Зерно — один із найважливіших інгредієнтів у виробництві продуктів харчування. Хліб, крупи, макарони — лише кілька прикладів такої продукції. Якість цих продуктів безпосередньо залежить від показників зерна. Контроль якісних показників зерна перед переробкою є критично важливим етапом у виробництві харчових продуктів.
Якість зерна визначається багатьма факторами, які можна розділити на фізичні та композиційні.
Наприклад, вміст білка є важливим показником для пшениці, оскільки білок забезпечує високу якість хліба та інших продуктів харчування.
Вологість зерна є однією з найважливіших характеристик. Вона впливає на його довговічність, безпеку та харчові показники. Висока вологість може призвести до зростання плісняви, викликати мікробіологічні забруднення і в результаті зробити сировину непридатною для виробництва продуктів харчування.
Різне лабораторне обладнання допомагає контролювати характеристики зернових на різних етапах обробки.
Для вимірювання вологості використовуються спеціальні пристрої, які називаються вологомірами. Вони дозволяють визначити вміст води у зерні, використовуючи його електричні властивості. Результати вимірювання вологості можуть бути використані для прийняття рішення про те, яку сировину слід використовувати для виробництва продуктів харчування, а також яке обладнання необхідне для її обробки.
Визначити наявність шкідників допомагає лабораторне розсівання. Принцип роботи полягає у просіюванні сипких через сита, що здійснюють кругові поступальні рухи із заданою частотою протягом заданого часу.
Крім того, лабораторне обладнання може використовуватися для визначення інших параметрів, таких як вміст білка, жиру, клейковини та інших компонентів.
Вимірник деформації клейковини допомагає визначити якість клейковини пшениці та пшеничного борошна хлібопекарського та макаронного помелу. Прилад визначає величину деформації клейковини під навантаженням протягом заданого часу.
Для олійних культур ключовим параметром є олійність та склад олії. У цьому допоможе екстрактор і вологомір, за допомогою яких можна виміряти олійність різними способами.
Крім того, лабораторне обладнання дозволяє контролювати якісні показники зерна на різних етапах його переробки, починаючи з приймання та закінчуючи фасуванням готової продукції. Наприклад, для контролю якості зерна на етапі приймання використовується обладнання для сортування за розміром та формою, а також для видалення різних домішок, таких як каміння, метал, бур’яни.
Лабораторне обладнання може використовуватися для моніторингу умов зберігання. Для цього застосовуються спеціальні прилади, які можуть контролювати температуру та вологість у зерносховищах, а також виявляти наявність плісняви та інших мікробіологічних забруднень.
Важливо зазначити, що використання лабораторного обладнання для контролю якості зерна потребує спеціальних знань та навичок. Крім того, необхідно правильно вибирати обладнання та налаштовувати його для кожного конкретного випадку. Тому для забезпечення якості продуктів харчування та безпеки споживачів важливо звернутися до досвідчених фахівців у цій галузі.
Використання лабораторного устаткування контролю якості зерна перед його переробкою є критично важливим етапом у виробництві продуктів харчування. Завдяки використанню такого обладнання можна забезпечити високу якість продуктів та гарантувати їхню безпеку для споживачів.
Електропіч камерна лабораторна СНОЛ- 2,3.1,3/11 призначена для проведення аналітичних робіт з різними матеріалами і різних видів термообробки при температурі до 1100°З в стаціонарних умовах. Електропіч складається з каркаса, що несе,...
Конструкція вимірювальної лупи 11х37 має три вузли, що рухаються, завдяки яким лупа може міняти свою форму щоб лінза знаходилася під будь-яким зручним кутом. Лупа може використовуватися як на підставці, не...
Японська компанія Kett Electric Laboratory була заснована в 1946 році і відтоді є лідером на ринку виготовлення приладів для експрес аналізу насіння, зернових культур і продуктів переробки. Її флагман –...
Фотоколориметр КФК-5М розроблений на сучасній елементній базі, має високі технико-эксплуатационные характеристики, сучасне естетичне оформлення і призначений для виконання хімічних і клінічних аналізів розчинів. Фотометр застосовується: у медицині – визначення гемоглобіну,...
Зерно — один із найважливіших і широко використовуваних аграрних продуктів, який є ключовим компонентом харчової промисловості. Якість зерна має прямий вплив на якість продукції та її кінцеві властивості. Щоб забезпечити...
🧪 Процес миття матеріалів 🧪 Стерилізація посуду У роботі мікробіологічної лабораторії використовують безліч посуду. Важливим показником професійної діяльності є правильна обробка усіх місткостей і інструментів. Вони повинні являтися не лише...
Використання пристроїв для виміру вологи в сипких виробах сприяє тривалому збереженню і підвищенню якості продукту, зниженню енерговитрат на виробництві. Моделі сучасних вологомірів є компактними високоточними приладами, за допомогою яких можна...
Стрімкий розвиток зернового бізнесу зобов’язує виробників сільгосппродукції обладнати сучасні лабораторії, які дозволять визначати якість зерна згідно зі встановленими вимогами. У свою чергу, це дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності на аграрному ринку....