Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      🌿 Стан зерна за вологістю сухого зерна

      🌿 Визначення вологості зерна – важливий аналіз для виробника.

      🌿 Часті питання про визначення вологості зерна

       

      Вологість зерна є однією з найважливіших характеристик його якості. Збереження його споживчих властивостей при зберіганні має вирішальне значення для використання в харчових цілях. Важливо знати, у чому вимірюється вологість зерна та вміти її визначати, щоб гарантувати його тривалу безпеку. Чим чистіша і більш однорідна партія, тим краще і довше вона може зберігатися. Визначення вологості зернових (а також бобових та зернобобових) культур проводять відразу після прийому нової партії. Методи визначення вологості зерна бувають двох видів – ручний та автоматичний. Щоб результат вимірювання норми вологості зерна був максимально точним, необхідно мати професійне обладнання для визначення вологості зерна.

      визначення вологості зерна

      Стан зерна за вологістю сухого зерна, %

      Вплив вологості на якість зерна. По параметру вологості можна встановити кількісну долю поживних речовин в зерні, а також визначити тривалість його зберігання. Якщо вміст води в зерні перевищує встановлену норму, то зерно починає швидко псуватися, а кількість корисних речовин в нім різко зменшується. Із-за надмірної вологості активізуються небажані фізичні і хімічні процеси, які призводять до таких негативних результатів, як:

      • набрякання і проростання зерна;
      • розщеплювання високомолекулярних біополімерів;
      • зменшення натури (маси зерна в 1 літрі);
      • активізація ферментів (процеси бродіння);
      • зниження сипучості і підвищення уразливості від механічних ушкоджень;
      • швидкий розвиток паразитів – мікроби, кліщів, шкідливих комах.

      Визначення вологості зерна – важливий аналіз для виробника.

      Вологість зерна пшениці, ячменю, жита, вівса, проса та інших видів є найважливішою характеристикою при зберіганні. Якщо зерно залишається надмірно вологим довгий час, це призводить до неможливості його обробки та подальшого зберігання. Необхідно дотримуватися норми вологості пшениці. Навіть якщо вологість не надто перевищує допустиму норму, істотно знижується вихід зерна, а також страждає на якість продукції, виготовленої з нього. 

      Критична вологість зерна це ступінь вологості, при якій в зерноматеріалі утворюється вільна волога, і інтенсивність “дихання” істотно зростає, що може призвести до погіршення якості зерна та збільшення його корозійної активності. 
      визначення вологості формула
      Саме тому таким важливим є точне визначення вологості зерна в лабораторних умовах, що проводиться різними методами. Найбільш швидким і зручним із них є вимірювання вологості спеціальним вологоміром для зерна. Вологість зерна розрізняється чотирма категоріями:

      • сухе зерно;
      • среднесухое;
      • вологе;
      • сире.

      Залежно від аналізованої культури, ці категорії мають різне вираження. Так, для бобових показник вологості вищий за середній, а для олійних культур – нижче, що залежить від відмінностей в хімічному складі і анатомічній будові культур. Дуже сухе зерно “дихає” з низькою інтенсивністю, а сире неохолоджене – активно, причому суха речовина втрачається в кількості до 0,2 діб. Критичною вологістю називається такий рівень вологості зерна, при якому в нім виникає вільна волога, а також істотно збільшується інтенсивність дихання. Величини критичної вологості розрізняються для окремих видів культур :

      • пшениця, жито, ячмінь – 15-15,5
      • просо, сорго, кукурудза – 13-14
      • бобові (квасоля, горох, сочевиця) – 16
      • соняшник среднемасличный – 10
      • соняшник високомаслянистий – 7-8

      Для найбільш поширених злаків нормальною вважається вологість до 14%. При цьому Вмісті вологи зерно може зберігатися в насипах заввишки до 30 метрів і вище. Як вимірюють вологість зерна? Існує спосіб виміру вологості зерна шляхом його висушування в спеціальній сушарній шафі. Формула визначення вологості зерна в цьому випадку виглядає так: W = 100 – (m3 – m4) * (m1 – m2). Вологість в цій формулі позначається буквою W і вимірюється у відсотках. Величини m1 і m2 – це маси навішувань (порцій в 20 грамів) зерна, розмолотого на лабораторному млині, до і після його висушування. Величини m3 і m4 – маси навішувань цілісного зерна, також до і після його висушування. Одиниці виміру усіх мас в цій формулі – грами. Стан зерна за вологістю середньо-сухого зерна, %. Визначення вологості в сушильній шафі – складний та тривалий спосіб аналізу.

      • польових (при зборі урожаю);
      • складських (у зерносховищах, на зернових струмах і т. д.);
      • при транспортуванні;
      • перед помелом.

      Сучасні вологоміри для зерна відрізняються високою точністю, компактними розмірами і максимальною зручністю при експлуатації. Вищеописані “класичні” методи визначення вологості зерна, грунтовані на висушуванні зерна, дуже затратні за часом і іншим ресурсам. Портативні ж вологоміри дозволяють проводити експрес-оцінку у будь-яких умовах і приймати оперативні рішення відносно подальшої роботи із зерном.як визначити вологість зерна в домашніх умовахПри купівлі вологоміра для зерна вибір його вимірювального діапазону залежить від ваших завдань і потреб. Для визначення вологості не обов’язково придбавати вологомір з діапазоном 0-100 цілком достатньо буде діапазону до 50% оскільки більш високої вологості не зустрічається ні у зернових, ні у бобових культур.визначення вологості в сушильній шафіПроте діапазон вимірів не є основною характеристикою вологомірів. Набагато важливіше завдання – купити вологомір для зерна, що має високу точність вимірів. Точність вимірів в даному випадку безпосередньо залежить від вимірювального діапазону кожного вологоміра – погрішність результатів лежить в межах від 0,2–0,5% до 1–2%. Стан зерна за вологістю вологого зерна.

      Види вологомірів для зерна

      Вологоміри для зерна випускаються трьох типів – кондуктометричного, диелькометричного і гравіметричного. Залежно від різновиду, розрізняється не лише ціна вологомірів, але і інші їх характеристики :

      • Кондуктометричні вологоміри вимірюють електричний опір ділянки середовища, розташованої між двома голкоподібними електродами. Отриманий показник міняється залежно від кількості вологи, що міститься в зерні. Такі вологоміри обладнані мікропроцесором, а показник вологи виводиться у відсотках. Кондуктометричні вологоміри відрізняються високою швидкістю вимірів і нижчою ціною в порівнянні з вологомірами інших типів.Вони придатні для роботи “в полях”, а також на етапах зберігання і транспортування зерна.
      • Принцип роботи  диелькометричних вологомірів грунтований на аналізі змін діелектричної проникності середовища – цей показник залежить від вологості. Такі вологоміри оснащені радіочастотним генератором з сигналом 3-30 Мгц – сигнал здатний проникати в глибину середовища на 20-30 мм, а вологомір оцінює загасання сигналу. Також диелькометричні вологоміри обладнані герметичною камерою, в яку поміщається проба зерна для аналізу. Використати ці прилади можна як в польових умовах, так і в лабораторіях.
      • Гравіметричні вологоміри – найдорожчі, але при цьому і найбільш високоточні прилади (точність до 0,005 Їх мінімальна вартість – від десятків тисяч гривень. Проте при цьому швидкість аналізу вологості досить низька – для отримання результатів вимагається досить тривалий час. Гравіметричний метод визначення вологості зерна – цей вимір маси зразка до і після виділення з нього вологи, що міститься. Ця методика застосовується не лише в агропромисловій галузі, але також в хімічній і фармацевтичній промисловості.

      На сайті підприємства “Аналит Прилад” ви можете замовити якісні високоточні вологоміри зі вбудованими млинами, ваги-вологоміри, влагомеры-масломеры і багато що інше. Уся продукція, представлена в нашому асортименті, сертифікована. Будь-який прилад може бути доставлений у ваше місто (вартість перевезення включена у вартість устаткування).

      Як визначити вологість зерна в домашніх умовах, описано в інструкції до приладу. Таблиця вологості зернових культур представлена нижче.

      Часті питання для визначення вологості зерна:

      1. Якою має бути вологість зерна? Для зерна, що зберігається до 1 року, допустима вологість становить 14-15%, квасолі – 15-16%, олії – 6-8%. Ефективна технологія зберігання визначає його активний життєвий стан зерна та наявність бактерій у ньому.

      2. Що розуміють під вологістю зерна: вологість зерна є фактором, що відображає кількість поживних речовин та можливий термін зберігання зерна. Він є одним із основних показників якості та визначається відразу після прийому нової партії культури.

      3. Яка має бути вологість при збиранні пшениці? Збирання проводять у оптимальні терміни, коли основна маса зерна знаходиться у фазі середини воскової – початок повної стиглості. Збирання насіннєвих посівів проводять при вологості зерна трохи більше 18—20%. Збирання прямим комбайнуванням проводять при досягненні зерна вологості 16—20%.

      4. Яка вологість зерна називається критичною? Критична вологість зерна – це рівень вологості зернової суміші, при якій різко зростає ймовірність утворення вільної води та активного мікробного розвитку. Відсоток вологості, за якого виникає вільна вода, залежить від виду культури та її хімічного складу. Метод визначення вологості зерна буває ручний та автоматичний – за допомогою портативного вологоміра. Формула визначення вологості зерна наступна: W = 100 – (m3 – m4) * (m1 – m2).

      При визначенні вологості зерна, формула допомагає отримати максимально точні результати.

      Таблиця вологості зернових культур допоможе швидко знайти інформацію про допустиму норму для тієї чи іншої культури.

      🌾 Зерно 🌻 Сухе
      ☀️ Пшениця, жито, ячмінь, гречка 🌾 14%
      🌾 Овес 🌻 14%
      ☀️Просо 🌾 13%
      🌾 Кукурудза 🌻 14%.
      🌻 Горох, квасоля 🌾 16%.
      ☀️ Соняшник, льон 🌻 11%
      🌾 Зерно 🌻 Сухе
      ☀️ Пшениця, жито, ячмінь, гречка 🌾 15,5%
      🌾 Овес 🌻 16%
      ☀️Просо 🌾 15%
      🌾 Кукурудза 🌻 16%.
      🌻 Горох, квасоля 🌾 18%.
      ☀️ Соняшник, льон 🌻 13%
      🌾 Зерно 🌻 Сухе
      ☀️ Пшениця, жито, ячмінь, гречка 🌾 17%
      🌾 Овес 🌻 18%
      ☀️Просо 🌾 17%
      🌾 Кукурудза 🌻 18%.
      🌻 Горох, квасоля 🌾 20%.
      ☀️ Соняшник, льон 🌻 14,5%
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами