Заказать звонок

    Уточнить цену

      Зворотній дзвінок
      Зворотній дзвінок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      В Україні пшениця відіграє найважливішу роль в аграрній галузі. Зерна цієї культури слугують основною сировиною для борошномельної, круп’яної, хлібопекарської та макаронної промисловості. Крім того, вона має величезне значення і для м’ясомолочної сфери.

      Якість озимої та ярої пшениці визначається низкою факторів, що впливають на кінцевий продукт. Для того щоб задовольнити потреби як споживачів, так і виробників, необхідно ретельно аналізувати зерно на всіх етапах – як під час збирання врожаю, так і в процесі його переробки.

      Показники якості та класів твердого зерна пшениці, що регламентуються стандартами

      Аналіз якості зерна містить у собі комплекс показників, що відповідають вимогам нормативно-технічної документації.

      Залежно від важливості, якісні показники можна умовно розділити на три групи: загальні, спеціальні та додаткові.

      • Загальні показники якості: зовнішній вигляд, колір, запах, смак, зараженість шкідниками, вологість, засміченість. Важливі для оцінки можливості очищення.
      • Спеціальні якісні показники: склоподібність, натура, число падіння, масова частка протеїну, кількість і якість сирої клейковини, плівчастість, життєздатність.
      • Додаткові показники якості: хімічний склад, речовини, мікотоксини, мікрофлора.

      Особлива увага приділяється аналізу м’якої пшениці, яка становить 95% від загального обсягу, оскільки цей сорт найбільш схильний до різних дефектів.

      В Україні використовується стандарт класифікації пшениці за класами, ґрунтуючись на вмісті білка і клейковини – ДСТУ 3768:2019, який відповідає міжнародним стандартам ISO і EN.

      Система та методи лабораторного аналізу твердого зерна

      Різні лабораторні методи дають змогу визначати параметри, клас зернових культур. Для цього використовуються спеціалізовані вимірювальні пристрої.

      Насамперед фахівці повинні провести оцінку партії, що надійшла, відповідно до потреб виробництва. Контроль якості озимої пшениці розпочинається одразу після збору врожаю та його очищення в середині серпня, а яру пшеницю перевіряють трохи раніше – у липні. У зерні фахівці досліджують кількість і тип бур’янистих домішок, а також наявність шкідників. Потім проводиться тест на рівень вологості, і залежно від результату зерно відправляють на сушіння.

      Під час сушіння зерна відбираються проби з різних шарів для аналізу, щоб переконатися у відсутності фізичних дефектів і зараженості. Також оцінюються рівень клейковини, вміст білка та швидкість падіння зерен.

      На основі результатів аналізу середньої проби, кожна партія отримує сертифікат якості під час відвантаження. Цей сертифікат включає показники, встановлені законодавством, і підтверджує відповідність продукції класифікації та вимогам безпеки для здоров’я і життя населення.

      Для забезпечення доступу до міжнародних ринків передбачено обов’язковий лабораторний контроль якості: аналіз класності продукції проводиться як до завантаження, так і після розвантаження кожної партії.

      Визнаються тільки результати лабораторій, сертифікованих відповідно до міжнародних стандартів GAFTA, ICUMSA або FOSFA.

      Основне обладнання для контролю якості зерна пшениці

      Для лабораторного аналізу якості та класності зерна використовуються такі прилади:

      • Аналізатор білка методом К’єльдаля. Автоматизована система, яка визначає масу білка в зразку.
      • Білізномір. Застосовується для технологічного контролю на хлібопекарських підприємствах і визначення сорту борошна.
      • ІЧ-аналізатор зерна. Вимірює вміст вологи, протеїну, клейковини і жиру в зерні, зберігаючи результати в пам’яті для подальших аналізів.
      • Прилад для визначення числа падіння (ПЧП). Використовується для оцінки активності альфа-амелази в злакових культурах.
      • Експрес-аналізатори. Перевіряють зерна на вологість, вміст білка, крохмалю, клейковини, зольності, клітковини та жиру.
      • Термоштанга. Вимірює температуру зернової маси на різних глибинах і в різних точках.
      • Вологоміри зерна. Застосовуються при відвантаженні всіх партій пшениці та борошна, оскільки вологість впливає на умови зберігання, цей показник вказується в офіційному сертифікаті.
      • Пурка. Визначає питому щільність (натуру), обсяг і вагу проби зерна.
      • Вимірювач деформації клейковини. Призначений для оцінки якості клейковини пшеничного зерна і борошна.

      Для правильного підбору обладнання за параметрами необхідно звертатися до спеціалізованих компаній, які допоможуть замовити прилади, що найбільше відповідають потребам виробництва.

      Залишити коментар

      Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

      Коментар буде додано після перевірки модератором.

      Відгуки (0)
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами