Будь-які калібрування зерна, зернових культур і продуктів їх переробки включають один або декілька параметрів:
Для калібрування певного компонента є свої налаштування зміщення і нахилу. Останні можуть регулюватися для поправки калібрувань за еталонним способом аналізу : методом Кьельдаля – для протеїну, методом Сокслета – для олії або сушарної шафи – для вологи.
У тих випадках, коли значення показників, які видають інфрачервоні аналізатори зерна, зміщуються на постійну величину від еталонного методу виміру, необхідно застосувати установки зміщення.
Зразок | Аналізатор | Еталон | Різниця |
1 | 9.5 | 10 | 0.5 |
2 | 11 | 11.6 | 0.6 |
3 | 12.2 | 12.6 | 0.4 |
4 | 13.4 | 14 | 0.6 |
5 | 14.2 | 14.5 | 0.3 |
Тут видно, що свідчення на інфрачервоному аналізаторі занижені на 0,5 на відміну від еталонного методу. З причини цього значення 0.5 приплюсовується до наявного числа для того, щоб показники аналізатора відповідали еталонним значенням.
Таким чином, налаштування зміщення і нахилу застосовуються, якщо свідчення зразків прочитуються вище або нижче еталонного методу. Визначається це шляхом побудови діаграми в Excel. Для того, щоб її побудувати, необхідно використати дані, лічені з ИК-анализатора і відкалібровані значення.
Якщо в програмі Excel додати лінію тренду, то можна вичислити потрібні налаштування.
Зразок | Аналізатор | Еталон | Різниця |
1 | 10.5 | 10 | – 0.5 |
2 | 11,8 | 11.6 | – 0.2 |
3 | 12.6 | 12.6 | 0 |
4 | 13.2 | 13.8 | 0.6 |
5 | 13.8 | 14.5 | 0.7 |
Як видно на діаграмі, установки нахилу в даному випадку дорівнюють 1.3847, Зміщення – ?4.6. Щоб настроїти їх, знадобиться близько трьох-п’яти еталонних зразків, значення яких відрізнятимуться приблизно на 3-5 Це необхідно, щоб правильно вирахувати зміщення і нахил. Ці налаштування повинні проводиться професійним техніком.
Аналізатор інфрачервоний ИНФРАСКАН- 3150 Сучасний автономний інфрачервоний аналізатор зерна, який призначений для експрес визначення показників якості зернових, зернобобових, олійних культур, кормів і сировини для їх виробництва і інших речовин шляхом...
Аналізатор інфрачервоний ИНФРАСКАН 1050 – прилад експрес аналізу якості зерна і продуктів його переробки. Він призначений для визначення масової долі компонентів в пробах зернових і олійних культур, крупи, насіння і...
Інфратек 1241 – висока точність за 1 хвилину! Одними зі всесвітньо визнаних і схвалених приладів для швидкого аналізу ячменю, вівса, пшениці, іржі, кукурудзи, рису, сої, рапсу та інших культур є...
Аналізатор зерна довгохвильової інфрачервоної області спектра Granolyser (Гранолайзер), PHEUFFER (Німеччина) Застосовується при продажі, зберіганні і виробництві зерна, для отримання швидких і точних показників якості зерна : білок/протеїн, волога, клейковина, олія....
Вологість напівфабрикату хлібопекарського виробництва – тесту – один з найважливіших параметрів, що роблять вплив на утворення м’якиша хліба і інших виробів з тесту. Вологість тестозаготовки визначається на первинній стадії хлебопроизводственного...
Клейковина борошна — це білкова речовина, що міститься в пшеничному борошні та відповідає за його хлібопекарські властивості. Набухаючи у воді, її складові переходять в колоїдний стан. Клейковина, інакше глютен –...
Визначення якості хліба є украй важливим технологічним процесом. На додаток до скрупульозних перевірок, яким піддається сировина (зерно, борошно), готові хлібобулочні вироби і макарони також проходять ретельний лабораторний аналіз властивостей –...
Подрібнення матеріалів – часта практика при проведенні безлічі лабораторних аналізів і експериментів. Розчавлювання зерна для дослідження вологості, числа падіння або міри білизни, обробка речовин до однорідних складів, роздроблення грудочок в...