Фермери, які займаються вирощуванням кукурудзи, пшениці, ячменю й інших зернових культур, які мають попит як на внутрішньому, так і експортному ринку, після збору урожаю сільськогосподарською технікою, зберігають зерно в елеваторі. А вже звідти відбувається постачання на млини, заводи комбікорму і не лише, але тільки після проведення лабораторного аналізу, що підтверджує якість продукції. Перед тим, як використати елеватор, необхідно знати, що це таке, і принцип його роботи. Тож сьогодні ми розповімо вам про те, що таке елеватор та як він використовується в різних галузях.
Елеватор – це промислове зерносховище, в конструкції та облаштуванні якого враховуються всі техпроцеси, що гарантують приймання, підготовку, зберігання й організацію реалізації зерна. Принцип елеватора у сфері АПК – певний алгоритм технологічних процесів.
Елеватори потрібні з метою рішення комплексних завдань зі зберігання зерна, їх функціонал може відрізнятися з урахуванням особливостей логістики, зерна, розташування на місцевості й прив’язки до інших об’єктів.
Зернові елеватори діляться на декілька видів, що залежить від їх цільового призначення, а також того, як працює елеватор:
Корпуси зерносховища блокуються між собою і з адміністративно-виробничими будівлями, де знаходиться усе транспортне і технологічне устаткування.
Принцип роботи елеватора:
Тепер ви знаєте, що зерновий елеватор – це не просто споруда, яка використовується для зберігання та обробки зернових культур, таких як пшениця, кукурудза, ячмінь, соя та інші, але й важливе устаткування для зберігання та сортування зерна, а також для виконання інших процесів, таких як сушіння, очищення та упаковка.
Коробки (контейнери) КХОЗ, необхідні для зберігання добових проб зерна, які потім використовуються для досліджень якості зернопродукта в лабораторіях підприємств елеваторної, мукомельно-круп’яної, комбікормової і харчової промисловості. Стандартний об’єм коробок, що поставляються...
Сушильна шафа призначена для сушки зерна, зернопродуктов, насіння бобових і олійних культур, а також інших влагосодержащих речовин, при визначенні вологості. Застосовується в лабораторіях елеваторів, хлібоприймальних, борошномельних, круп’яних, комбікормових, хлібопекарських підприємств,...
Мікропроцесорний вологомір зерна штанговий призначений для того, щоб контролювати рівень вологості пшеничних і олійних культур, які не були розмолоті, а також борошна і висівок. Він дозволяє впродовж 1 секунди виміряти...
ЗНЯТИЙ З ВИРОБНИЦТВА Вимірник деформації клейковини ИДК-3МИНИ призначений для контролю якості клейковини зерна пшениці і пшеничного борошна. Затверджені для методів визначення кількості і якості клейковини в пшениці (ГОСТ 13586.1, ГОСТ...
Рівень вологості зерна пшениці безпосередньо впливає на її лежкость і особливості подальшої експлуатації. Контролювати максимально прийнятні показники допомагає використання переносних або стаціонарних приладів – вологомірів. Вимір значень в спеціальних лабораторіях...
Для того, щоб популярні серед населення продукти, виготовлені із зерна були смачними і корисними, необхідно ретельно перевіряти його якість. Цю процедуру проводять у декілька етапів, на кожному з яких оцінюють...
🌿 Стан зерна за вологістю сухого зерна 🌿 Визначення вологості зерна – важливий аналіз для виробника. 🌿 Часті питання про визначення вологості зерна Вологість зерна є однією з найважливіших...
Зерно – це основа продовольчого фонду будь-якої країни. Саме тому в Україні необхідно зробити усе можливе, щоб підвищити його виробництво, розвинути способи переробки сільськогосподарської продукції. На сьогодні більшість борошномельних підприємств...