Здоров’я кожної людини безпосередньо залежить від якості продуктів харчування, які він вживає – тому кожен продукт, перш ніж потрапити в торгову мережу і на сімейний стіл, повинен пройти ретельну перевірку. Обов’язковій апробації підлягають і зернові культури (пшениця, жито і інші злаки), з яких потім виготовляється хліб, – один з продуктів першої необхідності.
Відбір і аналіз усіх характеристик зернових культур сьогодні робиться не “на очко”, а за допомогою спеціальних лабораторних приладів, що забезпечують високоточне визначення якості проб зерна. У хлібозаготівельній галузі існують суворі правила відбору проб зерна, що регулюються відповідним Гостом. Більше того, державному стандарту повинне відповідати і приймання – процес прийому зерна в зерносховищі.
Детальні правила приймання, методи відбору і формування зернових проб описані в діючому Гості 13586.3-83, який так і називається – “Зерно. Правила приймання і методи відбору”. Цей стандарт поширюється на усі постачання і заготівлі зернових і зернобобових культур, призначених не лише для продовольчих, але і для кормових цілей. Не торкаються правила Госту 13586.3-83 лише арахісу і сої, для яких існує інший держстандарт.
Перед тим, як приступити до узяття проб зерна, його необхідно прийняти в зерносховище згідно зі встановленими правилами. Загальні правила приймання пшениці, встановлені держстандартом, такі:
Щоб адекватно оцінити якість зерна, необхідно забезпечити правильність відбору його проб. Неточний або недбалий відбір проб зерна для аналізу недопустимий, оскільки призводить до невірних результатів і неправильних взаєморозрахунків. Поняття проби ГОСТ відбору проб зерна визначає так: “Проба зерна – ця деяка кількість зерна, відібрана від партії з метою визначення її якості”.
Якість зерна – це сукупність багатьох його ознак і властивостей, якими визначається його придатність до використання для продовольчих і інших цілей (наприклад, насінних, фуражних та ін.). Проби зерна аналізуються з кожної партії – для цього заздалегідь готується так звана середня проба.
Середня проба відбирається починаючи з точкової проби – невеликого об’єму зерна, вибраного з однієї точки партії за один прийом. Зерно на пробу відбирають за допомогою спеціальних пристосувань – ручних щупів і пробовідбірників. Для ручного відбору проб використовуються щупи різних різновидів – циліндричні, конусні, мешковые. Для механічного відбору – механічні пробовідбірники.
Сумарна кількість точкових проб складає т. н. об’єднану пробу – з неї і виділяється середня проба, маса якої зазвичай складає 2 кг ( /- 0,1 кг). Якщо при аналізі проби застосовується аналізатор У1-ЕАЗ, то маса середньої проби складає 3 кг Якщо маса проби (середньодобовою або об’єднаною) перевищує 2 кг, то з об’єднаної проби виділяють середню, використовуючи для цього спеціальний прилад – дільник – наприклад, БИС- 1.
Сьогодні купити щуп для відбору проб зерна, а також якісні і надійні лабораторні прилади для перевірки і оцінки якості зернових культур можна на сайті підприємства “Аналит Прилад”. У нашому асортименті є:
Уся наша продукція пройшла відповідну сертифікацію і може бути відправлена до будь-якого міста – вартість доставки вантажними перевізниками вже включена у вартість устаткування.
Автоматичний пробоотборник зерна Rakoraf 2 (LINEAR) фірми Pfeuffer (Німеччина), призначений для ефективного відбору проби з автотранспорту завдовжки до 19 метрів на одній або на двох лініях подання машин. Конструкція пробовідбірника...
Пробовідбірник для відбору проб з вантажного автотранспорту RAKORAF (Ракораф) є пробовідбірною системою для статичних партій, застосовується для транспортування проби зерна в лабораторію, очищення і ділення зразка. Проба береться, поки трейлер...
Кількісне визначення білку по методу Къельдаля Метод визначення загальної кількості азоту, що має столітню історію, носить ім’я датського хіміка Къельдаля; із-за точності і відтворюваності він впродовж століття залишається найбільш використовуваним...
БИК-аналізатор “Инфралюм ФТ-10” – цей універсальний лабораторний пристрій, який в найкоротші терміни надасть усю інформацію про якість і склад багатьох продуктів харчування. Найвища точність аналізу і простота в управлінні роблять...
Пшениця — це найпоширеніша в світі сільськогосподарська культура. Вона є важливою складовою харчування людини. Це трав’яниста рослина, яку культивують понад десять тисяч років. Зерна пшениці є основною сировиною для виготовлення...
Слабка лабораторія на зерновому елеваторі – це явний програш в конкурентній боротьбі. Результати аналізу лабораторії – найголовніший документ, на основі якого формується вартість продукції, і саме оцінка лабораторії впливає на...
Якщо не вживати відповідні заходи по боротьбі з кліщами, шкідливими комахами, гризунами (мишоподібними) при зберіганні різної сільськогосподарської продукції, у тому числі і зерна, можна зіткнутися зі значними труднощами, які приведуть...
Головною причиною псування зерна в елеваторах є переміщення вологи з однієї частини зернової маси, що зберігається, в інші. Такі явища виникають із-за недостатнього контролю за температурою в сховищі. Температурні перепади...