаляють. Для цього використовують пару. В результаті отримують шрот, який відрізняється низьким вмістом сухого жиру, але багатий на протеїн, вітаміни і мікроелементи.