Зерно має властивість проростати. Це може відбуватися в результаті неправильного зберігання або ще під час дозрівання, якщо цьому посприяють атмосферні умови - рясні дощі, тумани, висока вологість повітря і так далі. При проростанні зерна активність амілолітичних ферментів (здебільшого альфа-амилазы) різко зростає, що призводить до розщеплювання молекул крохмалю. Внаслідок цього: зменшується вихід готової продукції при переробці; погіршуються борошномельні і хлібопекарські якості зерна; міняється водопоглинальна здатність борошна; насіння виходить з категорії посівного мат...
За підсумками липня-березня 2015 року експортовано було не менше 12,9 млн тонн зерна пшениці з України, що на тільки перевищує показники того ж періоду роком раніше на 34но і являється в теж час абсолютним рекордом по цьому сезону. Продовольча і сільськогосподарська організація підвищує прогноз по виробництву зерна в 2016 до 2,5 млн тонн, що може бути другим найбільшим урожаєм в історії рослинництва України. Постачання українських зернових на світовому рівні Зернові культури України, як повідомляє "АПК-Информ", є істотними складовими в закупівлях країн, що входять в ТОП-10 імпортерів по...
Під час збору урожаю інтенсивні дощі можуть пошкодити зерно, внаслідок чого воно проростає. До того, як станеться завантаження на термінал, кожна вантажівка із зерном має бути ретельно перевірена щоб уникнути змішування хорошого продукту з пошкодженим. Такий процес контролю проводиться спеціальними методами і дуже важливий, оскільки навіть невелике співвідношення порослих зерен в придатному продукті може вплинути на усю суміш, і як внаслідок на приготування хлібобулочних виробів. Оптимальне значення числа падіння Числом падіння твердої, м'якої пшениці і іржі є показник активності - б-ам...
Вологість напівфабрикату хлібопекарського виробництва - тесту - один з найважливіших параметрів, що роблять вплив на утворення м'якиша хліба і інших виробів з тесту. Вологість тестозаготовки визначається на первинній стадії хлебопроизводственного процесу, а її рівень повинен відповідати нормам державного стандарту (ГОСТ 21094-75). При дотриманні норм Госту, м'якиш майбутнього продукту не втратить своїх цінних властивостей, таких як: високі смакові якості; міра пропеченности (у разі, якщо виріб чекає випічка); пишнота; наявність необхідних біоречовин. Крім того, дотримання...
Здоров'я кожної людини безпосередньо залежить від якості продуктів харчування, які він вживає - тому кожен продукт, перш ніж потрапити в торгову мережу і на сімейний стіл, повинен пройти ретельну перевірку. Обов'язковій апробації підлягають і зернові культури (пшениця, жито і інші злаки), з яких потім виготовляється хліб, - один з продуктів першої необхідності. Відбір і аналіз усіх характеристик зернових культур сьогодні робиться не "на очко", а за допомогою спеціальних лабораторних приладів, що забезпечують високоточне визначення якості проб зерна. У хлібозаготівельній галузі існують суво...
Вологість зерна є однією з найважливіших характеристик його якості. Збереження його споживчих властивостей при зберіганні має вирішальне значення для використання в харчових цілях. Важливо знати, у чому вимірюється вологість зерна та вміти її визначати, щоб гарантувати його тривалу безпеку. Чим чистіша і більш однорідна партія, тим краще і довше вона може зберігатися. Визначення вологості зерна як показника його якості виробляють відразу після прийому нової партії. Методи визначення вологості зерна бувають двох видів – ручний та автоматичний. Щоб результат вимірювання вологості зерна був м...
Визначення якості хліба є украй важливим технологічним процесом. На додаток до скрупульозних перевірок, яким піддається сировина (зерно, борошно), готові хлібобулочні вироби і макарони також проходять ретельний лабораторний аналіз властивостей - експертизу якості готової продукції. Оцінка органолептичних показників хліба полягає у визначенні його зовнішнього вигляду, форми, кольору, запаху, смаку, структури та інших властивостей. Хліб має бути правильно випеченим, не зім'ятим, не надламаним, без сторонніх запахів. Серед органолептичних властивостей хліба споживачі найбільше цінують свіжі...
Слабка лабораторія на зерновому елеваторі - це явний програш в конкурентній боротьбі. Результати аналізу лабораторії - найголовніший документ, на основі якого формується вартість продукції, і саме оцінка лабораторії впливає на ціну зерна в контрактах на постачання. Якщо лаборант помилково присвоїв зерну неправильний клас, підприємство втрачає без перебільшення мільйони. Розгляньмо, як відкрити лабораторію на зерновому елеваторі і що для цього потрібно. Функції виробничо-технологічної лабораторії Що робить лаборант на елеваторі? Найголовніше завдання лабораторії - проаналізувати різні ...
У роботі мікробіологічної лабораторії використовують безліч посуду. Важливим показником професійної діяльності є правильна обробка усіх місткостей і інструментів. Вони повинні являтися не лише чистими, але і піддатися ретельній стерилізації, оскільки забруднений посуд може вплинути на результати. Процес миття матеріалів У кожній лабораторії миття і обробка усіх використовуваних пристосувань проводиться в спеціально обладнаною мийною. Особливість процедури полягає в тому, що використовувані миючі засоби жодним способом не повинні вплинути не цілісність скла і привести до зростання мікроо...
Як заявляє заступник аграрної політики і продовольства Олена Ковальова, в якості фінансової підтримки сільського господарства України в 2016 з держбюджету буде спрямовано майже 375 млн гривен. На що виділені кошти Ковальова звітує, що усі засоби вже розподілені. З них виділено гривен: 300 млн - на здешевлення кредитів; 15,8 млн - на підтримку фермерських господарств; 50 млн - на розвиток тваринництва. Вона пояснює, що фермерським господарствам засобу надаються у використання на поворотній основі у формі кредитів. Засоби з держбюджету вже надані, очікується їх р...
Не дивлячись на складнощі ситуації, дані офіційної статистики говорять про те, що чистий виторг за підсумками минулого року збільшився на 68в грошовій одиниці ця сума складає близько чверті трильйона. Навіть від таких показників і двократного підвищення рентабельності гривни путтю мало, оскільки роком раніше вже простежувалося зниження індексу аграрної промышлености майже на 5Поэтому учасники галузі утруднюються відповісти, на скільки покращало їх фінансове положення і чи сталися позитивні зміни зовсім. Які результати очікуються Оскільки в 2015 цін на зерно і соняшникову олію зниж...
Соняшник є однією з найпоширеніших сільськогосподарських культур. Здебільшого його використовують як джерело видобутку рослинної олії. В Україні насіння соняшнику — найпоширеніший продукт для виробництва рослинної олії. Україна посідає перше місце у світі серед постачальників соняшникової олії на міжнародний ринок. Критерії якості насіння соняшнику При визначенні якості насіння соняшнику враховують наступні критерії: вологість; олійність; вимір кислотності олії; наявність сторонніх організмів; кількість домішок. Визначення показників відбувається в лабораторних умовах ...