Для того, щоб популярні серед населення продукти, виготовлені із зерна були смачними і корисними, необхідно ретельно перевіряти його якість. Цю процедуру проводять у декілька етапів, на кожному з яких оцінюють різні параметри.
Слід зазначити, що усі вимоги до якості зерна розділяються на 2 групи: загальні і спеціалізовані. Так, до загальних (тобто до таких, які відносяться до усіх культур) відносять:
Але є і спеціалізовані показники, які важливі для конкретних культур : при аналізі пшениці необхідно визначити її натуру, показник якості гороху – выравненность і зміст ядра. Деякі види культур внаслідок своєї популярності серед населення вимагають особливої уважності при огляді. Так, при оцінці озимої пшениці обов’язково з’ясовують її скловидну, кількість клейковини, зміст білку.
Особливе місце в класифікації показників якості зерна займають додаткові аналізи, які проводять тільки в міру необхідності. Вони можуть включати:
Найчастіше такі перевірки торкаються визначення якості пшениці, з якої надалі буде виготовлений хліб. Вона підлягає особливій класифікації зерна пшениці і визначенню необхідних показників. Надалі він також може бути перевірений з допомогою спеціальних приладів на наявність достатньої кількості корисних речовин.
Мета вхідного контролю показників якості зерна – оцінити відповідність матеріалу, що поступив, встановленим стандартам. Так, процес контролю починається з моменту збору урожаю і його очищення. Тут оцінюють кількість і характер смітних домішок і наявність шкідників. Після цього з’ясовується рівень вологості, і зерно вирушає на сушку на спеціальному устаткуванні із вже заготовленими установками.
Упродовж процесу сушки і зберігання зерна фахівці періодично беруть проби з його різних шарів, щоб попередити розвиток можливих проблем. При відвантаженні на кожну партію в обов’язковому порядку оформляють посвідчення, що підтверджує якість виходячи їх даних цих проб.
Технохимический контроль зерна і продуктів його переробки може відрізнятися жорсткістю і ретельністю залежно від сорту матеріалу, що перевіряється. Особливо уважно перевіряється якість м’якої пшениці, оскільки вона особливо схильна до виникнення різного роду проблем і використовується при виготовленні багатьох популярних продуктів.
Аквадистилятор призначений для виробництва дистильованої води в аптеках, лікарнях, лабораторіях і в інших установах усіх галузей народного господарства, де є потреба в дистильованій воді. Аквадистилятор електричний ДЭ з нержавіючої сталі...
Кількісне визначення білку по методу Къельдаля Метод визначення загальної кількості азоту, що має столітню історію, носить ім’я датського хіміка Къельдаля; із-за точності і відтворюваності він впродовж століття залишається найбільш використовуваним...
Прилад СКИБ-л призначений для експресного визначення білизни пшеничного хлібопекарського борошна і житнього хлібопекарського борошна і оцінки її сортності відповідно до ГОСТ 26361-84, ГОСТ Р 52189-2003 і ГОСТ 7045-90, має додаткові...
Білизномір лабораторний БАРС Призначений для визначення білизни борошна і оцінки її сортності відповідно до діючих стандартів. Принцип роботи грунтований на вимірі зонального коефіцієнта відображення ущільнено-згладженої поверхні борошна з використанням вбудованого...
🥖 Вологість 🥖 Зольність 🥖 Колір 🥖 Запах 🥖 Смак і хрускіт 🥖 Клейковина 🥖 Число падіння 🥖 Існують такі норми зольності 🥖 Великість 🥖 Ще декілька порад Дати...
🥐 Що таке клейковина в кулінарії 🥐 Прилади для виміру клейковини 🥐 Де краще придбати це спецобладнання? Клейковина борошна — це білкова речовина, що міститься в пшеничному борошні та відповідає...
🍞 Органолептичні показники якості хліба 🍞 Лабораторна перевірка якості хліба за фізико-хімічними властивостями 🍞 Що впливає на якість хліб 🍞 Як отримати сертифікат якості на хліб Визначення якості хліба є...
Пшениця — це найпоширеніша в світі сільськогосподарська культура. Вона є важливою складовою харчування людини. Це трав’яниста рослина, яку культивують понад десять тисяч років. Зерна пшениці є основною сировиною для виготовлення...