Кількість білку в зерні і його якість безпосередньо залежить від багатства грунту азотом. Сірка, цинк і марганець є складовими частинами амінокислот і мають важливе значення для метаболізму рослин. Також є назад-пропорційна залежність між врожайністю на одиницю площі і рівнем білку в зернах. Для підтримки високих показників білку слід ретельно планувати врожайність і використати добрива. Упізнати фактичний його рівень можна з допомогою аналізаторів білку. Роль азоту у формуванні білку Азот - основний складовий елемент в структурі амінокислот, з яких будуються білкові молекули. Головним...
Повноцінна робота сучасного хлібопекарського або кондитерського підприємства неможлива без наявності промислової тестомісилки - машини для замісу тіста, ефективно зменшуючою трудозатратность усього виробництва. Не обходяться без цього апарату і лабораторії, працюючі на базі : хлібопекарських і борошномельних виробництв; хлібоприймальних підприємств; науково-дослідних організацій і ГХІ (державних хлібних інспекцій). Залишилися у минулому часи, коли співробітникам лабораторій хлібозаводів доводилося не лише займатися складанням рецептур і поліпшенням виробничих процесів, але і...
Пшениця — це найпоширеніша в світі сільськогосподарська культура. Вона є важливою складовою харчування людини. Це трав’яниста рослина, яку культивують понад десять тисяч років. Зерна пшениці є основною сировиною для виготовлення муки, круп та інших продуктів харчування. Роль пшениці серед інших зернових культур Пшениця грає важливу роль серед інших зернових культур за багатьма критеріями: Харчова цінність. Вона є однією з основних культур для виробництва продуктів харчування, таких як хліб, макаронні вироби, печиво тощо. Містить велику кількість вуглеводів, білка, вітамінів і мінерал...
Меблі для лабораторії - вид спеціалізованих меблів. Оскільки специфіка розміщення її визначена, так і окремої уваги вона вимагає при виборі. Складність полягає в тому, що умови експлуатації лабораторних меблів і спеціальні вимоги, що пред'являються до неї, допускають експлуатацію виключно вузькоспеціалізованих видів, що зроблених з певних матеріалів і відповідають показникам безпеки і стійкості до агресивних середовищ (гост на лабораторні меблі). Для створення професійних умов в дослідницькій роботі слід правильно вибрати устаткування і лабораторні меблі, які не відрізняються різноманітн...
У промисловості та інших сферах нерідко виникає потреба у вимірюванні вологості повітря заради дотримання певних вимог до клімату в приміщенні. Вимірювання виконується за допомогою спеціальних приладів — психрометрів та гігрометрів. Найточніші відомості можна отримати, використовуючи психрометри. Читайте в статті, які типи психрометрів існують, як вони діють та чим відрізняються від гігрометрів. Огляд психрометрії Розглянемо, що таке психрометрія та для чого вона потрібна. Основні поняття та визначення Психрометрія — це наука, яка досліджує вологість повітря. Для проведення дослідже...
Для того, щоб популярні серед населення продукти, виготовлені із зерна були смачними і корисними, необхідно ретельно перевіряти його якість. Цю процедуру проводять у декілька етапів, на кожному з яких оцінюють різні параметри. Стандарти якості зерна різних культур Слід зазначити, що усі вимоги до якості зерна розділяються на 2 групи: загальні і спеціалізовані. Так, до загальних (тобто до таких, які відносяться до усіх культур) відносять: зовнішній вигляд; колір; смак; вологість; запах; зараженість шкідниками; засміченість. Але є і спеціалізовані показники, ...
Зерно є першим етапом, джерелом багатьох популярних і корисних продуктів. Так, споживаний більшістю людей хліб - результат його обробки. Для того, щоб продукти були корисними і смачними слід з усією уважністю відноситися до організації переробки і стежити за останніми тенденціями в цій сфері. Глибока переробка зерна - основа сільськогосподарської галузі Само собою зрозуміло, що пшениця сама по собі ніколи не перетвориться на хліб - для цього треба спеціальне устаткування і умови. Але якій має бути вона перед обробкою? Існують певні правила. В першу чергу необхідно оцінити її відповідн...
Оцінка якості борошна проводиться за простою схемою. Розглянемо детальніше кожен критерій. Вологість Сухе борошно (до 14может зберігатися цілий рік, середньо-суха (14,5-15,5 - тільки в прохолодний період, а ось волога (15,5-17 - лише в зимові місяці. З настанням тепла вона злежується в грудки і починає нагріватися, а це прекрасне середовище для розмноження бактерій і плісняви. Зольність Ще один важливі чинник, який треба врахувати. Для кожного сорту борошна встановлена певна зольність в перерахунку на суху речовину. Визначення цього показника проводять в спеціальних лабораторіях мет...
Сільськогосподарська галузь будь-якої країни великою мірою будується на вирощуванні і переробці зерна, а це означає, що воно є важливим і незамінним елементом в існуванні як держав, так і кожного окремого жителя. Між збором урожаю і тим моментом, коли матеріал набуде звичного нам вигляду, проходить безліч етапів : первинне і вторинне очищення, сушка і переробка. Очищення зерна : види і технологія Стан зібраного урожаю часто залежить від стану полів. Так, якщо вони містилися в порядку, то велику частину органічних домішок (соломи, полову) можна прибрати вже при попередньому очищенні у ...
Вологоміри зерна, залежно від калібрування, використовують для аналізу зернових, олійних культур, бобів, насіння, в харчовій промисловості і тому подібне способом узяття проб на диэлектродный щуп з пластів при прибиранні культур, їх перевезенні, зберіганні і переробці. За фізичним принципом роботи зернові вологоміри розділяють на два типи: диэлькометрические і кондуктометричні, а також, по їх конструкції: засипні і погружные. Але, у усіх у них тільки одна, головне завдання - забезпечення закономірності показників щільності зерна, що засипається у вимірювальну камеру, між аналізами. Тому,...
Призначення муфельної печі – нагрівання до заданої температури різних матеріалів. Конструктивною особливістю нагрівального пристосування є наявність так званого муфеля – термостійкого матеріалу, що розмежовує робочий простір печі та оброблюваний зразок. Сучасні муфельні печі для лабораторних досліджень матеріалів або нагрівання невеликих виробів - універсальні у використанні, вони мають невеликі розміри. Потужність дозволяє муфельним печам працювати в широкому температурному діапазоні. Найчастіше в лабораторних умовах використовуються трубчасті або тиглі печі. Пристрій За своїми характ...
Призначення лабораторних вагів - визначення маси предметів і рідких або сипких речовин. Залежно від того де застосовуються ці прилади, до них пред'являються певні вимоги. Для зважування продуктів в магазинах і супермаркетах припускається певної похибки у свідченнях, а ось в ювелірних майстернях, фармакології і випробувальних лабораторіях використовуються вимірювальні прилади з високим класом точності. Види лабораторних ваг: пристрої бувають механічними та електронними. Описуючи лабораторні ваги, слід одразу зазначити, що це універсальні прилади, які використовуються для різних препарати...