Сьогодні для різних галузей, у тому числі і торгових, точність зважування є одним з найважливіших показників. Але періодично ваги можуть виходити з ладу і видавати недостовірну інформацію. Для усунення неполадок або в якості профілактики треба періодично проводити наладку. Процедурі калібрування піддаються як електронні торгові, так і підлогові складські або лабораторні ваги. Треба знати не лише, як правильно проводити цю процедуру, але і її частоту, схему і режим.
Від цього залежить наскільки точним буде зважування товару.
Цю процедуру вимагається проводити регулярно, особливо якщо на пристрій постійно йде сильний тиск. Калібруванням називається виконання кількісного порівняння. Щоб перевірити точність, знадобиться еталонна гиря, яка ставиться на вантажопідйомну платформу або чашу. Визначити погрішність можна, якщо порівняти отриманий результат і істинне значення. Останній показник – це маса гирі. Треба встановити схему перевірки і дотримуватися правильного режиму роботи устаткування.
Поступово, особливо якщо ваги використовуються часто, відбувається зниження їх точності. Це цілком нормальне явище, яке стає результатом тривалої експлуатації. На точність пристрою можуть впливати і різні несприятливі чинники (наприклад, вібрації або волога). Через деякий час показники вагів починають погіршуватися.
Це обов’язкова процедура, від якої залежить якість і точність зважування товару. Головна мета калібрування – поліпшення роботи вимірювального устаткування. Періодичність цієї процедури залежить від стану техніки і рекомендації виробника, а також типу і модифікації приладу (лабораторні, складські і торгові ваги). В деяких випадках, якщо устаткування вийшло з ладу, може знадобитися замінити окремі комплектуючі (наприклад, датчик або сенсор).
Можливо потрібно буде оновити основний засіб, якщо воно не показує достовірну інформацію після зважування вантажу.
Знадобиться придбати гирю, вага якої входить в максимально можливий діапазон устаткування. Наприклад, якщо прилад розрахований до 100 грам, тоді її маса не повинна перевищувати цього показника. Для приладу, розрахованого на більшу вагу, використовуються кілограмові гирі. При проведенні калібрування з вантаженням вантажопідйомної платформи менше або більше, є ризик збити заводські установки. В результаті пристрій вийде з ладу і подальша експлуатація буде неможлива.
Може знадобитися і калібрування АЦП (аналого-цифрового перетворювача). У вагах виконується зміна аналогового сигналу з датчика в цифровій. Тест АЦП дозволяє перевірити різні частини устаткування. Наприклад, дисплей, сенсор, а також пам’ять.
Процедура виконується у випадку:
В деяких випадках досить провести заміну окремих комплектуючих. Якщо і далі після зважування продукту ваги показують недостовірне значення, може знадобитися ремонт або заміна устаткування.
Весы лабораторні електронні серії BD розроблені на основі тензометрического датчика сили. Естетичний вигляд, легкість у використанні, невеликі розміри і мала прийнятна ціна є їх основною перевагою. Весы повністю забезпечують метрологічні...
Характеристики Зважування в грам або каратах. Компенсація масі тари. Рахунок штук, деталей. Автоматичне тестування і обнулення. Автоматичне ввыключение дисплея відповідно до заданого часу. Контроль ± відносно встановленої маси зразка. Вбудований...
Ваги лабораторні електронні серії AD розроблені на основі датчика, який діє за принципом магнітоелектричної компенсації сили. Відмітними ознаками електронних вагів серії AD є виняткова точність вимірів, стабільність показів і надійність,...
Ваги лабораторні електронні серії BDM розроблені на основі тензометрического датчика сили. Естетичний вигляд, легкість у використанні, невеликі розміри і мала прийнятна ціна є їх основною перевагою. Весы повністю забезпечують метрологічні...
У лабораторній роботі часто потрібно подрібнення різних матеріалів для проведення експериментів і аналізів. Наприклад, проводиться обробка речовин для отримання однорідних складів або роздроблення в рідинах грудочок, розчавлювання зерна, щоб досліджувати...
Особливості і характеристики олійного сім’я грають величезну роль в його подальшій обробці і виробництві олії. Результат залежить не лише від виду насіння, але і від його характеристик, визначуваних як при...
При облаштуванні будь-якої лабораторії необхідно дотримуватися головного правила – раціонального використання наявного простору. Це залежить від різних чинників. Але особливу увагу вимагається приділяти саме вибору лабораторним меблям. В результаті можна...
У хімічних лабораторіях нерідко необхідно мити інвентар і посуд, тому для цього слід заздалегідь подумати про установку миття. Але при цьому до вибору цього устаткування підійти необхідно відповідально. Як вибрати...