Зерно — один із найважливіших інгредієнтів у виробництві продуктів харчування. Хліб, крупи, макарони — лише кілька прикладів такої продукції. Якість цих продуктів безпосередньо залежить від показників зерна. Контроль якісних показників зерна перед переробкою є критично важливим етапом у виробництві харчових продуктів.
Якість зерна визначається багатьма факторами, які можна розділити на фізичні та композиційні.
Наприклад, вміст білка є важливим показником для пшениці, оскільки білок забезпечує високу якість хліба та інших продуктів харчування.
Вологість зерна є однією з найважливіших характеристик. Вона впливає на його довговічність, безпеку та харчові показники. Висока вологість може призвести до зростання плісняви, викликати мікробіологічні забруднення і в результаті зробити сировину непридатною для виробництва продуктів харчування.
Різне лабораторне обладнання допомагає контролювати характеристики зернових на різних етапах обробки.
Для вимірювання вологості використовуються спеціальні пристрої, які називаються вологомірами. Вони дозволяють визначити вміст води у зерні, використовуючи його електричні властивості. Результати вимірювання вологості можуть бути використані для прийняття рішення про те, яку сировину слід використовувати для виробництва продуктів харчування, а також яке обладнання необхідне для її обробки.
Визначити наявність шкідників допомагає лабораторне розсівання. Принцип роботи полягає у просіюванні сипких через сита, що здійснюють кругові поступальні рухи із заданою частотою протягом заданого часу.
Крім того, лабораторне обладнання може використовуватися для визначення інших параметрів, таких як вміст білка, жиру, клейковини та інших компонентів.
Вимірник деформації клейковини допомагає визначити якість клейковини пшениці та пшеничного борошна хлібопекарського та макаронного помелу. Прилад визначає величину деформації клейковини під навантаженням протягом заданого часу.
Для олійних культур ключовим параметром є олійність та склад олії. У цьому допоможе екстрактор і вологомір, за допомогою яких можна виміряти олійність різними способами.
Крім того, лабораторне обладнання дозволяє контролювати якісні показники зерна на різних етапах його переробки, починаючи з приймання та закінчуючи фасуванням готової продукції. Наприклад, для контролю якості зерна на етапі приймання використовується обладнання для сортування за розміром та формою, а також для видалення різних домішок, таких як каміння, метал, бур’яни.
Лабораторне обладнання може використовуватися для моніторингу умов зберігання. Для цього застосовуються спеціальні прилади, які можуть контролювати температуру та вологість у зерносховищах, а також виявляти наявність плісняви та інших мікробіологічних забруднень.
Важливо зазначити, що використання лабораторного обладнання для контролю якості зерна потребує спеціальних знань та навичок. Крім того, необхідно правильно вибирати обладнання та налаштовувати його для кожного конкретного випадку. Тому для забезпечення якості продуктів харчування та безпеки споживачів важливо звернутися до досвідчених фахівців у цій галузі.
Використання лабораторного устаткування контролю якості зерна перед його переробкою є критично важливим етапом у виробництві продуктів харчування. Завдяки використанню такого обладнання можна забезпечити високу якість продуктів та гарантувати їхню безпеку для споживачів.
Лабораторний Зерновий Млин (ЛЗМК- 1) дозволяє підготувати точно відважену кількість продукту шляхом його подрібнення, перед дослідженнями, метою яких, як правило, являються уточнення показників вологості, а також визначення складу і будови...
Акваматик 5200 – новий унікальний експрес-аналізатор вологості зернових і олійних культур, працюючий без щорічного коригування калібрування як у інших аналізаторів. Калібрування цього приладу грунтоване на унікальній технології і 7000 зразках...
Одним з необхідних елементів будь-якої лабораторії є мийки. Вони використовуються для промивання пробірок, устаткування і посуду. До хімічних мийок пред’являються підвищені вимоги. Вони мають бути стійкими до дії агресивних хімічних...
Витяжна лабораторна шафа є закритою камерою з витяжною вентиляцією і застосовується при роботі з леткими шкідливими речовинами. Робота в лабораторіях і кабінетах передбачає обов’язкову установку цього устаткування. Як влаштований і...
Ефективність, зручність і безпека роботи в лабораторії безпосередньо залежать від характеристик використовуваних меблів. Враховуючи специфічні умови експлуатації, до неї висуваються спеціальні вимоги по частині функціональності, якості матеріалів, гігієнічності і іншим...
Будь-які калібрування зерна, зернових культур і продуктів їх переробки включають один або декілька параметрів: волога; білок; олія. Для калібрування певного компонента є свої налаштування зміщення і нахилу. Останні можуть регулюватися...
У лабораторній роботі часто потрібно подрібнення різних матеріалів для проведення експериментів і аналізів. Наприклад, проводиться обробка речовин для отримання однорідних складів або роздроблення в рідинах грудочок, розчавлювання зерна, щоб досліджувати...