Під ситовим аналізом зазвичай розуміють розсівання будь-якого сипкого продукту або матеріалу для того, щоб визначити його склад. Для цього використовується набір сит з різною пропускною здатністю частинок та діаметром отворів. В результаті такого аналізу визначається процентний вміст залишку матеріалу на кожному ситі щодо маси початкової проби. По суті, таким чином можна визначити вихід придатного матеріалу в кожній пробі, а також велику кількість зерен на виході.
Діаметр зерна на виході визначатиметься розміром отворів на ситі. Наприклад, різні матеріали діаметром понад 25 міліметрів бажано розсіювати на автоматичних ситах (грохотах) та іноді на ручних. Якщо діаметр зерен у пробі менший, краще використовувати спеціальні та чутливі лабораторні сита.
На достовірність розсіву насамперед впливає маса проби та метод її відбору. Максимальна маса для розсіву розраховується способом простої формули:
M=0,02d^2+0,5d
M=kd^2
Для цих формул d означає максимальний розмір зерна в метрах, а k – коефіцієнт однорідності складу.
Для отримання максимально точного результату саме визначення діаметра виходу має проходити чітко позначеної технології.
Усього є три поширені способи ситового аналізу:
Вибирати їх потрібно відповідно до вологості матеріалу проби, необхідної точності аналізу, а також за типом матеріалу.
Там, де нема потреби отримання особливо точних результатів при використанні сухих матеріалів, підійде сухий спосіб аналізу. Для нього потрібен набір сит у складі струшувача ‒ цей пристрій автоматично струшує сита горизонтальною віссю, просіюючи матеріал на класи. Розсів у середньому займає двадцять хвилин – цього достатньо, щоб на нижньому ситі залишився просіяний нижній клас.
Чим дрібніший і вологіший матеріал, тим більше часу йому потрібно на проведення аналізу. Після проведення цієї процедури залишок з кожного сита потрібно обов’язково зважити на лабораторних вагах.
Розсів вважається успішним, якщо за одну хвилину через сито пройшло не більше одного відсотка матеріалу, що залишився на цьому ситі. При цьому втрати від аналізу не повинні бути більшими за один відсоток від маси початкової проби.
Якщо склад проби неоднорідний, і при цьому потрібна висока точність розсіву, знадобиться комбінований спосіб аналізу. Для нього всю масу проби висипають на сито і промивають струменем води до тих пір, поки вода, що стікає, не стане прозорою. Залишок матеріалу на ситі висушують і зважують, а показник маси матеріалу, що просіює, визначають за різницею мас до і після цієї процедури. Висушений залишок матеріалу залишають на верхньому ситі для розсівання сухим способом. Просіяний продукт із цього сита теж додають до маси відмитого матеріалу.
Ситовий аналіз насамперед визначає середній діаметр зерен та сумарний їх розмір у кожному класі залежно від діаметра сита. Для точного визначення відхилень від норми у цих показниках є спеціальні таблиці ‒ вони складені за державним стандартом і саме з них відбирають найбільш придатний клас просіяного матеріалу.
У мережі “Аналіт Прилад” є грохоти та інші прилади для проведення точного ситового аналізу – це обладнання надійне та підійде як для приватного, так і для промислового використання.
Призначення: Установка призначена для механічної дії на проби комбікорму при визначенні показника крошимости гранульованих комбікормів і гранульованої комбікормової сировини по ГОСТ 28497-90, натомість У17-ЕКГ. Застосовується в лабораторіях комбікормових заводів, оснащених...
ЗНЯТИЙ З ВИРОБНИЦТВА Діафаноскоп призначений для визначення скловидній зерна пшениці в лабораторіях підприємств системи заготівель Визначає скловидну зерна методом перегляду зерен при їх просвічуванні у світлі, що проходить. У основі...
Робота в науково-дослідних лабораторіях диктує свої правила по організації робочого простору. Застосування стандартних офісних меблів просто неприпустимо, оскільки вона не призначена для проведення постійній дезинфекції, швидко зношується, а також чутлива...
Одним з необхідних елементів будь-якої лабораторії є мийки. Вони використовуються для промивання пробірок, устаткування і посуду. До хімічних мийок пред’являються підвищені вимоги. Вони мають бути стійкими до дії агресивних хімічних...
Зерно є першим етапом, джерелом багатьох популярних і корисних продуктів. Так, споживаний більшістю людей хліб – результат його обробки. Для того, щоб продукти були корисними і смачними слід з усією...
Рефрактометр – це прилад, за допомогою якого вимірюються показники заломлення світла в середовищі. Метод рефрактометрії має широке застосування в дослідженнях фізико-хімічних параметрів речовин, структурному і кількісному аналізі, а також в...
У хімічних лабораторіях нерідко необхідно мити інвентар і посуд, тому для цього слід заздалегідь подумати про установку миття. Але при цьому до вибору цього устаткування підійти необхідно відповідально. Як вибрати...
Зерно має властивість проростати. Це може відбуватися в результаті неправильного зберігання або ще під час дозрівання, якщо цьому посприяють атмосферні умови – рясні дощі, тумани, висока вологість повітря і так...