Клейковина борошна — це білкова речовина, що міститься в пшеничному борошні та відповідає за його хлібопекарські властивості. Набухаючи у воді, її складові переходять в колоїдний стан. Клейковина, інакше глютен – особливий вид білків, що міститься в пшениці, отже, і у борошні з цього зерна. За допомогою цієї речовини, можна проаналізувати добротність хлібопекарських виробів.
Як показує практика, необхідність таких перевірок клейковини борошна виникає, коли на виробництво поступає борошно сумнівної якості, а в документах постачальника вказано, що дотримані усі норми. Якщо у Вас виникають сумніву у виборі надійного постачальника пшеничного борошна, то перевірити якість клейковини пшениці можна трьома методами:
Клейковина борошна – це сполука, яка може бути розвинута до дуже еластичного стану фізичним або хімічним способом.
Визначення клейковини пшениці потрібно для з’ясування її кількості та якості, які впливають на реологічні властивості тіста, зовнішній вигляд та смакові якості кінцевого продукту.
Визначити придатність борошна для випікання борошняних виробів можна по ряду її характеристик. Оцінюють, як кількість клейковини, що міститься, так і її якість. Білки, з яких складається ця речовина, наділяють борошно певними властивостями.
Хороша клейковина безпосередньо впливає на якість хліба і різних борошняних виробів. Вона надає їм пружності і пластичності, хорошу розтяжність, пишну форму, пористу структуру. У виробництві використовують спеціальну суху клейковину. Її додають до борошна, підвищуючи якісних характеристики отримуваних виробів. У питанні скільки необхідно сухої клейковини однозначної відповіді немає. Для ряду виробів використовують більше 10т загальної маси борошна.
У домашніх умовам можна самостійно для тесту зробити сиру клейковину. Її додають в масу приблизно в 2 рази більше, ніж сухий варіант. Для виготовлення візьміть 250 г борошна і 150 мл води. Замішуєте і залишаєте приблизно на сорок хвилин для набрякання клейковини. Далі поміщаєте отриману масу у воду і починаєте ретельно вимішувати. В ході процедури з тесту вимивається крохмаль. Це буде видно по зміні кольору рідини. Воду періодично міняємо на чисту. Через 30-40 хвилин подібних маніпуляцій, ви отримаєте готову клейковину пшениці чи іншого зерна.
Цікаво, що в житньому борошні білки не здатні утворювати подібну речовину. Вони працюють трохи інакше. Тому її якість визначається здатністю накопичувати і утримувати водорозчинні речовини.
Є думка, що клейковина шкідлива для здоров’я. Дійсно у деяких людей існує непереносимість глютену і його споживання явно не позначається на організмі позитивно. Деякі учені заявляють про те, що клейковина руйнує мозок і негативно позначається на процесі травлення. Так чому це відбувається? Дослідники говорять про те, що липкі властивості глютену змінюють в’язкість їжі, утрудняючи її проходження і переварювання. А також впливають на всмоктуваність корисні речовин.
ІДК пшениці (індекс деформації клейковини) є показником пружності клейковини, який використовується для оцінки якості пшениці та борошна, виготовленого з неї.
Перші метод по діагностуванню якості клейковини дає приблизний результат, для міні – пекарні цього вистачає, а що ж робити великим підприємствам? Користуватися послугами лабораторій буде у збиток компанії, тим паче, що якщо місце розташування Вашої пекарні не дозволяє їздити кожного разу в лабораторію, варто замислитися про купівлю такого устаткування. Прилади для визначення клейковини пшениці дозволяють точно кваліфікувати кількість і якість продукту. Таке спецобладнання допоможе Вашому підприємству значно заощадити гроші і час. Ви зможете на місці визначити якість товару, що поставляється, і виявити порушення, якщо вони є. Прилад ИДК-1М потрібний, щоб точно кваліфікувати якість зерна пшениці і пшеничного борошна за умовними мірками ІДК пшениці, встановленими ГОСТ 13586.1 1-68 і ГОСТ 27839-88.
Принцип і спосіб роботи приладу влаштована на фіксації величини залишкової деформації проби глютену згодом впливи тарованого навантаження впродовж призначеного часу (30 сек.) Експлуатація цього приладу може застосовуватися на різних підприємствах у сфері випічки, а також державної хлібної інспекції, НДІ, що готують оцінку якості зернових продуктів.
Радимо звернути увагу на сайт компанії ТОВ “Аналіт-прилад”. Підприємство сформоване в 2004 році. ” Аналіт-прилад” на даний момент є провідним постачальником лабораторних приладів і спецобладнання для точного діагностування якості хлібопродуктів, зерна, борошна. Основні переваги цього підприємства :
На сайті OOO “Аналіт-прилад” можна завжди вибрати і замовити різного роду спецобладнання для лабораторного визначення вмісту клейковини у борошні й інших показників за допомогою устаткування для діагностування клітковини, білку, якості хліба.
Кілька разів відіжміть відмиту клейковину між долонями (долоні щоразу протирайте сухою серветкою). Після того, як грудочка клейковини почне прилипати до рук, зважте його на терезах і запишіть отриманий результат. Повторіть операцію відмивання, віджимання та зважування клейковини.
Для виготовлення візьміть 250 г борошна та 150 мл води. Замішуєте та залишаєте приблизно на сорок хвилин для набухання клейковини. Далі поміщаєте отриману масу у воду і починаєте ретельно вимішувати. Під час процедури з тіста вимивається крохмаль.
Кількість клейковини (кількість сирої клейковини) у борошні: Відношення маси відмитої сирої клейковини до маси навішування борошна, виражене у відсотках.
Для борошна першого сорту показник клейковини повинен становити не менше 30 відсотків, а для найвищого – не менше 28 відсотків.
“АНАЛИТ ПРИЛАД” – виробник ИДК – 7 Вимірник деформації клейковини ИДК – 7 призначений для визначення якості клейковини зерна пшениці і пшеничного борошна хлібопекарського і макаронного помелу за величиною її...
Призначений для визначення якості клейковини зерна пшениці і пшеничного борошна по умовних одиницях ИДК згідно ГОСТ 13586.1-68 і ГОСТ 27839-88. Принцип і метод їх роботи грунтовані на вимірі величини залишкової...
Призначений для визначення якості клейковини зерна пшениці і пшеничного борошна хлібопекарського і макаронного меле по її здатності чинити опір деформуючому навантаженню стискування між двома площинами в течії 30 сік Процес...
Прилад ІДК-1М призначений для визначення якості клейковини зерна пшениці і пшеничного борошна по умовних одиницях ИДК згідно ГОСТ 13586.1-68 і ГОСТ 27839-88. Принцип і метод їх роботи грунтовані на вимірі...
Пшениця — це найпоширеніша в світі сільськогосподарська культура. Вона є важливою складовою харчування людини. Це трав’яниста рослина, яку культивують понад десять тисяч років. Зерна пшениці є основною сировиною для виготовлення...
Повноцінна робота сучасного хлібопекарського або кондитерського підприємства неможлива без наявності промислової тестомісилки – машини для замісу тіста, ефективно зменшуючою трудозатратность усього виробництва. Не обходяться без цього апарату і лабораторії, працюючі...
Слабка лабораторія на зерновому елеваторі – це явний програш в конкурентній боротьбі. Результати аналізу лабораторії – найголовніший документ, на основі якого формується вартість продукції, і саме оцінка лабораторії впливає на...
Для того, щоб популярні серед населення продукти, виготовлені із зерна були смачними і корисними, необхідно ретельно перевіряти його якість. Цю процедуру проводять у декілька етапів, на кожному з яких оцінюють...