Будь-які калібрування зерна, зернових культур і продуктів їх переробки включають один або декілька параметрів:
Для калібрування певного компонента є свої налаштування зміщення і нахилу. Останні можуть регулюватися для поправки калібрувань за еталонним способом аналізу : методом Кьельдаля – для протеїну, методом Сокслета – для олії або сушарної шафи – для вологи.
У тих випадках, коли значення показників, які видають інфрачервоні аналізатори зерна, зміщуються на постійну величину від еталонного методу виміру, необхідно застосувати установки зміщення.
Зразок | Аналізатор | Еталон | Різниця |
1 | 9.5 | 10 | 0.5 |
2 | 11 | 11.6 | 0.6 |
3 | 12.2 | 12.6 | 0.4 |
4 | 13.4 | 14 | 0.6 |
5 | 14.2 | 14.5 | 0.3 |
Тут видно, що свідчення на інфрачервоному аналізаторі занижені на 0,5 на відміну від еталонного методу. З причини цього значення 0.5 приплюсовується до наявного числа для того, щоб показники аналізатора відповідали еталонним значенням.
Таким чином, налаштування зміщення і нахилу застосовуються, якщо свідчення зразків прочитуються вище або нижче еталонного методу. Визначається це шляхом побудови діаграми в Excel. Для того, щоб її побудувати, необхідно використати дані, лічені з ИК-анализатора і відкалібровані значення.
Якщо в програмі Excel додати лінію тренду, то можна вичислити потрібні налаштування.
Зразок | Аналізатор | Еталон | Різниця |
1 | 10.5 | 10 | – 0.5 |
2 | 11,8 | 11.6 | – 0.2 |
3 | 12.6 | 12.6 | 0 |
4 | 13.2 | 13.8 | 0.6 |
5 | 13.8 | 14.5 | 0.7 |
Як видно на діаграмі, установки нахилу в даному випадку дорівнюють 1.3847, Зміщення – ?4.6. Щоб настроїти їх, знадобиться близько трьох-п’яти еталонних зразків, значення яких відрізнятимуться приблизно на 3-5 Це необхідно, щоб правильно вирахувати зміщення і нахил. Ці налаштування повинні проводиться професійним техніком.