Вологість зерна є однією з найбільш важливих характеристик його якості. Визначення вологості зернових (а також бобових і зернобобових) культур проводять відразу ж після приймання нової партії.
🌾 Зерно | 🌻 Сухе |
☀️ Пшениця, жито, ячмінь, гречка | 🌾 14% |
🌾 Овес | 🌻 14% |
☀️Просо | 🌾 13% |
🌾 Кукурудза | 🌻 14%. |
🌻 Горох, квасоля | 🌾 16%. |
☀️ Соняшник, льон | 🌻 11% |
По параметру вологості можна встановити кількісну долю поживних речовин в зерні, а також визначити тривалість його зберігання. Якщо вміст води в зерні перевищує встановлену норму, то зерно починає швидко псуватися, а кількість корисних речовин в нім різко зменшується. Із-за надмірної вологості активізуються небажані фізичні і хімічні процеси, які призводять до таких негативних результатів, як:
Якщо зерно залишається надмірно вологим довгий час, це призводить до неможливості його обробки і подальшого зберігання. Навіть якщо вологість не занадто перевищує допустиму норму, істотно знижується вихід зерна, а також страждає якість продукції, виготовленої з нього. Саме тому так важливо точне визначення вологості зерна в лабораторних умовах, що проводиться різними методами. Найбільш швидким і зручним з цих методів являється вимір вологості спеціальним вологоміром для зерна.
Вологість зерна градирується по своїй мірі на чотири категорії. Розрізняють:
Залежно від аналізованої культури, ці категорії мають різне вираження. Так, для бобових показник вологості вищий за середній, а для олійних культур – нижче, що залежить від відмінностей в хімічному складі і анатомічній будові культур. Дуже сухе зерно “дихає” з низькою інтенсивністю, а сире неохолоджене – активно, причому суха речовина втрачається в кількості до 0,2 діб.
Критичною вологістю називається такий рівень вологості зерна, при якому в нім виникає вільна волога, а також істотно збільшується інтенсивність дихання. Величини критичної вологості розрізняються для окремих видів культур :
Для найбільш поширених злаків нормальною вважається вологість до 14 при цьому змісті вологи зерно може зберігатися в насипах заввишки до 30 метрів і вище.
Існує спосіб виміру вологості зерна шляхом його висушування в спеціальній сушарній шафі. Формула вологості зерна в цьому випадку виглядає так: W = 100 – (m3 – m4) * (m1 – m2). Вологість в цій формулі позначається буквою W і вимірюється у відсотках.
Величини m1 і m2 – це маси навішувань (порцій 20-грамів) зерна, розмолотого на лабораторному млині, до і після його висушування. Величини m3 і m4 – маси навішувань цілісного зерна, також до і після його висушування. Одиниці виміру усіх мас в цій формулі – грами.
🌾 Зерно | 🌻 Сухе |
☀️ Пшениця, жито, ячмінь, гречка | 🌾 15,5% |
🌾 Овес | 🌻 16% |
☀️Просо | 🌾 15% |
🌾 Кукурудза | 🌻 16%. |
🌻 Горох, квасоля | 🌾 18%. |
☀️ Соняшник, льон | 🌻 13% |
Сучасна методика виміру вологості зерна вологоміром – це ефективний і швидкий спосіб визначення вологості у будь-яких умовах:
Сучасні вологоміри для зерна відрізняються високою точністю, компактними розмірами і максимальною зручністю при експлуатації. Вищеописані “класичні” методи виміру вологості, грунтовані на висушуванні зерна, дуже затратны за часом і іншим ресурсам. Портативні ж вологоміри дозволяють проводити експрес-оцінку у будь-яких умовах і приймати оперативні рішення відносно подальшої роботи із зерном.
При купівлі вологоміра для зерна вибір його вимірювального діапазону залежить від ваших завдань і потреб. Для визначення вологості не обов’язково придбавати вологомір з діапазоном 0-100 цілком достатньо буде діапазону до 50поскольку більш високої вологості не зустрічається ні у зернових, ні у бобових культур.
Проте діапазон вимірів не є основною характеристикою вологомірів. Набагато важливіше завдання – купити вологомір для зерна, що має високу точність вимірів. Точність вимірів в даному випадку безпосередньо залежить від вимірювального діапазону кожного вологоміра – погрішність результатів лежить в межах від 0,2-0,5о 1-2/p>
🌾 Зерно | 🌻 Сухе |
☀️ Пшениця, жито, ячмінь, гречка | 🌾 17% |
🌾 Овес | 🌻 18% |
☀️Просо | 🌾 17% |
🌾 Кукурудза | 🌻 18%. |
🌻 Горох, квасоля | 🌾 20%. |
☀️ Соняшник, льон | 🌻 14,5% |
Вологоміри для зерна випускаються трьох типів – кондуктометричного, диэлькометрического і гравіметричного. Залежно від різновиду, розрізняється не лише ціна вологомірів, але і інші їх характеристики :
На сайті підприємства “Аналит Прилад” ви можете замовити якісні високоточні вологоміри зі вбудованими млинами, ваги-вологоміри, влагомеры-масломеры і багато що інше. Уся продукція, представлена в нашому асортименті, сертифікована. Будь-який прилад може бути доставлений у ваше місто (вартість перевезення включена у вартість устаткування).
Тому для зерна, що зберігається до 1 року, допустима вологість становить 14-15%, квасолі – 15-16%, олії – 6-8%. Ефективна технологія зберігання зерна визначає його активний життєвий стан та організми у зерні.
Вологість зерна є фактором, що відображає кількість поживних речовин та можливий термін зберігання якості зерна. Є одним із основних показників якості та визначається відразу після приймання нової партії культури.
Збирання проводять у оптимальні терміни, коли основна маса зерна знаходиться у фазі середини воскової – початок повної стиглості. Збирання насіннєвих посівів проводять при вологості зерна трохи більше 18-20%. Збирання прямим комбайнуванням проводять при досягненні зерна та вологості 16-20%.
Критична вологість зерна – це рівень вологості зернової суміші, у якому різко зростає ймовірність утворення вільної води та активного мікробного розвитку. Відсоток вологості, за якого виникає вільна вода, залежить від виду культури та її хімічного складу.
Вологомір зерна РМ- 450 розроблений для швидкого визначення вологості насіння, зерна, бобів і продуктів їх переробки (муки, січення) в умовах збирання врожаю, а також при сушці, переробці і зберіганні. Відмітні...
Спеціальний пристрій призначений дл визначення відсотка вологості різних видів культур. За допомогою вологоміра Mini Gac вдасться проводити зберігання зернових згідно з усіма вимогами. У каталозі інтернет-магазину “Analit-pribor” ви зможете придбати...
Електронний прилад Фармпойнт легко допоможе визначити зміст вологи в зернових, борошні і інших продуктах переробки культур. Сучасний пристрій дозволяє отримати результат високої точності, що спрощує процес зберігання продукту. Завдяки компактним...
Компактне облаштування високої точності для швидкого виміру вологості зернових культур. Ідеальна якість роботи He – Lite було оцінене інститутом Держстандарту Росії. Попри те, що прилад був виготовлений в Німеччині, в...
Вологість напівфабрикату хлібопекарського виробництва – тесту – один з найважливіших параметрів, що роблять вплив на утворення м’якиша хліба і інших виробів з тесту. Вологість тестозаготовки визначається на первинній стадії хлебопроизводственного...
Використання пристроїв для виміру вологи в сипких виробах сприяє тривалому збереженню і підвищенню якості продукту, зниженню енерговитрат на виробництві. Моделі сучасних вологомірів є компактними високоточними приладами, за допомогою яких можна...
У лабораторній роботі часто потрібно подрібнення різних матеріалів для проведення експериментів і аналізів. Наприклад, проводиться обробка речовин для отримання однорідних складів або роздроблення в рідинах грудочок, розчавлювання зерна, щоб досліджувати...
Якщо необхідно оснастити лабораторію меблями, то потрібно вибрати шафу. За зовнішніми ознаками лабораторні і побутові шафи мають загальні риси, але робочі умови різні, як і вимоги до матеріалу виготовленню і...