Рефрактометр – це прилад, за допомогою якого вимірюються показники заломлення світла в середовищі. Метод рефрактометрії має широке застосування в дослідженнях фізико-хімічних параметрів речовин, структурному і кількісному аналізі, а також в інших наукових галузях.
Дія рефрактометрів грунтована на заломленні світла. У візуальному плані рефракція виглядає як явно помітне візуальне спотворення предметів. Рефракцію можна спостерігати на межах таких матеріалів : повітря і скло, повітря і рідина, скло і рідина.
За допомогою розрахунків і експериментів можна вичислити, яку саме кінцеву точку досягнуть промені світла залежно від того, який матеріал середовища і скільки переходів між середовищами.
Ручні рефрактометри складаються з таких конструкційних елементів:
Цей вимірювальний прилад служить своєрідною переносною лабораторією, за допомогою якої можна швидко і просто проводити аналіз речовин.
У різноманітті сучасних приладів виділяють три основні типи рефрактометрів :
Якщо говорити конкретно про портативні прилади, вони у свою чергу розділяються на ручні і цифрові. Другою з варіантів оснащений рідкокристалічним екраном, на якому відображають результати досліджень. Стосовно ручних приладів, вони найбільш компактні, не містять елементів живлення і електричних схем.
Перш ніж перейти до застосування рефрактометра, прилад обов’язково треба відкалібрувати. Ряд приладів калібрується за допомогою спеціальної рідини (наприклад, олії), інше устаткування – за допомогою дистильованої води.
Калібрування дистилятом виконується у декілька етапів:
При підготовці до використання рефрактометр слід очистити м’якою тканиною, після чого крапнути на призму 2-3 краплі зразка. Далі пластинку для денного світла необхідно закрити. Важливо, щоб використовувалося саме природне, а не штучне світло.
Прилади користуються особливою популярністю в різних дослідженнях, оскільки мають ряд переваг :
Відмітно, що прилад дозволяє виміряти показники не лише в рідких, але і в досить густих речовинах.
Рефрактометри використовуються в найрізноманітніших сферах діяльності, починаючи від наукових досліджень і закінчуючи ремонтом автомобілів. В цілому сфери застосування приладів можна розділити на чотири основні категорії:
До того ж рефрактометри можуть знайти величезну кількість сфер застосування і в побуті. Наприклад, за допомогою приладу можна визначити точну солодкість продуктів.
Як уточнювалося вище, перед використанням устаткування обов’язково має бути відкаліброване. Якщо ви зацікавлені в тривалій і безперебійній роботі пристрою, зверніть увагу на декілька правил експлуатації :
Ознайомитися з величезним асортиментом рефрактометрів і інших приладів для всіляких досліджень ви можете на сайті компанії “Аналит-прилад”. Є декілька аргументів на користь співпраці саме з нами:
Infratec NOVA – один з кращих в галузі аналізаторів цілісного зерна, що використовує всесвітньо визнану технологію пропускання у ближньому ІЧ-діапазоне для одночасного виміру декількох параметрів (вологи, білку, олії, крохмалю і...
Сучасні аналізатори для контролю вологості серії MB гарантують точний аналіз влагосодержания. Вони оснащені або галогенним, або інфрачервоним типом сушки і мають вбудовані ваги і ультрасучасну технологію нагріву. Серед переваг цих...
Кількісне визначення білку по методу Къельдаля Метод визначення загальної кількості азоту, що має столітню історію, носить ім’я датського хіміка Къельдаля; із-за точності і відтворюваності він впродовж століття залишається найбільш використовуваним...
Автоматичний пробоотборник зерна Rakoraf 2 (LINEAR) фірми Pfeuffer (Німеччина), призначений для ефективного відбору проби з автотранспорту завдовжки до 19 метрів на одній або на двох лініях подання машин. Конструкція пробовідбірника...
Сучасну аналітичну хімію, особливо в області охорони довкілля, зокрема, при визначенні якості води, а також в медичних дослідженнях, в хімічній і металургійній промисловості, неможливо уявити собі без інструментальних методів аналізу....
У лабораторній роботі часто потрібно подрібнення різних матеріалів для проведення експериментів і аналізів. Наприклад, проводиться обробка речовин для отримання однорідних складів або роздроблення в рідинах грудочок, розчавлювання зерна, щоб досліджувати...
Повноцінна робота сучасного хлібопекарського або кондитерського підприємства неможлива без наявності промислової тестомісилки – машини для замісу тіста, ефективно зменшуючою трудозатратность усього виробництва. Не обходяться без цього апарату і лабораторії, працюючі...
Визначення якості хліба є украй важливим технологічним процесом. На додаток до скрупульозних перевірок, яким піддається сировина (зерно, борошно), готові хлібобулочні вироби і макарони також проходять ретельний лабораторний аналіз властивостей –...