Заказать звонок

    Уточнить цену

      4.1 Основні показники якості зерна

      Для того, щоб популярні серед населення продукти, виготовлені із зерна були смачними і корисними, необхідно ретельно перевіряти його якість. Цю процедуру проводять у декілька етапів, на кожному з яких оцінюють різні параметри.

      Стандарти якості зерна різних культур

      Слід зазначити, що усі вимоги до якості зерна розділяються на 2 групи: загальні і спеціалізовані. Так, до загальних (тобто до таких, які відносяться до усіх культур) відносять:

      • зовнішній вигляд;
      • колір;
      • смак;
      • вологість;
      • запах;
      • зараженість шкідниками;
      • засміченість.

      Але є і спеціалізовані показники, які важливі для конкретних культур : при аналізі пшениці необхідно визначити її натуру, показник якості гороху – выравненность і зміст ядра. Деякі види культур внаслідок своєї популярності серед населення вимагають особливої уважності при огляді. Так, при оцінці озимої пшениці обов’язково з’ясовують її скловидну, кількість клейковини, зміст білку.

      Особливе місце в класифікації показників якості зерна займають додаткові аналізи, які проводять тільки в міру необхідності. Вони можуть включати:

      • хімічний склад;
      • склад мікрофлори;
      • наявність пестицидів і фумігантів;
      • наявність радіоактивних речовин.

      4.2 Основні показники якості зерна

      Найчастіше такі перевірки торкаються визначення якості пшениці, з якої надалі буде виготовлений хліб. Вона підлягає особливій класифікації зерна пшениці і визначенню необхідних показників. Надалі він також може бути перевірений з допомогою спеціальних приладів на наявність достатньої кількості корисних речовин.

      Етапи контролю якості зерна

      Мета вхідного контролю показників якості зерна – оцінити відповідність матеріалу, що поступив, встановленим стандартам. Так, процес контролю починається з моменту збору урожаю і його очищення. Тут оцінюють кількість і характер смітних домішок і наявність шкідників. Після цього з’ясовується рівень вологості, і зерно вирушає на сушку на спеціальному устаткуванні із вже заготовленими установками.

      Упродовж процесу сушки і зберігання зерна фахівці періодично беруть проби з його різних шарів, щоб попередити розвиток можливих проблем. При відвантаженні на кожну партію в обов’язковому порядку оформляють посвідчення, що підтверджує якість виходячи їх даних цих проб.

      Технохимический контроль зерна і продуктів його переробки може відрізнятися жорсткістю і ретельністю залежно від сорту матеріалу, що перевіряється. Особливо уважно перевіряється якість м’якої пшениці, оскільки вона особливо схильна до виникнення різного роду проблем і використовується при виготовленні багатьох популярних продуктів.