Хліб і макаронні вироби – продукти, що користуються особливою популярністю серед населення. Але для того, щоб наповнити ними ринок, необхідно дотриматись технології виробництва борошна, провести ряд процедур: зібрати урожай, помолоти зерно, перевірити якість отриманої суміші і так далі. Найважливішою частиною цього циклу є саме виробництво борошна – воно вимагає особливого устаткування, використання різних методів і особливої уважності до сировини. Детальний опис, як роблять борошно з пшениці, наведено нижче. Технологія виробництва борошна Технологічна схема виробництва борошна складаєтьс...
Сучасну аналітичну хімію, особливо в області охорони довкілля, зокрема, при визначенні якості води, а також в медичних дослідженнях, в хімічній і металургійній промисловості, неможливо уявити собі без інструментальних методів аналізу. Одним їх найдешевших і невимогливіших до кваліфікації персоналу методів, являється фотометрія. Найважливішою складовою цього методу випробувань є прилади, що підрозділяються на дві групи : фотометри і спектрофотометри - пристрої, що дозволяють реєструвати інтенсивність світла в певному діапазоні довжин хвиль. Сучасні спектрофотометри і фотометри Наприкла...
Клейковина борошна — це білкова речовина, що міститься в пшеничному борошні та відповідає за його хлібопекарські властивості. Набухаючи у воді, її складові переходять в колоїдний стан. Клейковина, інакше глютен - особливий вид білків, що міститься в пшениці, отже, і у борошні з цього зерна. За допомогою цієї речовини, можна проаналізувати добротність хлібопекарських виробів. Як показує практика, необхідність таких перевірок клейковини борошна виникає, коли на виробництво поступає борошно сумнівної якості, а в документах постачальника вказано, що дотримані усі норми. Якщо у Вас виникають...
Аквадистилятор, або дистилятор - прилад для очищення води від сторонніх речовин і радіонуклідів. Процес дистиляції грунтований на випарі під дією температури і конденсації опадів, аналогічно тому, як кругообіг води відбувається в природі. На латині distillatio дослівно означає "стікання краплями". При випарі і подальшій конденсації вода позбавляється від домішок. Цей метод очищення універсальний і найбільш ефективний. Види аквадистиляторів Прилади для дистиляції відрізняються методом нагріву і конструкцією, а також продуктивністю, яку можна підібрати під конкретні потреби. Аптеки і ме...
У будь-якій лабораторії існує безліч різних апаратів. Один з необхідних - це сушарна шафа. Що це таке зрозуміти нескладно. Сушарні шафи використовуються для сушки самих різних предметів - хімічних інгредієнтів, продуктів харчування, посуду і так далі. Щоб вибрати відповідну модель необхідно розуміти, як працює виріб. Сушка досягається нагрівом за допомогою вбудованих нагрівачів. За допомогою конвекції досягається вирівнювання температури за об'ємом, а також швидке висихання предметів. Примусова вентиляція особливо актуальна для низьких температур, втрачаючи своє значення при сильному наг...
Головною причиною псування зерна в елеваторах є переміщення вологи з однієї частини зернової маси, що зберігається, в інші. Такі явища виникають із-за недостатнього контролю за температурою в сховищі. Температурні перепади трапляються при зміні сезонів і похолоданні на вулиці, найбільш небезпечний час - зимові морози. Зерно має низьку теплопровідність, і температура в центрі елеватора істотно відрізняється від такої по краях. Переміщення і накопичення вологи Закладка на зберігання відбувається в теплу пору року. Температура зерен при цьому складає 10-25 градусів або вище в найтепліші ...
Кількість білку в зерні і його якість безпосередньо залежить від багатства грунту азотом. Сірка, цинк і марганець є складовими частинами амінокислот і мають важливе значення для метаболізму рослин. Також є назад-пропорційна залежність між врожайністю на одиницю площі і рівнем білку в зернах. Для підтримки високих показників білку слід ретельно планувати врожайність і використати добрива. Упізнати фактичний його рівень можна з допомогою аналізаторів білку. Роль азоту у формуванні білку Азот - основний складовий елемент в структурі амінокислот, з яких будуються білкові молекули. Головним...
Повноцінна робота сучасного хлібопекарського або кондитерського підприємства неможлива без наявності промислової тестомісилки - машини для замісу тіста, ефективно зменшуючою трудозатратность усього виробництва. Не обходяться без цього апарату і лабораторії, працюючі на базі : хлібопекарських і борошномельних виробництв; хлібоприймальних підприємств; науково-дослідних організацій і ГХІ (державних хлібних інспекцій). Залишилися у минулому часи, коли співробітникам лабораторій хлібозаводів доводилося не лише займатися складанням рецептур і поліпшенням виробничих процесів, але і...
Пшениця — це найпоширеніша в світі сільськогосподарська культура. Вона є важливою складовою харчування людини. Це трав’яниста рослина, яку культивують понад десять тисяч років. Зерна пшениці є основною сировиною для виготовлення муки, круп та інших продуктів харчування. Роль пшениці серед інших зернових культур Пшениця грає важливу роль серед інших зернових культур за багатьма критеріями: Харчова цінність. Вона є однією з основних культур для виробництва продуктів харчування, таких як хліб, макаронні вироби, печиво тощо. Містить велику кількість вуглеводів, білка, вітамінів і мінерал...
Меблі для лабораторії - вид спеціалізованих меблів. Оскільки специфіка розміщення її визначена, так і окремої уваги вона вимагає при виборі. Складність полягає в тому, що умови експлуатації лабораторних меблів і спеціальні вимоги, що пред'являються до неї, допускають експлуатацію виключно вузькоспеціалізованих видів, що зроблених з певних матеріалів і відповідають показникам безпеки і стійкості до агресивних середовищ (гост на лабораторні меблі). Для створення професійних умов в дослідницькій роботі слід правильно вибрати устаткування і лабораторні меблі, які не відрізняються різноманітн...
У промисловості та інших сферах нерідко виникає потреба у вимірюванні вологості повітря заради дотримання певних вимог до клімату в приміщенні. Вимірювання виконується за допомогою спеціальних приладів — психрометрів та гігрометрів. Найточніші відомості можна отримати, використовуючи психрометри. Читайте в статті, які типи психрометрів існують, як вони діють та чим відрізняються від гігрометрів. Огляд психрометрії Розглянемо, що таке психрометрія та для чого вона потрібна. Основні поняття та визначення Психрометрія — це наука, яка досліджує вологість повітря. Для проведення дослідже...
Для того, щоб популярні серед населення продукти, виготовлені із зерна були смачними і корисними, необхідно ретельно перевіряти його якість. Цю процедуру проводять у декілька етапів, на кожному з яких оцінюють різні параметри. Стандарти якості зерна різних культур Слід зазначити, що усі вимоги до якості зерна розділяються на 2 групи: загальні і спеціалізовані. Так, до загальних (тобто до таких, які відносяться до усіх культур) відносять: зовнішній вигляд; колір; смак; вологість; запах; зараженість шкідниками; засміченість. Але є і спеціалізовані показники, ...