🌻 Соняшниковий шрот: опис і застосування
🌻 Соняшниковий шрот – що це таке?
🌻 Кому і в яких дозах в раціон харчування додають?
🌻 Кому можна давати соняшниковий шрот?
🌻 Норми додавання шроту в живлення для тварин
🌻 Шкідливі властивості соняшникового шроту : чим може зашкодити надмірне вживання продукту?
Сьогодні ми поговоримо про те, що таке соняшниковий шрот і як його застосовувати. Зерновий шрот – це побічний продукт виділення олій з насіння соняшнику. Продукт відрізняється високою поживністю і містить багато корисних речовин, у зв’язку з чим є цінним кормом для тварин.
Що таке шрот соняшника? Соняшниковий шрот роблять шляхом пресування насіння. В результаті виходить не лише основний продукт – олія, але також макуха і шрот. При цьому макуха виходить після дроблення ядер насіння на етапі віджимання, а шрот – шляхом пресування і екстрадиції насіння, яке вже витягнуте. Що стосується того, як виглядає соняшниковий шрот, це жорстка маса різних відтінків сірого і коричневого. Його роблять у формі гранул або лусочок.
Основна сфера використання шроту соняшникового – як корм для сільськогосподарських тварин. Продукт може застосовуватися або в чистому вигляді, або як добавка.
Зерновий шрот – це цінний кормовий продукт, що має широке застосування в сільському господарстві та є відходом від виготовлення олії соняшнику. Шрот соняшниковий – це корм для свиней, качок, корів, кроликів, гусей, індичок тощо.
Шрот соняшниковий, застосування якого у тваринництві приносить істотну економію, є джерелом вітамінів, білків і клітковини. Через відносно високий вміст клітковини шрот соняшниковий – це цікава альтернатива іншим джерелам клітковини, таким як висівки. Крім того, даний кормовий продукт забезпечує тварин великою кількістю білка, якого у висівках набагато менше. Серед позитивних властивостей даного продукту:
Перевага саме в тому, що він стійкий до поразки мікотоксинами, відповідно, вірогідність згубного впливу добавки зводиться до мінімуму. Шрот соняшника має дуже поживний хімічний склад.
Шрот тільки складається з соняшникової олії. Значну частину, від 30 до 42 складає білок і клітковина. Також продукт містить масу корисних речовин, серед яких, – вітаміни B і E, фосфор і різні мінерали.
Шрот соняшниковий, характеристики якого роблять його відмінним джерелом білка та якісної клітковини, охоче їдять тварини.
Його застосовують як кормову добавку або повноцінний корм для ссавців, птахів і риб. Якщо йдеться про застосування продукту в птахівництві, то варто використати шрот з невеликою кількістю лушпиння.
🍞 Які види шроту? | Відмінність видів шроту |
☀️ Соєвий шрот | Побічний продукт маслоекстракційного виробництва |
🍞 Соняшниковий шрот | Цю продукцію отримують шляхом екстракції та пресування насіння. |
☀️ Ріпаковий (каноловий) шрот | Є подрібнене знежирене насіння ріпаку з масовою частиною протеїну близько 36%. |
🍞 Бавовняний шрот | Цінне джерело протеїну. Його вміст становить від 36% до 40%. |
Ветеринари рекомендують такі норми споживання продукту шроту соняшникового в раціоні тварин :
Необхідно давати або в сухому, або в змоченому вигляді.
Попри велику кількість корисних властивостей продукту, також важливо звернути увагу на шкоду, яка може нести ця добавка. Шрот соняшниковий має характеристики як позитивні, і негативні. Так, в складі можна виявити незначні об’єми ртуті, свинцю, нітратів, токсинів і інших небезпечних речовин. Щоб бути впевненим, що шрот не завдасть шкоди твариною, слід купувати тільки ту продукцію, яка сертифікована за ДСТу.
Також варто враховувати високий рівень змісту клітковини, у зв’язку з чим виходять гіпертрофовані об’єми кормових мас, що може привести до неповного засвоєння поживних речовин. Особливо така проблема актуальна при вирощуванні бройлерних курчат. Щоб подібної ситуації не виникало, корм слід давати в гранульованому виді.
Існує декілька правил зберігання цієї продукції :
Окрему увагу слід приділити питанню відсутності вологості : вона не має бути вища 6в осоружному випадку корм може покритися пліснявою або почати гнити. Продукція, яка відповідає Госту, може зберігатися впродовж трьох років.
Макуха залишається в результаті пресування рослинної сировини, а шрот – після його екстракції. Перший відрізняється високим вмістом сирого жиру, другий – сирого протеїну. Крім того, шрот має багатий вітамінно-мінеральний склад. Крім біотину та холіну, він багатий білком, клітковиною, калієм, фосфором, вітамінами E та групи B.
Шрот – маса, що залишається після екстракційного виробництва олії. Він багатий на протеїн, тому вважається корисним і поживним кормом для сільськогосподарських тварин. Шрот використовують у чистому вигляді та як добавку для комбікорму. Їм вигодовують велику і дрібну рогату худобу, птахів і риб.
Макуха – результат пресування сировини. Він багатий на вітаміни та амінокислоти, у тому числі ніацин, біотин, токоферол, рибофлавін, тіамін, а також аскорбінову, фолієву і пантотенову кислоту. У ньому також містяться фенольні сполуки – лігнани. Вони є природним антиоксидантом, тому здатні пригнічувати зростання та поширення новоутворень.
Шрот соняшниковий – це продукт екстракційного виробництва олійних культур із додаванням розчинників органічного походження. Після закінчення виробничого циклу розчинники видаляють. Для цього використовують пару. В результаті отримують шрот, який відрізняється низьким вмістом сухого жиру, але багатий на протеїн, вітаміни та мікроелементи.
Популярні запити: шрот соняшниковий, шрот соняшниковий застосування, шрот для людини, що таке соняшниковий шрот, шрот соняшниковий характеристики
Автоматичний лічильник насіння Wagtest випускається в 3 модифікаціях: модель А У З Діапазон застосування Підходить для середнього і дрібного насіння пшениці, рапсу, кольорів, овочів і так далі Підходить для великого...
Infratec NOVA – один з кращих в галузі аналізаторів цілісного зерна, що використовує всесвітньо визнану технологію пропускання у ближньому ІЧ-діапазоне для одночасного виміру декількох параметрів (вологи, білку, олії, крохмалю і...
Сучасні аналізатори для контролю вологості серії MB гарантують точний аналіз влагосодержания. Вони оснащені або галогенним, або інфрачервоним типом сушки і мають вбудовані ваги і ультрасучасну технологію нагріву. Серед переваг цих...
Кількісне визначення білку по методу Къельдаля Метод визначення загальної кількості азоту, що має столітню історію, носить ім’я датського хіміка Къельдаля; із-за точності і відтворюваності він впродовж століття залишається найбільш використовуваним...
☀️ Класи соняшнику ☀️ Процес визначення маслянистої насіння екстракційним методом ☀️ Процес визначення маслянистої насіння рефрактометричним методом Масляниста насіння в ГОСТ трактується, як вміст в них сирого жиру і жироподібних...
🌾 Опис злака 🌾 Ділення пшениці на типи 🌾 Класи пшениці 🌾 Ділення на озиму і ярову 🌾 Зерно, зернова і смітна домішці 🌾 Як вибрати макаронні вироби з твердої...
Вологість – ключовий показник якості пшениці, який впливає на поживність зерна, потенціал його переробки і тривалість зберігання. Цей параметр необхідно регулярно контролювати з допомогою вологоміра зерна високої точності калібрування. Щоб...
Вологоміри зерна, залежно від калібрування, використовують для аналізу зернових, олійних культур, бобів, насіння, в харчовій промисловості і тому подібне способом узяття проб на диэлектродный щуп з пластів при прибиранні культур,...