Згідно з дослідженнями консалтингової компанії Mordor Intelligence, до 2024 р. світове виробництво гороху збільшиться майже на 6%. Якщо 1960-х гг. у світі збирали не більше 5 млн. тонн урожаю,
сьогодні — щонайменше 20 млн. тонн. Тільки в Україні аграріям вдається щороку отримувати до 600 тис. Це не дивно з огляду на те, що ця культура добре пристосована до українського клімату. Вона приваблива ще й тим, що дозволяє отримувати до 82% очищеного зерна, придатного в їжу. Головне при цьому — дотримуватись технологічного процесу, використовувати потужні зерноочисні та шелушильно-шліфувальні машини, якісні аналізатори та інше допоміжне обладнання. Про технології та етапи виробництва та переробки гороху дізнаєтеся у поданій статті.
Горох — бобова культура, багата вітамінами, мінералами, мікроелементами та білковими сполуками. З нього отримують крупу, наділену високою калорійністю та поживністю. Тому в умовах безперервного зростання чисельності людства його вирощування стає предметом інтересу з боку передових фермерських господарств та приватних аграріїв. Цьому також сприяє низька ціна на продовольчому ринку та постійний споживчий попит.
Кожен фермер або велике сільськогосподарське підприємство знає, що його прибуток залежить від якості культури, що вирощується. Щоб досягти високих споживчих характеристик зерна, проводиться ретельне післязбиральне очищення. При цьому використовується передове зерноочисне обладнання, яке допомагає знизити вологість та засміченість матеріалу. Чим чистіший зерноматеріал, тим вищий шанс вигідно його продати. І, навпаки, при здачі вологого та брудного продукту, який не відповідає встановленим нормам, підприємство втрачає прибуток.
Зовнішній вигляд та органолептичні властивості зерна безпосередньо залежать від того, чи дотримується виробником технологічного процесу. Знаючи кожен етап обробки та використовуючи якісні вологоміри, аналізатори та інше обладнання, можна покращити товарний вид продукції та збільшити її собівартість.
Переробка — технологічна процедура, спрямована на видалення сторонніх домішок та отримання продукту, що використовується в харчових чи кормових цілях. Вона включає такі етапи:
На багатьох фермерських господарствах бобові переробляють, використовуючи традиційну технологію. Вона включає безліч операцій, відрізняється складністю та енергоємністю. У цьому вихід готової продукції залишається низьким. На передових господарствах впроваджено вдосконалену технологію, яка передбачає використання сучасних шелушильно-шліфувальних агрегатів, млинів та іншого обладнання, що підвищує продуктивність підприємства.
Перший етап виробничого циклу — очищення. Тут проводяться заходи, під час яких сировину очищають від сторонніх домішок. Вони бувають:
Весь зерноматеріал має бути очищений від зернового вороху у день прибуття на підприємство. А якщо ні, то сторонні включення віддадуть вологу основній культурі. Якщо вологість буде підвищена, насіння може загнити, травмуватися або зазнати самозігрівання. Це збільшить витрати підприємства на сушіння. Крім того, волога і забруднена сировина перестає бути сипучою або текучою. Насіння склеюється між собою, утворює важкі і великі грудки, що ставить під загрозу безпеку подальшої обробки.
Своєчасне очищення гороху та інших видів бобових:
Вона буває попередньою, первинною та вторинною. Сучасні виробничі технології дозволяють очищати зернову суміш у функціональних чи вузькоспеціалізованих апаратах. Якщо підприємство також займається переробкою зернових культур, воно використовує ще й прилад для визначення якості клейковини. a>. Одним з найефективніших вважається плоскорешітний скальператор — спеціалізований агрегат, який використовується у разі, якщо матеріал містить велику кількість домішок. Він видаляє з сировини великі включення і готує його до наступного етапу переробки, де його знову очищатимуть, калібрують, шліфуватимуть або сушать.
Головна перевага плоскорешітного скальператора — Висока ефективність. Незважаючи на це, не можна повністю очистити зерноматеріал. Тому на підприємствах також встановлюють сепаратори. У стаціонарних умовах ефективні сепаратори барабанного типу. У полі, на відкритих та закритих майданчиках краще себе показують аеродинамічні моделі. Вони:
Ще одна перевага сепараторів — функціональність. З їхньою допомогою зернову суміш не тільки очищають, але й ділять на фракції — посівну, фуражну, виробничу та відходи. Посівне зерно використовують при посіві культур, фуражне — у кормових цілях, виробниче — при виробництві борошна чи крупи.
Сушіння зерноматеріалу
Згідно з ГОСТом, вологість гороху має бути 17%. Якщо цей показник вищий, сировину сушать у спеціальних сушильних камерах. На великих підприємствах також трапляються сушарки шахтної конструкції. У них підтримується температура +40-45 градусів, яка дозволяє висушити зернову купу до 14%. Цей параметр називається кондиційною вологістю. Перебуваючи в сушарках або сушильних шафах, продукт частково випаровує вологу, тому його початкова маса знижується.
Ефективність цієї технологічної операції залежить від того, наскільки добре очищена продукція. Якщо в ній міститься велика кількість великих та дрібних домішок, сушіння проходить нерівномірно. Через це процедуру повторюють, що підвищує виробничі витрати.
Фракціонування зерноматеріалу
Для фракціонування нешліфованого насіння на підприємствах встановлюють аеродинамічні або барабанні сепаратори. У їхню комплектацію входять сита з отворами діаметром від 6 до 7 мм. Спочатку сировину просівають через сита з великими осередками, щоб видалити великі включення. Звідси воно надходить на сита з отворами середнього діаметра (6,5 мм), потім — ще менше.
Фракціонування включають у виробничий цикл для:
Залежно від вирівняності та крупності матеріалу сход із середнього сита (6,5 мм) змішують з дрібною або великою фракцією. Кожна окремо вирушає на наступний етап переробки.
Традиційна технологія переробки ґрунтується на використанні послідовних лущильних систем. Вона дає змогу збільшити вихід готової продукції до 77%. При цьому на відходи (лушпиння, борошно, січку, дрібні ядра) припадає 23%. Усихання піддається 4% маси, а механічні втрати становлять трохи більше 0,5%. З 77% більша частина (47%) повинна припадати на цілі лущення ядра, тобто які складаються з нерозділених сім’ядолів. 30%, що залишилися, повинні займати колоті лущені (розділені сім’ядолі). Загалом відлущений горох має бути не більше 5% колотого, а в колотому, навпаки, не більше 5% цілого.
Щоб привести готовий продукт до встановлених норм, його шліфують за допомогою шелушильно-шліфувальних агрегатів, а потім провіюють в аспіраторах. В результаті це допомагає відокремити розділені та нерозділені сім’ядолі від лушпиння та борошна (побічний продукт).
Машини для лущення та шліфування зерна — великогабаритні установки, у комплектації яких є горизонтальний ротор з бичем. Переміщаючись горизонтальним ротором, зернова суміш піддається ударним навантаженням. У цьому частина сировини ділиться на частки, іншу залишається цілої. Цілі насіння просівають в ситах, у яких діаметр отворів становить 4х20 мм. З їхньою допомогою з маси відбирають великі фракції. За допомогою систем аспірації вони звільняються від борошна та лушпиння, а потім відправляються на полірування в полірувальних установках.
Розділені сім’ядолі просівають за допомогою сит, у яких діаметр отворів не перевищує 3 мм. Далі їх також провіюють в аспіраційних системах, очищають від лушпиння та відправляють на полірування.
Після обробки в шелушильно-шліфувальному устаткуванні одержують цілу та колоту горохову крупу першого або другого сорту. Після чергового провіювання в аспіраторних приладах її направляють на магнітний контроль, а звідти — на склад.
Важливим етапом переробки є органолептична оцінка. Наприклад, пшеницю та інші види зернових оцінюють за допомогою білизномірів. При лабораторному дослідженні горохової крупи звертають увагу на колір, смак та аромат. Згідно з ГОСТ, якісним вважається горох яскравого жовтого або зеленого (залежно від сорту) кольору та нормального смаку. У харчових цілях не можна використовувати крупу із запахом цвілі, гірким, кислим чи стороннім смаком.
Ефективність підприємства, зайнятого виробництвом та переробкою зернових чи бобових, багато в чому залежить від параметрів обладнання. Воно потрібне не тільки для очищення сировини, але також для якісної оцінки. Наприклад, одним з етапів лабораторного аналізу зерна є оцінка клейковини, при якій використовують вимірювач деформації, інфрачервоні та інші аналізатори.
Якщо підприємство виробляє та переробляє горох, воно має бути укомплектоване сучасним зерноочисним обладнанням. Саме від якості очищення залежить ефективність подальшої переробки.
При виборі зерноочисних установок слід звертати увагу на:
Сьогодні у продажу є агрегати, здатні щогодини переробляти до 230 тонн зернової маси. При цьому вони споживають мінімум електроенергії, розраховані на очищення різних типів сировини, не травмують ядра та комплектуються зносостійкими деталями.
Горох — популярна бобова культура, яка легко адаптується до клімату холодних та посушливих регіонів. Його виробництво може стати перспективним напрямом у сільському господарстві України, якщо аграрії будуть використовувати якісний посівний матеріал та дотримуватись технології вирощування крупи. Не менше уваги потрібно приділяти якості шелушильно-шліфувальних машин. З їх допомогою можна знизити кількість борошна і дроблянки до 7%, а вихід очищеного зерна збільшити до 83%.
Знайти обладнання, що відрізняється високою продуктивністю, низьким енергоспоживанням та функціональністю можна в каталозі ТОВ «Аналіт Прилад». Компанія виготовляє прилади для визначення числа падіння, аналізатори, млини та інше. лабораторне обладнання, яке можна купити з гарантією та доставкою.
“АНАЛИТ ПРИЛАД” – виробник лабораторного розсів РЛУ- 4 Розсів лабораторний РЛУ- 4 рекомендується для використання в зернових лабораторіях, хлібоприймальних і переробних підприємств для: визначення зараженості зерна комахами в явній формі;визначення...
Застосовуються для подрібнення зерна з метою оцінки його якості і придатності для подальшої переробки. Ці лабораторні млини рекомендовано використати для підготовки проб зерна з метою визначення активності амілази, числа падіння,...
Аквадистилятори призначені для виробництва дистильованої води, що відповідає вимогам державної фармакопеї РФ ФС 42-2619-89 шляхом теплової перегонки води по ГОСТ 2874 ‘Вода питна’. Аквадистилятори застосовуються в медичних установах, аптеках, лабораторіях...
Електронний прилад Фармпойнт легко допоможе визначити зміст вологи в зернових, борошні і інших продуктах переробки культур. Сучасний пристрій дозволяє отримати результат високої точності, що спрощує процес зберігання продукту. Завдяки компактним...
Зерно — один із найважливіших інгредієнтів у виробництві продуктів харчування. Хліб, крупи, макарони — лише кілька прикладів такої продукції. Якість цих продуктів безпосередньо залежить від показників зерна. Контроль якісних показників...
До вибору лабораторного посуду слід підходити відповідально. Для того, щоб визначитися з купівлею, недостатньо врахувати лише співвідношення ціни і якості товарів. Важливо, щоб посуд відповідав наступним вимогам: безпека; міцність; точність....
Будь-яка весоизмерительная техніка потребує періодичного налаштування – від лабораторних аналітичних вагів, здатних зважити грами хімічних інгредієнтів в посуді, до торгових пристроїв з діапазоном до сотень кілограм. Для цього проводиться спеціальне...
У хімічних лабораторіях нерідко необхідно мити інвентар і посуд, тому для цього слід заздалегідь подумати про установку миття. Але при цьому до вибору цього устаткування підійти необхідно відповідально. Як вибрати...