Заказать звонок

    Уточнить цену

      Зворотній дзвінок
      Зворотній дзвінок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      Лабораторний посуд

      До вибору лабораторного посуду слід підходити відповідально. Для того, щоб визначитися з купівлею, недостатньо врахувати лише співвідношення ціни і якості товарів. Важливо, щоб посуд відповідав наступним вимогам:

      • безпека;
      • міцність;
      • точність.

      Підібрати ідеальний варіант можна, виходячи із заданих параметрів для потрібних досліджень. При цьому слід звернути увагу на конкретні властивості виробів, які дозволять визначити якість лабораторного скла. Розглянемо їх детально.

      Характеристики для оцінки якості скла

      Коли оцінюється якість скла лабораторного посуду, до уваги беруться 3 основні показники: група скла, товщина стінки і рівномірність скла.

      Група скла

      Для виготовлення лабораторних місткостей використовуються шість груп скла : ХС1, ХС2, ХС3, ТХС1, ТХС2, МС (згідно ГОСТ 21400-75 “Стекло хіміко-лабораторне”). Вони відрізняються по складу, властивостям і, отже, за призначенням.Лабораторний посуд, зроблена із скла МС (боросиликатное скло 3.3), відрізняється найвищою якістю.

      Вона характеризується стійкістю до сильних перепадів температур, гідролітичною стійкістю (відноситься до 1 класу по цьому параметру) і підвищеною механічною міцністю.

      Термостійкість місткостей із скла МС дорівнює хв. 200°С. У інших груп вона менша: ТХС1, ТХС2 – хв. 100°З, ХС1, ХС2, ХС3 – хв. 80°С. Визначити на око, до якої групи відноситься скло, дуже важко, але цю інформацію завжди можна упізнати у дистриб’ютора.

      Зверніть увагу, що багато постачальників і виробники скляного лабораторного посуду наносять свій логотип на вироби. В деяких випадках цей знак свідчить про марку скла. Приміром, товарний знак SIMAX, що належить підприємству “Кавалиер”, є підтвердженням того, що місткість, на яку він нанесений, зроблена із скла групи МС.

      Товщина стінки

      Товщина стінки лабораторної місткості – подвійний критерій. По-перше, він прямо пропорціонально впливає на міцність посуду : чим товще стінка, тим міцніше і міцніше місткість. По-друге, від товщини стінки залежить і термостійкість виробу. Але в цьому злучає залежність обернено пропорційна : посуд стійкіший до різких температурних перепадів, якщо стінка тонша.

      Виробництво лабораторного посуду відбувається за строго фіксованими стандартами, якими нормується товщина стінки виробів залежно від їх призначення. Наприклад, в місткостях для нагрівання товщина стінки дорівнює 1-1,5 мм. Але може бути і більше, якщо місткість значного об’єму.

      Недобросовісні виробники виготовляють лабораторні посудини з меншою товщиною стінки, чим прийнято за стандартом. Із їхньої точки зору це вигідно: такий посуд служить недовго, що змушує покупців робити нові придбання. Також випускаються ємності із занадто товстою стінкою. Таким чином деякі виробники намагаються приховати низьку якість скломаси, а термостійкість посуду при цьому значно зменшується.

      Ми рекомендуємо віддавати перевагу виробам від відомих брендів, які добре себе зарекомендували.

      Рівномірність скла

      Рівномірність стінки скляної посудини – одна з найважливіших ознак якості. Від цієї характеристики залежить, наскільки довго прослужить виріб. Також цей чинник впливає на стійкість посуду до різких змін температури.

      Рівномірність скла досягається частенько тільки досвідченими виробниками завдяки строгому наслідуванню правил виготовлення. Наприклад, товщина стінки круглодонної колби виробництва SIMAX варіюється від 1,0 до 1,3. Це підтверджує її відмінну якість. А товщина стінки такої ж колби, зробленої в Китаї, коливається в межах 0,6-3,5 мм. Це великий діапазон, така місткість не витримає сильних температурних перепадів.

      Якість лабораторного посуду залежно від геометричних розмірів

      Стандартизовані значення розмірів лабораторних посудин мають допуски. Проте, як можна точніше дотримання геометричних норм визначає якість посуду. Наприклад, в колбі китайського виробництва горловина має яйцевидну форму. Це може стати проблемою, якщо знадобиться закрити місткість пробкою. А колба SIMAX виготовлена у формі правильного кола, з нею зручно працюватиме.

      Залишити коментар

      Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.
      Коментар буде додано після перевірки модератором.
      Відгуки (0)
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами