Зерно — важливий і широко використовується агрокультурний продукт. Для виробництва продуктів харчування та кормів підходить лише якісне зерно. Одним із факторів, що визначають якість зерна, є вміст вологи.
Рівень вологості зерна виражається у відсотках від сирої маси (волога основа) або сухої речовини (суха маса). Найчастіше використовується волога основа. Показник сухої маси застосовують переважно у наукових дослідженнях.
Рівень вологості впливає на фізичні та хімічні властивості насіння. Підвищена вологість може призвести до розкладання та псування — у результаті врожай стане непридатним для виробництва продуктів харчування.
Деякі проблеми, пов’язані з високим рівнем вологості:
Контроль вологості має велике значення у створенні належних умов зберігання та збільшення терміну придатності зерна.
Для вимірювання рівня вологості використовуються різні методи.
Візьмемо як приклад кукурудзу. Після завантаження в сільськогосподарську сушарку кукурудза поступово одержує гаряче повітря, що підвищує температуру зерна до бажаного рівня. Вміст води поступово зменшується доти, доки буде досягнуто точка рівноваги, коли він кукурудза буде готова до зберігання. Якщо зовнішня температура становить 20 °C, а температура кукурудзи всередині сушильної установки досягає 55°C, це означає, що вміст вологи впав до 13% 14%. Це значення залежить від типу культури та умов навколишнього середовища.
Щоб якість зерна залишалася високою, необхідно правильно зберігати її, контролюючи вміст вологи. Рекомендується зберігати матеріал у сухих місцях із відносною вологістю не більше 70%. Також рекомендується використовувати спеціальні системи вентиляції, які забезпечують постійний рух повітря. Це допомагає запобігти накопиченню вологи та знизити ризик псування продукту.
Ключом до довгострокового зберігання є достатнє охолодження сировини та підтримання заданої температури якомога довше. Це знижує міграцію вологи та утворення конденсату у верхній частині резервуару.
Підтримка низької температури також допомагає зменшити кількість шкідників. Температури нижче 15 С зменшують розмноження комах, а нижче 10 С викликають спокій комах. Тривале вплив температури нижче 0 °С вбиває комах.
Зміст вологи відіграє важливу роль як зерно. Для контролю використовують різні методи вимірювання, такі як метод зважування, вимірювання температури, використання електронних вологомірів. Контроль вмісту вологи також є ключовим чинником збереження якості зерна. Необхідно зберігати зерно в сухих місцях із гарною вентиляцією. Контроль вмісту вологи в зерні допомагає уникнути збитків, пов’язаних з появою неприємного запаху та плісняви.
Компанія ТОВ “АНАЛИТ ПРИБОР” є ексклюзивним представником компанії “Intelligent Analysis Service Co” в Україні з постачання та обслуговування NIR аналізаторів IAS-5100, де ви можете замовити установку з доставкою. IAS-5100 NIR...
Весы лабораторні електронні серії BD розроблені на основі тензометрического датчика сили. Естетичний вигляд, легкість у використанні, невеликі розміри і мала прийнятна ціна є їх основною перевагою. Весы повністю забезпечують метрологічні...
Аналізатор вологості МА 100 може застосовуватися в якості вологоміра і вагів. Особливості: висока відтворюваність результатів; автоматичне і/ або напівавтоматичне завершення процесу сушки і контроль часу виміру; режим ASAP для швидкого...
Соняшниковий шрот — це один із поширених продуктів, який можна придбати на сільськогосподарському ринку. Його залюбки купують фермери та великі тваринницькі господарства. Давайте розберемось, що таке шрот соняшнику, у чому...
Під час збору урожаю інтенсивні дощі можуть пошкодити зерно, внаслідок чого воно проростає. До того, як станеться завантаження на термінал, кожна вантажівка із зерном має бути ретельно перевірена щоб уникнути...
У роботі мікробіологічної лабораторії використовують безліч посуду. Важливим показником професійної діяльності є правильна обробка усіх місткостей і інструментів. Вони повинні являтися не лише чистими, але і піддатися ретельній стерилізації, оскільки...
Якість зерна оцінюють у лабораторних умовах. Для того, щоб досягти високої якості продукції, необхідно проводити безліч аналізів та тестів, які допоможуть визначити характеристики матеріалу. Для цього використовується спеціальне обладнання у...