Заказать звонок

    Уточнить цену

      Зворотній дзвінок
      Зворотній дзвінок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      Елеватори — ключова роль у ланцюгу зберігання та переробки зернових культур. Їх правильний вибір забезпечує не лише безпечне зберігання зерна, а й ефективне та своєчасне відвантаження. Проте цими функціями роль елеватора не обмежується. Не менш важливою є лабораторія, яка відповідає за аналіз якості вхідної та збереженої сировини. Оскільки контроль здійснюється на всіх етапах роботи з зерном, важливо забезпечити її якісним високоточним обладнанням, яке максимально відповідає обсягу та типу сировини.

      Усе це дозволить приймати правильні рішення, мінімізувати втрати та забезпечити стабільно високу якість продукції. Розглянемо, що являє собою ідеальна лабораторія на елеваторі та яке обладнання для неї потрібне.

       

      Лабораторія — серце елеватора

      Можна з повною відповідальністю стверджувати, що лабораторія — це серце елеватора. Саме тут відбуваються дії, від яких залежить, як і наскільки ефективно у подальшому буде використовуватися зерно. У лабораторію воно надходить для первинної перевірки, під час якої визначають основні характеристики: вміст білка, маслянистість, наявність домішок, вологість тощо. Від цих показників залежить, як сировина буде використовуватися в майбутньому, наприклад, чи потребує вона попередньої підготовки і якою вона має бути, для яких цілей сировина придатна, чи підходить вона для короткострокового або довгострокового зберігання.

      Для точного аналізу зерна вкрай важливо регулярно проводити перевірки, оскільки під час зберігання можуть виникати різні зміни, які призводять до псування продукції. Наприклад, зміна рівня вологості або вмісту певних мікроорганізмів може сигналізувати про початок процесу гниття або зараження. Тому важливо мати все необхідне обладнання для запобігання псуванню сировини. Відсутність вимірювань хоча б одного компонента може мати негативні наслідки для всієї партії зерна.

      Чим краще обладнання, тим менше похибок

      Сучасні вимоги до зернових лабораторій досить високі. Вони повинні проводити аналіз не лише надійно, а й швидко. Часто таке поєднання вимагає певних компромісів, особливо якщо є обмеження у вартості. Адже в періоди надходження великих партій зерна, тим більше різного, деякі прилади можуть не справлятися з інтенсивністю роботи, тому вибір обладнання слід проводити ретельно. Це значно знизить ймовірність помилок.

      Сучасні аналізатори дозволяють автоматизувати процес вимірювань, тим самим знижуючи вплив людського фактора та підвищуючи точність. Системи, що використовують інфрачервоний аналіз, хімічний метод або вологоміри, можуть обробляти дані з мінімальною похибкою, що виключає можливі втрати сировини під час зберігання.

      Точність і швидкість роботи такого обладнання — це гарантія того, що вимірювання пройдуть успішно, ризик простоїв знизиться, а продуктивність роботи загалом зросте.

      Нижче наведено кілька прикладів подібного обладнання. Слід наголосити, що цей список далеко не повний, а принцип вибору обладнання може суттєво відрізнятися залежно від потреб виробництва:

      • ІК-аналізатор InfrаScan-3150. Цей прилад дозволяє вимірювати вміст білка, вологи, жиру тощо у початковій сировині з мінімальною похибкою. Використовується для оцінки якості зерна, дозволяє швидко та точно визначати потрібні параметри, а також оперативно приймати рішення щодо подальших етапів його обробки.
      • ІК-аналізатор зерна та соняшника IAS-5100. Зручний портативний прилад, за допомогою якого можна швидко провести перевірку зерна. Може досить точно визначати безліч характеристик сировини, серед яких вміст білка, вологість, маслянистість тощо. Широко використовується трейдерами, логістичними компаніями, які працюють із зерном.
      • Екстрактор Сокслета. Прилад, який використовується для точного визначення жирності та маслянистості різних культур, таких як соняшник, ріпак, соя, а також м’ясних продуктів, кондитерських виробів і не тільки. Завдяки можливості забору до 6 проб одночасно можна отримати точні дані, що дозволяє знизити ризик помилок.

      Вологоміри можуть бути як портативними, так і стаціонарними. Звичайно, стаціонарні зазвичай більш продуктивні та забезпечують вищу точність аналізу, проте і без портативних пристроїв не обійтися, особливо в польових умовах.

      Якість диктує свою ціну

      Створення ідеальної лабораторії вимагає значних інвестицій, які виправдовуються високою точністю та швидкістю обробки аналізів. Звісно, найкраще обладнання має досить високу ціну, яку багато хто вважає не завжди виправданою. Розглянемо аргументи на користь того, наскільки важливою є висока точність аналізу сировини.

      Під час зберігання та подальшої обробки точні показники якості зерна дозволяють обрати найбільш відповідні його стану умови для цих дій. У 99 випадках зі 100 обладнання різної вартості може давати схожі або навіть однакові результати, але той самий один випадок може призвести до псування навіть усієї партії. Таке явище спричинить значні витрати, які відобразяться на репутації та доходах компанії.

      Те ж саме стосується й вибору обладнання для трейдерів та закупівельників зерна, зокрема портативного. При постійному аналізі продукції важливо точно оцінювати сировину, щоб закуповувати її за відповідною ціною. Також ніхто не застрахований від придбання партії зерна низької якості, а професійне обладнання здатне запобігти таким помилкам.

      Отже, лабораторне обладнання не лише зменшує ризик помилок, але й допомагає мінімізувати збитки, пов’язані з втратою якості зерна, оптимізувати трудові витрати, адже багато процесів можна автоматизувати. У результаті можна скоротити кількість робочих місць або перерозподілити ресурси для виконання інших завдань.

      Сучасні виробники лабораторного обладнання пропонують інноваційні рішення, які відповідають високим вимогам до якості та довговічності. Придбання такої техніки значно знижує витрати на обслуговування і ремонт, що підвищує рентабельність інвестицій у лабораторію. Виходячи з цього, слід зазначити, що купівля дешевшого обладнання низької якості дозволяє зекономити, але ніяк не у середньо- і, тим більше, довгостроковій перспективі.

      Лабораторія майбутнього

      Сільськогосподарська галузь, як і багато інших, поступово впроваджує цифровізацію та автоматизацію, і зернові лабораторії не є винятком. Уже сьогодні в обладнанні для лабораторій широко використовуються автоматизовані системи контролю, об’єднані в єдину мережу. Це дає змогу обробляти й аналізувати великий обсяг результатів, надаючи їх оператору у вигляді готових рекомендацій.

      Використання штучного інтелекту та машинного навчання також створює нові можливості для модернізації лабораторій. Обмін даними між різними відділами підприємства стає все швидшим і простішим. Автоматизовані системи працюють з мінімальною участю людини, надаючи точні дані, тому можна очікувати подальшого підвищення якості зерна на підприємствах, які інвестують у технології майбутнього для лабораторій.

      Висновки

      Ідеальна лабораторія на елеваторі, яка відповідає сучасним нормам і потребам високопродуктивного виробництва, — це високотехнологічний комплекс, що дозволяє оперативно та точно оцінювати якість зерна на всіх етапах зберігання й переробки. Тому вона має бути оснащена якісним і точним обладнанням, оптимізованим для подальшого вдосконалення та автоматизації. Інвестиція в таку лабораторію — це вклад, який неодмінно окупиться завдяки зменшенню ризиків втрат і підвищенню ефективності роботи елеватора.

      Залишити коментар

      Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.
      Коментар буде додано після перевірки модератором.
      Відгуки (0)
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами