З кожним роком рівень забруднення грунту росте. Це відбувається із-за осадження викидів функціонуючих промислових підприємств і накопичення радіонуклідів. Причиною також є присутність в грунті патогенних мікроорганізмів і закисляння як результат надмірного внесення мінеральних добрив. Саме тому відбір проб грунту актуальний зараз як ніколи. Він потрібний для моніторингу рівня забрудненості.
Відібрані зразки проходять лабораторний аналіз для оцінки кількісного і якісного складу грунту за наступними показниками:
Залежно від того, який саме вид дослідження буде проводиться, проби грунту відбирають з тією або іншою періодичністю.
Тип аналізу | Періодичність, не менше |
Бактеріологічний | 1 раз на рік |
Хімічний | |
Гельмінтологічний | |
Забрудненість важкими металами | 1 раз в 3 роки |
Обстеження грунтів лікувально-профілактичних установ, дитячих садів, зон відпочинку | 2 рази в рік (весна і осінь) |
Аналіз динаміки самоочищення грунту | Перший місяць – щотижня Далі – щомісячно |
На місце відбору виїжджає група людей, за результатами роботи яких складається паспорт для досліджуваної ділянки землі. У паспорті вказуються наступні дані:
При відборі зразків грунту поряд з виробничими підприємствами необхідно враховувати різні метеорологічні дані. Це відноситься передусім до сили і напряму вітрів, характерних для досліджуваної території. Від цих показників залежить розподіл забруднюючих речовин.
Термін | Пояснення | ||
Пробний майданчик | Ділянка досліджуваної території, що характеризується схожими умовами | ||
Точкова проба | Матеріал, узятий з одного місця горизонту або з одного шару грунтового профілю, типовий для цього шару або горизонту | Об’єднана проба | Суміш двох або більше точкових проб |
На підставі даних паспорта розробляється план або карта, на яку наноситься джерело забруднення, передбачувані пробні майданчики і мітки для відбору точкових проб грунту. Пробні майданчики намічають в сітці координат. Рівномірність розподілу забруднюючих речовин визначає відстань між лініями координатної сітки. Якщо якісь ділянки забруднені нерівномірно, проміжки між лініями теж буде різниться.
Використовується також інший спосіб вибору ділянок – концентричні кола. При цьому методі спочатку визначається “епіцентр” – точка концентрації забруднення, наприклад, місце розташування промислового підприємства. Потім наносяться кола з діаметром тим більше, чим далі від центру круга.
Пробний майданчик, який закладається для фабрики або заводу, що забруднюють грунт, повинен займати ділянку, рівну триразовій площі санітарно-захисної зони. Щоб відібрані проби давали об’єктивне уявлення про якості грунту, майданчики закладають на ділянках землі з однотипними рослинним і грунтовим шарами.
Якщо зразки грунту беруть для контролю посівних територій сільськогосподарських установ, то майданчики, кожна з яких займає одну сотку, намічаються на кожні 0,5~20 гектара. Кількість майданчиків залежить від того, які культури вирощуються на території, а також від рельєфу місцевості.
Для відбору проб грунту поряд з дитячими садами, школами і так далі, які роблять для санітарного контролю грунту, потрібні пробні майданчики площею в 25 квадратних метрів.
Проби грунту беруть з послідовних шарів на території, вибраній на стадії розвідки. Кожен зразок повинен показувати в цілому властивості пробного майданчика згідно з даними паспорта ділянки, а також узгоджуватися з метою дослідження по нижчеприведеній таблиці.
Існують загальні правила для відбору зразків :
Незалежно від того, якому виду аналізу підлягає проба, вона має бути зареєстрована в журналі з привласненням номера. Окрім цього, до кожного зразка складається спеціальний талон, що містить наступну інформацію :
Зразки, призначені для гельмінтологічного аналізу, мають бути досліджені негайно після доставки. Зберігають їх при температурі 4~5 °З в лабораторному холодильнику.
Проби для кількісних і якісних досліджень бактерій перевозять в спеціальних сумках-холодильниках. Зберігати їх можна не більше діб. Якщо зразки підлягають перевірці на кишкові палички, то допустимий час зберігання – 72 години.
У особливих випадках проби грунту консервують за допомогою формаліну або соляної кислоти. Це роблять, якщо передбачається, що термін між відбором зразків і початком їх аналізу може скласти до 30 днів.
Для хімічних досліджень і визначення вологості термогравіметричним способом з об’єднаної проби беруть навішування вагою 10~20 г і підсушують воно в сушарній шафі при температурі 105°С.
Доставлені в лабораторію проби проходять підготовку до аналізу. Грунт рівномірно розкладають на папері і змізерніють, якщо в цьому є необхідність. Якщо в зразках зустрічаються камінчики, сміття, комахи і так далі, їх видаляють. Потім проби грунту перетирають в ступці і просіюють через сито з осередками діаметром 1 мм.
Автоматичний пробоотборник зерна Rakoraf 2 (LINEAR) фірми Pfeuffer (Німеччина), призначений для ефективного відбору проби з автотранспорту завдовжки до 19 метрів на одній або на двох лініях подання машин. Конструкція пробовідбірника...
Пробовідбірник для відбору проб з вантажного автотранспорту RAKORAF (Ракораф) є пробовідбірною системою для статичних партій, застосовується для транспортування проби зерна в лабораторію, очищення і ділення зразка. Проба береться, поки трейлер...
Кількісне визначення білку по методу Къельдаля Метод визначення загальної кількості азоту, що має столітню історію, носить ім’я датського хіміка Къельдаля; із-за точності і відтворюваності він впродовж століття залишається найбільш використовуваним...
БИК-аналізатор “Инфралюм ФТ-10” – цей універсальний лабораторний пристрій, який в найкоротші терміни надасть усю інформацію про якість і склад багатьох продуктів харчування. Найвища точність аналізу і простота в управлінні роблять...
Використання пристроїв для виміру вологи в сипких виробах сприяє тривалому збереженню і підвищенню якості продукту, зниженню енерговитрат на виробництві. Моделі сучасних вологомірів є компактними високоточними приладами, за допомогою яких можна...
У хімічних лабораторіях нерідко необхідно мити інвентар і посуд, тому для цього слід заздалегідь подумати про установку миття. Але при цьому до вибору цього устаткування підійти необхідно відповідально. Як вибрати...
Повноцінна робота сучасного хлібопекарського або кондитерського підприємства неможлива без наявності промислової тестомісилки – машини для замісу тіста, ефективно зменшуючою трудозатратность усього виробництва. Не обходяться без цього апарату і лабораторії, працюючі...
Слабка лабораторія на зерновому елеваторі – це явний програш в конкурентній боротьбі. Результати аналізу лабораторії – найголовніший документ, на основі якого формується вартість продукції, і саме оцінка лабораторії впливає на...