Зерно — важливий і широко використовується агрокультурний продукт. Для виробництва продуктів харчування та кормів підходить лише якісне зерно. Одним із факторів, що визначають якість зерна, є вміст вологи.
Рівень вологості зерна виражається у відсотках від сирої маси (волога основа) або сухої речовини (суха маса). Найчастіше використовується волога основа. Показник сухої маси застосовують переважно у наукових дослідженнях.
Рівень вологості впливає на фізичні та хімічні властивості насіння. Підвищена вологість може призвести до розкладання та псування — у результаті врожай стане непридатним для виробництва продуктів харчування.
Деякі проблеми, пов’язані з високим рівнем вологості:
Контроль вологості має велике значення у створенні належних умов зберігання та збільшення терміну придатності зерна.
Для вимірювання рівня вологості використовуються різні методи.
Візьмемо як приклад кукурудзу. Після завантаження в сільськогосподарську сушарку кукурудза поступово одержує гаряче повітря, що підвищує температуру зерна до бажаного рівня. Вміст води поступово зменшується доти, доки буде досягнуто точка рівноваги, коли він кукурудза буде готова до зберігання. Якщо зовнішня температура становить 20 °C, а температура кукурудзи всередині сушильної установки досягає 55°C, це означає, що вміст вологи впав до 13% 14%. Це значення залежить від типу культури та умов навколишнього середовища.
Щоб якість зерна залишалася високою, необхідно правильно зберігати її, контролюючи вміст вологи. Рекомендується зберігати матеріал у сухих місцях із відносною вологістю не більше 70%. Також рекомендується використовувати спеціальні системи вентиляції, які забезпечують постійний рух повітря. Це допомагає запобігти накопиченню вологи та знизити ризик псування продукту.
Ключом до довгострокового зберігання є достатнє охолодження сировини та підтримання заданої температури якомога довше. Це знижує міграцію вологи та утворення конденсату у верхній частині резервуару.
Підтримка низької температури також допомагає зменшити кількість шкідників. Температури нижче 15 С зменшують розмноження комах, а нижче 10 С викликають спокій комах. Тривале вплив температури нижче 0 °С вбиває комах.
Зміст вологи відіграє важливу роль як зерно. Для контролю використовують різні методи вимірювання, такі як метод зважування, вимірювання температури, використання електронних вологомірів. Контроль вмісту вологи також є ключовим чинником збереження якості зерна. Необхідно зберігати зерно в сухих місцях із гарною вентиляцією. Контроль вмісту вологи в зерні допомагає уникнути збитків, пов’язаних з появою неприємного запаху та плісняви.
Зерно — важливий і широко використовується агрокультурний продукт. Для виробництва продуктів харчування та кормів підходить лише якісне зерно. Одним із факторів, що визначають якість зерна, є вміст вологи. Рівень вологості... vplyv-vmistu-vology-na-yakist-zerna-metody-vymiryuvannya-ta-rekomendacziyi-shhodo-zberigannya Знятий з виробництва. Призначена для помелу зерна пшениці, іржі і інших культур з вологістю до 20о заданої великості при підготовці проб для визначення якості клейковини, “числа падіння” і інших показників...
“АНАЛИТ ПРИБОР” – виробник лабораторного розсіву РЛУ- 4 Розсів лабораторний РЛУ- 4 рекомендується для використання в зернових лабораторіях, хлібоприймальних і переробних підприємств для: визначення зараженості зерна комахами в явній формі;визначення...
Установка призначена для визначення вмісту сирої клітковини в зернових культурах, харчових продуктах і кормах. Принцип роботи полягає у вимиванні всіх розчинних компонентів проби з аналізованого матеріалу. В комплект входить: Нагрівальна...
Подрібнення зерна за допомогою млинів цього типу відбувається за допомогою сталевих дисків, що швидко обертаються. Мінімальна тривалість подрібнення і особлива конструкція сталевого диска зводять до мінімуму виділення тепла, таким чином,...
Чистота лабораторних інструментів і місткостей – найважливіша умова для достовірності хімічних досліджень. Навіть невеликі забруднення можуть привести до погрішностей в результатах аналізів і експериментів. Щоб забезпечити якісне миття посуду, треба...
Визначення олійності соняшника допомагає оцінити як якість врожаю, а й його економічну цінність. Розглянемо різні методи виміру олійності насіння, а також обговоримо фактори, які можуть впливати на точність вимірів. Традиційні...
У лабораторній роботі часто потрібно подрібнення різних матеріалів для проведення експериментів і аналізів. Наприклад, проводиться обробка речовин для отримання однорідних складів або роздроблення в рідинах грудочок, розчавлювання зерна, щоб досліджувати...
Зернові культури мають високу стійкість до зовнішніх впливів завдяки досягненням селекції та генетики. Однак для збереження їх якості після збору врожаю вкрай важливо забезпечити правильні умови зберігання. Першим етапом цього...