Кукурудза — однорічна трав’яниста рослина, яку можна впізнати по товстому стеблі і качанам, наповненим їстівними жовтими зернами. На території колишнього Радянського Союзу цю злакову культуру почали вирощувати у другій половині 1950-х років. Причому посівні площі розташовувалися переважно на Північному Кавказі, Молдові та Україні, що пояснювалося сприятливими погодними умовами. Сьогодні українські аграрії засівають близько 4 млн. га, отримуючи близько 20 млн. т врожаю на рік. На те, скільки придатного продукту вийде з такої кількості кукурудзи, впливає якість переробки та проведення лабораторних аналізів. Виробники використовують аеродинамічні сепаратори, лущення, пурки та діафаноскопи, а також інше обладнання, яке постачає компанія « Аналіт Прилад.
До недавнього часу виробники орієнтувалися на стандарти якості, які за нинішніх умов уже не актуальні. Сьогодні співпраця між постачальниками та споживачами будується на договірних відносинах. Саме вони визначають вимоги, яким має відповідати кукурудза, пшениця чи інша культура. При цьому в ці договірні відносини часто вносять запити, які не відповідають офіційним нормативам. Наведемо кілька прикладів:
До переробки допускаються кремністо жовті (3 тип) та напівзубоподібні жовті (тип 5) кукурудзяні зерна. Ця вимога зазначена в українських технічних умовах «ДСТУ 4525:2006. Кукурудза. Причому в них немає інформації про те, якими у сировині мають бути рогоподібний та борошнистий шар. Відомо, що у третьому типі вміст борошнистого шару нижчий, а рогоподібного — вище.
У технічних умовах також не зазначено:
Незважаючи на те, що за цими характеристиками судять про кількість та якість готового продукту, універсальних методик їх визначення немає. Тобто, маючи на руках зовні однакові партії сировини, неможливо зрозуміти, яка продукція та в якій кількості з неї вийде.
Кукурудзяні зерна — сировину, що використовується під час виробництва різних продуктів. Вони багаті на вітаміни, провітаміни, макро- і мікроелементи. Не дивно, що негласне звання цієї рослини — «жовте золото». Його переробка та споживання мають свої особливості:
У середньому після переробки залишається 85% сировини, більша частина з якої використовується в харчових цілях, менша за — при виробництві тварин кормів та промишлінних продуктів.
Більша частина сировини, одержаної після переробки кукурудзи, вирушає на виробництво харчових продуктів. Зокрема, воно використовується при виготовленні борошняних виробів, арахісової олії, заправок для салатів та закусок, попкорну, жувальних гумок та підсолоджувачів, які додають у безалкогольні напої.
Другий напрямок — Виробництво промислових продуктів. Дивно, але кукурудза знайшла застосування під час виготовлення:
Кукурудзяна сировина багата на жири. Тому з його допомогою виробляють суміші, якими вигодовують велику рогату худобу, птицю, свиней та рибу.
Кукурудза навіть задіяна у виробництві ферментаційних та промислових продуктів — спиртів, пластмаси, ферментів, паливних октанових окислювачів та етанолу, розчинників та оксигенатів.
Урожай кукурудзи збирають після повного дозрівання. Для цього оцінюють вологість зерна за допомогою спеціальних вологомірів. Якщо вона становить 35%, культура готова до збирання. Урожай збирають за допомогою комбайнів, які за день покривають близько 5 га площ. Крім цього використовують трактори. На них підвішують пристрої, які дозволяють на місці відокремлювати качани від листя. Зібраний зерновий матеріал відправляється на лущення — механічне очищення, яке проводиться на молотилках. Після цього його очищають від купи. У процесі кукурудзяне насіння відокремлюють від сторонніх включень. В ідеалі у сировині має бути не більше 15% бур’янів, мінеральних та органічних домішок.
Післяприбиральна переробка триває:
Для підвищення ефективності кожного етапу очищення необхідно використовувати сучасне зерноочисне обладнання. Воно не тільки очищає кукурудзяні зерна від домішок, але також допомагає отримати посівний матеріал, який відповідає державним стандартам. Для оцінки їх якості знадобляться лушпичі, лічильники насіння та інше лабораторне обладнання, яке можна замовити в ТОВ. «Аналіт Прилад».
Свою ефективність у післязбиральній переробці зерен кукурудзи довів аеродинамічний сепаратор. Він підтримує три режими роботи, дозволяючи проводити попереднє, первинне та вторинне очищення. Це багатофункціональне обладнання здатне:
Перевага сепаратора в тому, що його можна комплектувати додатковими установками. Найчастіше використовують плоскорешітний скальператор та систему аспірації. Перша установка ефективно очищає від домішок навіть вологий та сильно забруднений матеріал, друга — знижує концентрацію канцерогенних речовин у повітрі.
Вирощування кукурудзи — складне та ресурсомістке заняття. Однак при правильному підході воно дозволяє отримувати чисте і цінне “жовте золото”, що знайшло застосування в різних сферах промисловості. Головне — дотримуватися договірних відносин зі споживачем, дотримуватися загальноприйнятих тандартів та використовувати сучасне зерноочисне обладнання. Останнє можна підібрати в каталозі «Аналіт Прилад». Ми поставляємо млини, пробовідбірники, острівні столи для лабораторій, ваговимірювальну, лабораторну та допоміжну техніку, яку можна замовити з кур’єрською доставкою по Україні.
Аналізатор зерна довгохвильової інфрачервоної області спектра Granolyser (Гранолайзер), PHEUFFER (Німеччина) Застосовується при продажі, зберіганні і виробництві зерна, для отримання швидких і точних показників якості зерна : білок/протеїн, волога, клейковина, олія....
“АНАЛИТ ПРИЛАД” – виробник кухля Елиса Кухоль Елиса призначений для забору проб зерна з конвеєрної стрічки Комплектується телескопічною ручкою, що викручується, з двох сторін,, для узяття проби з важкодоступних місць...
Пропоновані нами гирі і набори гирь за своїми метрологічними характеристиками, якістю використовуваних матеріалів, у тому числі магнітним властивостям, щільності матеріалу, якості обробки поверхні, якості скриньок для зберігання гирь повністю відповідають...
Термостати електричні сухоповітряні ТС- 1 призначені для отримання і підтримки усередині робочої камери високостабільної температури, необхідної для проведення бактеріологічних і серологічних досліджень в клініко-діагностичних і санітарно-бактеріологічних лабораторіях клінік і лікарень,...
До вибору лабораторного посуду слід підходити відповідально. Для того, щоб визначитися з купівлею, недостатньо врахувати лише співвідношення ціни і якості товарів. Важливо, щоб посуд відповідав наступним вимогам: безпека; міцність; точність....
З кожним роком рівень забруднення ґрунту зростає. Це відбувається через осадження викидів функціонуючих промислових підприємств та накопичення радіонуклідів. Причиною також є присутність у ґрунті патогенних мікроорганізмів та закислення, як результат...
Вологість напівфабрикату хлібопекарського виробництва – тесту – один з найважливіших параметрів, що роблять вплив на утворення м’якиша хліба і інших виробів з тесту. Вологість тестозаготовки визначається на первинній стадії хлебопроизводственного...
Зерно – це основа продовольчого фонду будь-якої країни. Саме тому в Україні необхідно зробити усе можливе, щоб підвищити його виробництво, розвинути способи переробки сільськогосподарської продукції. На сьогодні більшість борошномельних підприємств...