В Україні пшениця відіграє найважливішу роль в аграрній галузі. Зерна цієї культури слугують основною сировиною для борошномельної, круп’яної, хлібопекарської та макаронної промисловості. Крім того, вона має величезне значення і для м’ясомолочної сфери.
Якість озимої та ярої пшениці визначається низкою факторів, що впливають на кінцевий продукт. Для того щоб задовольнити потреби як споживачів, так і виробників, необхідно ретельно аналізувати зерно на всіх етапах – як під час збирання врожаю, так і в процесі його переробки.
Аналіз якості зерна містить у собі комплекс показників, що відповідають вимогам нормативно-технічної документації.
Залежно від важливості, якісні показники можна умовно розділити на три групи: загальні, спеціальні та додаткові.
Особлива увага приділяється аналізу м’якої пшениці, яка становить 95% від загального обсягу, оскільки цей сорт найбільш схильний до різних дефектів.
В Україні використовується стандарт класифікації пшениці за класами, ґрунтуючись на вмісті білка і клейковини – ДСТУ 3768:2019, який відповідає міжнародним стандартам ISO і EN.
Різні лабораторні методи дають змогу визначати параметри, клас зернових культур. Для цього використовуються спеціалізовані вимірювальні пристрої.
Насамперед фахівці повинні провести оцінку партії, що надійшла, відповідно до потреб виробництва. Контроль якості озимої пшениці розпочинається одразу після збору врожаю та його очищення в середині серпня, а яру пшеницю перевіряють трохи раніше – у липні. У зерні фахівці досліджують кількість і тип бур’янистих домішок, а також наявність шкідників. Потім проводиться тест на рівень вологості, і залежно від результату зерно відправляють на сушіння.
Під час сушіння зерна відбираються проби з різних шарів для аналізу, щоб переконатися у відсутності фізичних дефектів і зараженості. Також оцінюються рівень клейковини, вміст білка та швидкість падіння зерен.
На основі результатів аналізу середньої проби, кожна партія отримує сертифікат якості під час відвантаження. Цей сертифікат включає показники, встановлені законодавством, і підтверджує відповідність продукції класифікації та вимогам безпеки для здоров’я і життя населення.
Для забезпечення доступу до міжнародних ринків передбачено обов’язковий лабораторний контроль якості: аналіз класності продукції проводиться як до завантаження, так і після розвантаження кожної партії.
Визнаються тільки результати лабораторій, сертифікованих відповідно до міжнародних стандартів GAFTA, ICUMSA або FOSFA.
Для лабораторного аналізу якості та класності зерна використовуються такі прилади:
Для правильного підбору обладнання за параметрами необхідно звертатися до спеціалізованих компаній, які допоможуть замовити прилади, що найбільше відповідають потребам виробництва.
 В Україні пшениця відіграє найважливішу роль в аграрній галузі. Зерна цієї культури слугують основною сировиною для борошномельної, круп’яної, хлібопекарської та макаронної промисловості. Крім того, вона має величезне значення і для... yak-vyznachyty-yakist-zerna-pshenyczi
 В Україні пшениця відіграє найважливішу роль в аграрній галузі. Зерна цієї культури слугують основною сировиною для борошномельної, круп’яної, хлібопекарської та макаронної промисловості. Крім того, вона має величезне значення і для... yak-vyznachyty-yakist-zerna-pshenyczi ‘Элекс – 7’ – сучасніший і вдосконалений аналог пристрою Чижевої. Прилад застосовується для виміру вологості харчових продуктів і сировини. Вологомір відповідає державним стандартам №21094 і №3626. Спосіб роботи вологоміра Харчова...
Прилади для визначення числа падіння ПЧП 99 призначені для виміру по методу Хагберга-Пертена міжнародної стандартизованої величини ‘числа падіння’ – параметра, що несе інформацію про активність альфа-амилазы зерна і борошна (пшениця,...
Обозначение стандартов (ГОСТ) Наименование ДУ-97 Допустимый уровень содержания радионуклидов 137Cs и 90 Sr в продуктах питания и питьевой воде. ДСТУ 2209-93 Мука, побочные продукты и отходы. Сроки и определения....
Ваги TBE – 0,21-0,001 Зважування в грамах і каратах; Підрахунок штук; Компенсація маси тари; Контроль /- відхилень по відношенню до маси зразка; RS 232; Час стабілізації показаний- 3 сек.; Можливість...
Здоров’я кожної людини безпосередньо залежить від якості продуктів харчування, які він вживає – тому кожен продукт, перш ніж потрапити в торгову мережу і на сімейний стіл, повинен пройти ретельну перевірку....
Зерно — один із найважливіших і широко використовуваних аграрних продуктів, який є ключовим компонентом харчової промисловості. Якість зерна має прямий вплив на якість продукції та її кінцеві властивості. Щоб забезпечити...
Якщо не вживати відповідних заходів щодо боротьби з кліщами, шкідливими комахами, гризунами (мишоподібними) та іншими шкідниками зерна при зберіганні різної сільськогосподарської продукції, у тому числі й зерна, можна зіткнутися зі...
Якість зерна оцінюють у лабораторних умовах. Для того, щоб досягти високої якості продукції, необхідно проводити безліч аналізів та тестів, які допоможуть визначити характеристики матеріалу. Для цього використовується спеціальне обладнання у...