Сучасне рослинництво сильно відрізняється від того, що було навіть 10 років тому. Покращується сортність, виводяться нові сорти і культури, успішно супротивні хворобам і шкідникам, збільшуються урожаї. Разом з цим незмірно підвищується роль аналізу зерна, олійного насіння, борошна, олії і інших продуктів на всіх стадіях виробництва: від приймання сировини до здачі готової продукції. При цьому надзвичайно виросла роль невеликих індивідуальних фермерських господарств, які просто не можуть мати великих лабораторій, де можна проводити постійний аналіз, як на великих рослинницьких комплексах ...
У сучасних аналізаторах використовуються дві різні технології, кожна з яких застосовується відповідно до завдання, що стоїть перед дослідником. Так, для повного аналізу різного зернового матеріалу застосовуються методи відображення і пропускання. Метод відображення грунтований на використанні хвиль верхнього ИК-диапазона, тобто в 1100-2500 нм. Ця технологія дає відмінні результати, наприклад, при роботі з борошном - в цьому випадку виходять дуже точні результати. Проте цілісне зерно вимагає застосування технології пропускання, яка використовує спектр ближнього ИК-диапазона в 570-1050 нм...
Особливості і характеристики олійного сім'я грають величезну роль в його подальшій обробці і виробництві олії. Результат залежить не лише від виду насіння, але і від його характеристик, визначуваних як при отриманні сировини так і під час виробництва. Сучасний аналітичний прилад Infratec 1241 Цей прилад є одним з кращих аналізаторів зерна, насіння олійних культур, ячменю, солоду і так далі. Аналіз робиться пропусканням у ближньому інфрачервоному діапазоні і вимірює відразу декілька параметрів: вологу, білок, крохмаль, олію і інші параметри, характерні для певних культур. Особливо в...
Будь-які калібрування зерна, зернових культур і продуктів їх переробки включають один або декілька параметрів: волога; білок; олія. Для калібрування певного компонента є свої налаштування зміщення і нахилу. Останні можуть регулюватися для поправки калібрувань за еталонним способом аналізу : методом Кьельдаля - для протеїну, методом Сокслета - для олії або сушарної шафи - для вологи. Коли застосовуються налаштування зміщення і нахилу У тих випадках, коли значення показників, які видають інфрачервоні аналізатори зерна, зміщуються на постійну величину від еталонного метод...
З кожним роком рівень забруднення ґрунту зростає. Це відбувається через осадження викидів функціонуючих промислових підприємств та накопичення радіонуклідів. Причиною також є присутність у ґрунті патогенних мікроорганізмів та закислення, як результат надлишкового внесення мінеральних добрив. Саме тому відбір проб ґрунту актуальний зараз як ніколи. Відбір ґрунтових зразків необхідний моніторингу рівня забрудненості. Відібрані зразки проходять лабораторний аналіз для оцінки кількісного і якісного складу грунту за наступними показниками: рівень pH (кислотно-лужний б...
До вибору лабораторного посуду слід підходити відповідально. Для того, щоб визначитися з купівлею, недостатньо врахувати лише співвідношення ціни і якості товарів. Важливо, щоб посуд відповідав наступним вимогам: безпека; міцність; точність. Підібрати ідеальний варіант можна, виходячи із заданих параметрів для потрібних досліджень. При цьому слід звернути увагу на конкретні властивості виробів, які дозволять визначити якість лабораторного скла. Розглянемо їх детально. Характеристики для оцінки якості скла Коли оцінюється якість скла лабораторного посуду, до уваги берут...
Якщо не вживати відповідних заходів щодо боротьби з кліщами, шкідливими комахами, гризунами (мишоподібними) та іншими шкідниками зерна при зберіганні різної сільськогосподарської продукції, у тому числі й зерна, можна зіткнутися зі значними труднощами, які спричинять економічні збитки. Втрати в сільському господарстві від шкідників і гризунів часто досягають 30-50В таких випадках втрачаються насінні, фуражні і продовольчі якості самої продукції. Для людського і тваринного організмів продукти життєдіяльності усіх мишоподібних гризунів є небезпечними і призводять до різних захворювань. Якщо ...
Зерно - це основа продовольчого фонду будь-якої країни. Саме тому в Україні необхідно зробити усе можливе, щоб підвищити його виробництво, розвинути способи переробки сільськогосподарської продукції. На сьогодні більшість борошномельних підприємств середньої і малої потужності зіткнулися з проблемою недостатньої кількості місця під бункеры, де зерно отволаживается перед процедурою помелу. Саме тому в дослідженні гідротермічного способу обробки зернової продукції особливе місце займає пошук можливих методів для сильного зволоження пшениці. Це дозволить значно скоротити цикл створення борош...
Зерно має властивість проростати. Це може відбуватися в результаті неправильного зберігання або ще під час дозрівання, якщо цьому посприяють атмосферні умови - рясні дощі, тумани, висока вологість повітря і так далі. При проростанні зерна активність амілолітичних ферментів (здебільшого альфа-амилазы) різко зростає, що призводить до розщеплювання молекул крохмалю. Внаслідок цього: зменшується вихід готової продукції при переробці; погіршуються борошномельні і хлібопекарські якості зерна; міняється водопоглинальна здатність борошна; насіння виходить з категорії посівного мат...
За підсумками липня-березня 2015 року експортовано було не менше 12,9 млн тонн зерна пшениці з України, що на тільки перевищує показники того ж періоду роком раніше на 34но і являється в теж час абсолютним рекордом по цьому сезону. Продовольча і сільськогосподарська організація підвищує прогноз по виробництву зерна в 2016 до 2,5 млн тонн, що може бути другим найбільшим урожаєм в історії рослинництва України. Постачання українських зернових на світовому рівні Зернові культури України, як повідомляє "АПК-Информ", є істотними складовими в закупівлях країн, що входять в ТОП-10 імпортерів по...
Під час збору урожаю інтенсивні дощі можуть пошкодити зерно, внаслідок чого воно проростає. До того, як станеться завантаження на термінал, кожна вантажівка із зерном має бути ретельно перевірена щоб уникнути змішування хорошого продукту з пошкодженим. Такий процес контролю проводиться спеціальними методами і дуже важливий, оскільки навіть невелике співвідношення порослих зерен в придатному продукті може вплинути на усю суміш, і як внаслідок на приготування хлібобулочних виробів. Оптимальне значення числа падіння Числом падіння твердої, м'якої пшениці і іржі є показник активності - б-ам...
Вологість напівфабрикату хлібопекарського виробництва - тесту - один з найважливіших параметрів, що роблять вплив на утворення м'якиша хліба і інших виробів з тесту. Вологість тестозаготовки визначається на первинній стадії хлебопроизводственного процесу, а її рівень повинен відповідати нормам державного стандарту (ГОСТ 21094-75). При дотриманні норм Госту, м'якиш майбутнього продукту не втратить своїх цінних властивостей, таких як: високі смакові якості; міра пропеченности (у разі, якщо виріб чекає випічка); пишнота; наявність необхідних біоречовин. Крім того, дотримання...