Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Анна фото Максимова Анна
      Химик-технолог органических веществ, работает в компании "Analit-Pribor"

      Головною причиною псування зерна в елеваторах є переміщення вологи з однієї частини зернової маси, що зберігається, в інші. Такі явища виникають із-за недостатнього контролю за температурою в сховищі. Температурні перепади трапляються при зміні сезонів і похолоданні на вулиці, найбільш небезпечний час – зимові морози. Зерно має низьку теплопровідність, і температура в центрі елеватора істотно відрізняється від такої по краях.

      Переміщення і накопичення вологи

      18.1 Як правильно зберігати зерно в елеваторі

      Закладка на зберігання відбувається в теплу пору року. Температура зерен при цьому складає 10-25 градусів або вище в найтепліші роки. Повітря в незаповнених об’ємах між зернами займає 30-50бъема елеватора і має ту ж температуру, яка довго зберігається. У критичний період, коли середня температура знижується до – 5 оС, що викликає охолодження у близьких до стін шарах. В той же час центр сховища практично не охолоджується, температура там майже та ж, що і в період закладки. Відбувається конвекція:

      • охолоджене повітря стає важче і рухається до підлоги;
      • також повітря рухається і до центру, за рахунок підняття вверх теплих центральних шарів;
      • при русі температура повітря росте, а щільність і вага зменшуються;
      • зростає і здатність повітряних мас переміщати вологу;
      • насичене вологістю зігріте повітря починає переміщення вгору;
      • на самому верху температура значно нижча – волога конденсується.

      Наслідки такого кругообігу виглядають неприємно: на поверхні зернової маси утворюється волога слизова оболонка липка кірка, зерна злипаються або мерзнуть. Процес псування в такому середовищі різко активізується. Поверхневий шар, що утворився, герметизує зернову масу, не залишаючи повітряних проток. Якщо кірку не видалити і не почати вентиляцію – з настання відлиги розпочнеться дійсно серйозне масове псування. Небезпечний і період потепління, коли охолоджене зерно зберігається в жарку погоду.

      Перевірка стану зерна, що зберігається

      Уранці, до появи сонця і прогрівання даху слід проводити перевірку вологи, що сконденсувалася, або наявності льоду на поверхні маси зерен. Мінімальні термін перевірки взимку – раз в дві неділі, краще встановити постійний день перевірки для дотримання регулярності. Восени і весною, в період різкої зміни погоди, спостереження проводиться щотижня, варто регулярно виконувати його і влітку. Найпростіше встановити щотижневий термін спостереження впродовж усього періоду зберігання.

      Для здійснення перевірки необхідно забратися під дах, на поверхню зерен. Для такої процедури має бути досить місця – не слід заповнювати елеватори під зав’язку. Економія або заробіток на зберіганні великих мас може обернутися збитками при їх втраті внаслідок псування. Якщо сховище все-таки виявилося заповнене – можна продати, перемістити або витратити на виробництво необхідну для утворення проміжку кількість.

      Предметом пошуку при перевірці є незначні зміни, що говорять про можливі проблеми в майбутньому. Важливі перші ознаки поява кірки – вологість, змерзання. Дах оглядається у пошуках ознак конденсації, безпосередніх або недавніх.Для отримання точних даних необхідно купити вологомір зерна

      Просунувши руку в товщу, можна визначити наявність прогрівання. Узявши в руки зерно з поверхні треба перевірити вологість на дотик і наявність запаху плісняви. Визначити запах можна включивши віялку і понюхавши повітря, що виходить з неї. Вентилятор краще включати в ясний сонячний день, якщо він співпадає з днем перевірки.

      Неподалік доцільно тримати лозину малого діаметру. Лозина встромляється в зерно ближче до центру і водиться круговими рухами від центру в сторони, з метою перевірити наявність твердих грудок в поверхневому шарі. Потім пруть оставляется увіткненим по центру і прив’язується до даху. При повторному відвідуванні треба швидко висмикнути його і спробувати уловити ознаки нагріву по температурі заліза.

      Невживаний вентилятор треба щільно закривати. По-перше, це допомагає надійніше визначити ознаки внутрішньої конвекції при перевірці, якщо усе повітря йде через зерно. По-друге, послужить захистом від шкідників-гризунів.

      Раді з правильної вентиляції зерна

      18.2 Як правильно зберігати зерно в елеваторі

      Раніше оператори елеваторів перекладали зерно з одного сховища в інше для вирівнювання температур. Це досить ефективний метод, але його мінуси – великі витрати часу і праці, а також великий відсоток бою зерен в результаті процедури. Потрібні незайняті об’єми для зберігання, що вимагає додаткових витрат на будівництво або оренду.

      Зараз станом зерна управляють за допомогою вентиляції. Для контролю температури використовуються режими тривалої або такої, що уривається вентиляції. Зміни вологості при вентиляції мінімальні: вона не сушить, хоча деяку частину вологи відносить. Використовується як для підтримки якості вологого зерна, так і охолодження гарячих мас після сушки. Восени вона здатна запобігти утворенню теплої зони по центру, а навесні – для зігрівання, якщо зберігання продовжиться в літню жару.

      18.3 Як правильно зберігати зерно в елеваторі

      Конденсація під час вентилювання є проблемою в холодні періоди. У разі замерзання зимою віялки використовуються тільки при досить сухому повітрі, тієї ж температури або холодніше за зерно. Ранньої весни зерно важко прогріти без конденсації і замерзання. Нагріваючи навесні краще починати, коли повітря на вулиці буде на 10 градусів тепліше за зернову масу. Сильний і швидкий потік повітря позбавити від необхідності частої вентиляції, небажаної в непідходящих погодних умовах.

      Для охолодження невеликих теплих ділянок вентилятор включається при різниці з навколишнім повітрям не більше 10 градусів. Краще робити це в температурний пік в середині дня. При сильному прогріванні вентиляція повинна працювати вдень і вночі, незважаючи на погодні умови, поки прогрівання не зупиниться.

      Потужність і час вентиляції залежить від об’єму сховища, вологості, системи каналів розподілу повітряних потоків і можливих процедур, що управляють. Час циклу нагріву або охолодження залежить від сезону і швидкості вентиляції. Застосовуються швидкості 5-10 м3 в годину на тонну, в нових сховищах часто встановлюють швидкісніші системи. Що робити, якщо небажані процеси в масі не вдалося зупинити? Щоб уникнути збитків, зерно вирушає на чищення, сушку або продається.