Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      Збір зерна з полів є сезонним процесом і в засіках має бути запасене необхідна кількість продукції, щоб уникнути зриву постачань на внутрішній ринок для виготовлення хлібобулочних, макаронних, кондитерських виробів, годування худоби і птаха в міжсезонні.

      Причини зернових втрат

      В процесі перевезення і зберіганні втрачається 5-25 ерновых культур, а у гіршому разі, це відноситься до низкоразвитым країн: біля 50рожая, що відбивається на собівартості і фінансові показники компаній.

      У розвинених країнах втрати складають 1-2.

      Втрати зерна складаються з таких показників:

      • зіпсоване зерно природним чином: проросле, таке, що погнило або навіть згоріле;
      • пониження в класі, наприклад до рівня фуражного з нижчою вартістю.

      Головна причина такої ситуації – поганий рівень розвитку матеріально-технічної бази виробників зерна, застаріле устаткування лабораторій елеваторів по аналізу якості урожаю, прорахунки відповідальних осіб зерносховищ.

      Основних чинників, які впливають на збереження зернових :

      • механічні;
      • біологічні.

      Окрім цього, не варто скидати з рахунків природний спад зерна, який можна нормувати.

      Але при використанні сучасного вигляду пристроїв для зернової промисловості, приладів для лабораторної і експрес аналітики якості зерна, можна наблизитися до світових стандартів.

      “Дихання” зерна

      У разі підвищення вологості або температури зернових, якщо правильно використати методи контролю термощупами цифрового типу, мінімізується ризик самосогревания і активізація діяльності микроогранизмов і комах.

      При цьому важливий кожен відсоток підвищеного рівня вологості.

      Коли показник досягає 14-15 набагато збільшується інтенсивність дихання і втрати сухої речовини, в першу чергу цінної клейковини і зерно дихає вдвічі-втричі інтенсивніше, ніж при 13.

      У разі, коли вологість досягне 17например під час прибирання під час дощу, недостатній вентиляції зерновими аераторами, інтенсивність дихання зростає в 25 разів.

      Що потрібне того, щоб вологість і температура зерна, що зберігається, була в нормі

      Що стосується певних культур, то у схожих за органолептичними показниками ячменю, іржі, пшениці максимум дихання доводиться на діапазон температури 50-55 °С.

      Відповідно зростання інтенсивності дихальних процесів в зернових залежить і від рівня вологості і температурного показника.

      Окрім цього, ці показники взаємопов’язані. У вологому зерні із-за діяльності мікроорганізмів починаються химпроцессы і екзотермічні реакції сприяють виділенню тепла.

      Причому при вимірі температури в елеваторі потрібно стежити за нагрівом в кожному умовному квадраті, розділивши усю площу на зони, щоб температура не змогла досягти критичних значень.

      Окрім вологості і температури зерна, впливають і показники мікроклімату усередині приміщення і для більшості сільськогосподарських, граничний показник відносної вологості повітря рівний 75что вимагає регулярного контролю термогігрометром або метеостанцією.

      Нормальний показник, при якому зерна залишаються сухими, без зайвої вологи – 60 Якість зерна погіршується при кожному збільшенні на 5.

      Ще вимогливіші до умов зберігання, олійні культури, якщо порівнювати із зерновими, для яких критична вологість, вимірювана відкаліброваними вологомірами ще нижче через те, що в соняшнику, сої та ін., в порівнянні із зерновими, підвищений рівень ліпідів – гідрофобних, не зв’язуючих вологу, елементів.

      Якщо говорити про витрати, як людських і енергетичних, сухе зерно стабільно зберігається і потребує меншої уваги. А ось при значенні вологості вже в 14,5 езко збільшується ризик самосогревания зерна.

      Залишити коментар

      Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.
      Коментар буде додано після перевірки модератором.
      Відгуки (0)
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами