Вологість – ключовий показник якості пшениці, який впливає на поживність зерна, потенціал його переробки і тривалість зберігання. Цей параметр необхідно регулярно контролювати з допомогою вологоміра зерна високої точності калібрування. Щоб забезпечити максимальну достовірність моніторингу, важливо не лише купити якісний прилад, але і вивчити тонкощі виконання вимірів.
Слід розібратися в особливостях структури зерна, відмінностях щільності і проникності різних шарів, швидкості зміни вологості пшениці і інших нюансах.
У усіх зернових індивідуальна структура, від якої залежить і щільність зерна, і вбираність вологи, і фізичні властивості. Тому для кожного типу сировини необхідно вибирати індивідуальне калібрування вологоміра з урахуванням особливостей будови зернівки. Якщо ви плануєте працювати з пшеницею, важливо ознайомитися з її структурою. Вона включає три основні частини:
Найнижча проникність характерна для ендосперма – через велику кількість білку він повільно вбирає воду, а найвища – для зародка, який поглинає вологу практично в два рази активніше, ніж ендосперм.
При тривалих осіданнях в структурах оболонки, ендосперма і зародка в зернах пшениці на полі відбувається ряд складних процесів, які впливають на рух води в зернівці. Проникаючи через численні порожнечі лушпиння, вода починає переміщатися по зерну і насичувати його внутрішні частини. Швидкість зміни вологості різних шарів залежить від декількох чинників:
Коли волога потрапляє в усі внутрішні структури, зерно набрякає і швидкість поглинання води починає падати. Добитися максимальної точності вимірів вологості можна тільки після припинення руху рідини. Залежно від сорту зернової культури і кількості опадів, цей процес може зайняти від декількох годин до діб. Тому будьте уважні: якщо пару годин тому пройшов дощ, краще не квапитися і не проводити дослідження.
У пшеничних зернах повинно бути не більший 14-15лаги – саме на цей показник необхідно орієнтуватися при проведенні моніторингу вологості. Але якщо використати неточні вологоміри або не враховувати особливості проведення вимірів, аналіз рівня вологи в зернах буде недостовірним. Тобто ви не отримаєте правдиву інформацію про стан пшениці і не зможете при необхідності підкоригувати умови її зберігання – температуру і вентилируемость приміщення – щоб добитися оптимальних показників вологості.
Навіть якщо ці чинники не призводять до повного псування пшениці, вони негативно позначаються на її поживності і цінності, що зменшує вартість зерна. Щоб уникнути подібної ситуації, по-перше, не нехтуйте тонкощами роботи з пшеницею, і, по-друге, замовляйте портативні чи стаціонарні вологоміри надійних брендів. Тут вам допоможе “Аналит Прилад” – у нас можна недорого купити вимірювальні облаштування провідних виробників.
Ми гарантуємо зразкову якість продукції, прийнятні ціни і доставку в Києву і по усій Україні. Уточнюйте характеристики і ціни приладів, варіанти і вартість доставки по Києву і іншим регіонам України, а також будь-які інші нюанси у менеджерів компанії. Вони допоможуть вам недорого підібрати пристрої з оптимальними параметрами.
Компактне облаштування високої точності для швидкого виміру вологості зернових культур. Ідеальна якість роботи He – Lite було оцінене інститутом Держстандарту Росії. Попри те, що прилад був виготовлений в Німеччині, в...
Сучасні аналізатори для контролю вологості серії MB гарантують точний аналіз влагосодержания. Вони оснащені або галогенним, або інфрачервоним типом сушки і мають вбудовані ваги і ультрасучасну технологію нагріву. Серед переваг цих...
Вологомір Wile – 65 є моделлю відомого фінського виробника Farmcomp. Це нова і вдосконалена модифікація вимірника вологості Wile – 55. Головна її відмінність – в дизайні і конструкції : назву...
Вологомір НЕ- 50 від німецького бренду PFEUFFER відмінно справляється із завданням контролю вологості сільськогосподарських культур. З його допомогою вдасться визначити стан зернових різного виду. Мікропроцесорний пристрій працює на основі діалектичного...
Уперше отриманням гібриду пшениці і іржі зайнявся британець А.С. Уилсон в 1875 році. Його метою було отримання зерна, що включає позитивні якості цих двох культур в одному організмі. Отримана рослина...
Сучасне рослинництво сильно відрізняється від того, що було навіть 10 років тому. Покращується сортність, виводяться нові сорти і культури, успішно супротивні хворобам і шкідникам, збільшуються урожаї. Разом з цим незмірно...
Меблі для лабораторії – вид спеціалізованих меблів. Оскільки специфіка розміщення її визначена, так і окремої уваги вона вимагає при виборі. Складність полягає в тому, що умови експлуатації лабораторних меблів і...
Аквадистилятор, або дистилятор – прилад для очищення води від сторонніх речовин і радіонуклідів. Процес дистиляції грунтований на випарі під дією температури і конденсації опадів, аналогічно тому, як кругообіг води відбувається...