Вологість зерна є однією з найважливіших характеристик його якості. Збереження його споживчих властивостей при зберіганні має вирішальне значення для використання в харчових цілях. Важливо знати, у чому вимірюється вологість зерна та вміти її визначати, щоб гарантувати його тривалу безпеку. Чим чистіша і більш однорідна партія, тим краще і довше вона може зберігатися.
Визначення вологості зерна як показника його якості виробляють відразу після прийому нової партії. Методи визначення вологості зерна бувають двох видів – ручний та автоматичний. Щоб результат вимірювання вологості зерна був максимально точним, необхідно мати професійне обладнання визначення вологості зерна.
Вплив вологості на якість зерна. По параметру вологості можна встановити кількісну долю поживних речовин в зерні, а також визначити тривалість його зберігання. Якщо вміст води в зерні перевищує встановлену норму, то зерно починає швидко псуватися, а кількість корисних речовин в нім різко зменшується. Із-за надмірної вологості активізуються небажані фізичні і хімічні процеси, які призводять до таких негативних результатів, як:
Вологість зерна пшениці, ячменю, жита, вівса, проса та інших видів є найважливішою характеристикою при зберіганні. Якщо зерно залишається надмірно вологим довгий час, це призводить до неможливості його обробки та подальшого зберігання. Необхідно дотримуватися норми вологості пшениці. Навіть якщо вологість не надто перевищує допустиму норму, істотно знижується вихід зерна, а також страждає на якість продукції, виготовленої з нього. Тому визначення вологості зерна є важливим завданням.
Критична вологість зерна – це ступінь вологості, при якій в зерноматеріалі утворюється вільна волога, і інтенсивність “дихання” істотно зростає, що може призвести до погіршення якості зерна та збільшення його корозійної активності.
Саме тому так важливим є точне визначення вологості зерна в лабораторних умовах, що проводиться різними методами. Найбільш швидким та зручним методом визначення вологості зерна є вимірювання вмісту вологи спеціальним вологоміром для зерна. Вологість зерна відрізняється чотирма категоріями:
Залежно від аналізованої культури ці категорії мають різний вираз критичної вологості зерна. Так, для бобових показник вологості вищий за середній, а для олійних культур — нижче, що залежить від відмінностей у хімічному складі та анатомічній будові культур. Дуже сухе зерно «дихає» з низькою інтенсивністю, а сире неохолоджене активно, причому суха речовина втрачається в кількості до 0,2% на добу.
Критичною вологістю називається такий рівень вологості зерна, при якому в ньому виникає вільна волога, а також суттєво збільшується інтенсивність дихання. Величини критичної вологості відрізняються окремих видів культур:
Для найпоширеніших злаків звичайною вважається вологість до 14%. При цьому вміст вологи зерно може зберігатись у насипах висотою до 30 метрів і вище. Як вимірюють вологість зерна? Існує метод вимірювання вологості зерна шляхом його висушування у спеціальній сушильній шафі.
Формула визначення вологості зерна у разі виглядає так: W = 100 – (m3 – m4)*(m1 – m2). Вологість у цій формулі позначається буквою W та вимірюється у відсотках. Величини m1 і m2 – це маси наважок (порцій у 20 грамів) зерна, розмеленого на лабораторному млині, до та після його висушування. Величини m3 і m4 – маси наважок цільного зерна, і навіть до його висушування. Одиниці виміру всіх мас у цій формулі – грами. Стан зерна за вологістю середньосухого зерна, %. Визначення вологості зерна за ГОСТом у сушильній шафі – складний та тривалий спосіб аналізу.
Як визначити вологість зерна сучасними методами, у тому числі в домашніх чи польових умовах? Використовувати сучасні вологоміри для зерна, які відрізняються високою точністю, компактними розмірами та максимальною зручністю при експлуатації. Вищеописані «класичні» методи вимірювання вологості зерна, що ґрунтуються на висушуванні зерна, дуже затратні за часом та іншими ресурсами. Портативні ж вологоміри дозволяють проводити експрес-оцінку в будь-яких умовах та приймати оперативні рішення щодо подальшої роботи із зерном.
При купівлі вологоміра для зерна вибір його вимірювального діапазону залежить від ваших завдань і потреб. Для визначення вологості не обов’язково придбавати вологомір з діапазоном 0-100 цілком достатньо буде діапазону до 50% оскільки більш високої вологості не зустрічається ні у зернових, ні у бобових культур.
Проте діапазон вимірів не є основною характеристикою вологомірів. Набагато важливіше завдання – купити вологомір для зерна, що має високу точність вимірів. Точність вимірів в даному випадку безпосередньо залежить від вимірювального діапазону кожного вологоміра – погрішність результатів лежить в межах від 0,2–0,5% до 1–2%. Стан зерна за вологістю вологого зерна.
Вологоміри для зерна випускаються трьох типів – кондуктометричного, диелькометричного і гравіметричного. Залежно від різновиду, розрізняється не лише ціна вологомірів, але і інші їх характеристики :
На сайті підприємства “Аналит Прилад” ви можете замовити якісні високоточні вологоміри зі вбудованими млинами, ваги-вологоміри, влагомеры-масломеры і багато що інше. Уся продукція, представлена в нашому асортименті, сертифікована. Будь-який прилад може бути доставлений у ваше місто (вартість перевезення включена у вартість устаткування).
Як визначити вологість зерна в домашніх умовах описано в інструкції до приладу. Таблиця вологості зерна представлена нижче.
🌾Зерно | 🌻Сухе |
☀️Пшениця, жито, ячмінь, гречка | 🌾14% |
🌾Овес | 🌻14% |
☀️Просо | 🌾13% |
🌾Кукурудза | 🌻14% |
🌻Горох, квасоля | 🌾16% |
☀️Соняшник, льон | 🌻11% |
🌾Зерно | 🌾Сухе |
☀️Пшениця, жито, ячмінь, гречка | 🌻15,5% |
🌾Овес | 🌾16% |
☀️Просо | 🌻15% |
🌾Кукурудза | 🌾16% |
🌻Горох, квасоля | 🌻18% |
☀️Соняшник, льон | 🌾13% |
🌾Зерно | 🌻Сухе |
☀️Пшениця, жито, ячмінь, гречка | 🌾17% |
🌾Овес | 🌻18% |
☀️Просо | 🌾17% |
🌾Кукурудза | 🌻18% |
🌻Горох, квасоля | 🌾20% |
☀️Соняшник, льон | 🌻14,5% |
1. Якою має бути вологість зерна? Для зерна, що зберігається до 1 року, допустима вологість становить 14-15%, квасолі – 15-16%, олії – 6-8%. Ефективна технологія зберігання визначає його активний життєвий стан зерна та наявність бактерій у ньому.
2. Що розуміють під вологістю зерна: вологість зерна є фактором, що відображає кількість поживних речовин та можливий термін зберігання зерна. Він є одним із основних показників якості та визначається відразу після прийому нової партії культури.
3. Яка має бути вологість при збиранні пшениці? Збирання проводять у оптимальні терміни, коли основна маса зерна знаходиться у фазі середини воскової – початок повної стиглості. Збирання насіннєвих посівів проводять при вологості зерна трохи більше 18—20%. Збирання прямим комбайнуванням проводять при досягненні зерна вологості 16—20%.
4. Яка вологість зерна називається критичною? Критична вологість зерна – це рівень вологості зернової суміші, при якій різко зростає ймовірність утворення вільної води та активного мікробного розвитку. Відсоток вологості, за якого виникає вільна вода, залежить від виду культури та її хімічного складу. Метод визначення вологості зерна буває ручний та автоматичний – за допомогою портативного вологоміра. Формула визначення вологості зерна наступна: W = 100 – (m3 – m4) * (m1 – m2).
При визначенні вологості зерна, формула допомагає отримати максимально точні результати.
Таблиця вологості зернових культур допоможе швидко знайти інформацію про допустиму норму для тієї чи іншої культури.
Вологомір зерна РМ- 450 розроблений для швидкого визначення вологості насіння, зерна, бобів і продуктів їх переробки (муки, січення) в умовах збирання врожаю, а також при сушці, переробці і зберіганні. Відмітні...
Спеціальний пристрій призначений дл визначення відсотка вологості різних видів культур. За допомогою вологоміра Mini Gac вдасться проводити зберігання зернових згідно з усіма вимогами. У каталозі інтернет-магазину “Analit-pribor” ви зможете придбати...
Електронний прилад Фармпойнт легко допоможе визначити зміст вологи в зернових, борошні і інших продуктах переробки культур. Сучасний пристрій дозволяє отримати результат високої точності, що спрощує процес зберігання продукту. Завдяки компактним...
Компактне облаштування високої точності для швидкого виміру вологості зернових культур. Ідеальна якість роботи He – Lite було оцінене інститутом Держстандарту Росії. Попри те, що прилад був виготовлений в Німеччині, в...
Вологість напівфабрикату хлібопекарського виробництва – тесту – один з найважливіших параметрів, що роблять вплив на утворення м’якиша хліба і інших виробів з тесту. Вологість тестозаготовки визначається на первинній стадії хлебопроизводственного...
Використання пристроїв для виміру вологи в сипких виробах сприяє тривалому збереженню і підвищенню якості продукту, зниженню енерговитрат на виробництві. Моделі сучасних вологомірів є компактними високоточними приладами, за допомогою яких можна...
У лабораторній роботі часто потрібно подрібнення різних матеріалів для проведення експериментів і аналізів. Наприклад, проводиться обробка речовин для отримання однорідних складів або роздроблення в рідинах грудочок, розчавлювання зерна, щоб досліджувати...
Якщо необхідно оснастити лабораторію меблями, то потрібно вибрати шафу. За зовнішніми ознаками лабораторні і побутові шафи мають загальні риси, але робочі умови різні, як і вимоги до матеріалу виготовленню і...