Стрімкий розвиток зернового бізнесу зобов’язує виробників сільгосппродукції обладнати сучасні лабораторії, які дозволять визначати якість зерна згідно зі встановленими вимогами. У свою чергу, це дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності на аграрному ринку.
Як заявляє Ольга Дзюба, експерт ринку лабораторного устаткування, щоб підвищити якісні показники пшениці, підприємства, які є важливими експортерами продукції на внутрішній і зовнішній ринки, повинні мати необхідний мінімум техніки і допоміжних інструментів. Інакше, за її словами, виробник зерна зазнає значних фінансових втрат, і навіть із-за одного неточного показника товар першого класу може перетворитися на другий або третій.
На думку експерта усередині господарства можна створити цілком сучасну лабораторію, яка буде оснащена як мінімум двадцятьма одиницями основного устаткування, а також інструментами допоміжного типу :
Цей набір дозволить визначати якісні показники зернової культури згідно з вимогами Госту, що цілком відповідає визначенню стандартної лабораторії, як стверджує Ольга Дзюба.
Стосовно фінансових витрат фахівець відмічає, що повний список необхідного устаткування, зокрема українського виробництва, обійдеться для облаштування лабораторії виробникові в 6 тисяч доларів. При цьому вкладені кошти сповна окупляться на 1,5 тисяч тонн зернових за умови, що дотримані усі вимоги за якістю, а продукція відповідає вищому класу.
Валентина Соболь, начальник лабораторії, також повідомляє, що одним з ключових чинників конкурентоспроможності в зерновому бізнесі України є наявність на елеваторі повністю обладнаного приміщення для досліджень продукції. Працюючи на зерновому ринку і відстежуючи нововведені вимоги за якістю зерна, фахівці ТОВ “Бориваж” створили на підприємстві виробничо-технологічну лабораторію.
Згідно з положеннями стандартів і технічних регламентів вона оснащена імпортним, а також вітчизняним сучасним устаткуванням, яке дозволяє проводити аналізи широкого спектру за показниками якості зернових культур. Серед обов’язкової і додаткової техніки в лабораторії встановили інфрачервоні аналізатори “Infratek 1241” шведської компанії FOSS для прискорення визначення даних по зернових і обробки проб, що також потрібне для міжнародного визнання результатів.
За словами експерта, ці прилади відрізняються високою точністю і менш ніж за хвилину здатні визначити наступні показники:
Крім того, лабораторія оснащена:
В.Соболь стверджує, що таким чином, висококваліфікований персонал при оснащенні лабораторії високоточним устаткуванням зможе виконувати аналізи і отримувати точні результати за якісними показниками зернових культур згідно з передбаченими державними стандартами ДСТУ і ГОСТ.
Джерело: https://www.apk – inform.com/
Лічильник зерна і насіння CONTADOR і прилад для розфасовки CONTAFILL (PFEUFFER, Німеччина) Призначений для визначення ваги тисячі зерен насінного матеріалу по ISO 520 і для підготовки проб для дослідів по...
Знятий з виробництва. ВЧМ, або вологомір Чижевої, призначений для контролю над вологістю харчової сировини або напівфабрикатів в лабораторних умовах. Прилад відповідає державним стандартам №21094 і №3626. Особливості конструкції Головна складена вологоміра – блок для висушування вимірюваних зразків. Ще одна важлива частина конструкції – електронний блок для контролю часу висушування і управління температурою. Сфери застосування вологоміра ВЧМ Чижевою використовується для виміру вологості таких зразків : харчова сировина; напівфабрикати; готова харчова продукція. Користувач зможе задати температуру і контролювати висушування впродовж необхідного часу. Вологість розраховують виходячи з маси сировини до початку сушки і після неї.
Совочок № 1 призначений для лабораторних робіт при визначенні засміченості зерна; № 2 – для висипання навішувань розмолотого зерна (муки) у бокси при визначенні вологості; № 3 – для заповнення...
Надійне експрес визначення ГМО та мікотоксинів. Сфера застосування: контроль якості зерна та зерно продуктів, кормів для тварин. Для отримання кількісної оцінки вмісту ГМО або мікотоксинів експрес методом доцільно використовувати AgraVision...
Хліб і макаронні вироби – продукти, що користуються особливою популярністю серед населення. Але для того, щоб наповнити ними ринок, необхідно дотриматись технології виробництва борошна, провести ряд процедур: зібрати урожай, помолоти...
Аквадистилятор, або дистилятор – прилад для очищення води від сторонніх речовин і радіонуклідів. Процес дистиляції грунтований на випарі під дією температури і конденсації опадів, аналогічно тому, як кругообіг води відбувається...
Будь-яка весоизмерительная техніка потребує періодичного налаштування – від лабораторних аналітичних вагів, здатних зважити грами хімічних інгредієнтів в посуді, до торгових пристроїв з діапазоном до сотень кілограм. Для цього проводиться спеціальне...
В Україні пшениця відіграє найважливішу роль в аграрній галузі. Зерна цієї культури слугують основною сировиною для борошномельної, круп’яної, хлібопекарської та макаронної промисловості. Крім того, вона має величезне значення і для...