Заказать звонок

    Уточнить цену

      Зворотній дзвінок
      Зворотній дзвінок
      Про автора
      Андрій Притискач фото Андрій Притискач
      Директор ООО «Аналит Прибор»

      Млинами прийнято називати спеціалізоване обладнання, основним призначенням якого є подрібнення зернових культур, а також будівельних і промислових сировинних продуктів. Історія появи млинів сягає в глибину століть. Сучасні млини мало чим нагадують прототипи, але при цьому не втратили своєї актуальності, адже обійтися без цих пристосувань не представляється можливим.

      Історія перших млинів та їх принцип роботи

      Історичні факти, які показують еволюцію побуту людства, свідчать про те, що перші млини, які використовувалися нашими предками, являли собою прості ручні жорна, що складалися з зернотерки і ступки. Здебільшого, за допомогою цих простих механічних пристосувань люди перетирали зерно в борошно. Процес отримання борошна шляхом перетирання зерна вимагав неабиякої сили, і тому в момент появи млинів, які приводилися в рух потоком води або вітру, людство отримало можливість полегшити побут.

      На думку істориків, перші водяні млини з’явилися в Римській імперії. Згадки про них датуються II століттям до н.е. Про час появи вітряних млинів досі точаться суперечки. Одні вважають, що млини, що приводяться в рух вітрами, з’явилися на Близькому Сході приблизно в VII столітті н.е., тоді як інші стверджують, що унікальне пристосування вже було відоме жителям Вавилону.

      Згадки про використання вітряних млинів в Україні датуються XIX-XX століттями. З того часу минуло багато часу, і сучасні млини сьогодні є високотехнологічним обладнанням з автоматизованим управлінням. Еволюція млинів зайняла більше століття: за цей час технологи та інженери-розробники доклали багато зусиль, щоб борошномельне обладнання стало ефективним. Сьогодні млини є технологічно складним обладнанням, що дозволяє досягати високої продуктивності та якості продукції.

      Види млинів і основні відмінності в принципах роботи

      Принцип роботи перших млинів і млинів, що використовуються сьогодні, ґрунтується на подрібненні матеріалу, що виробляється шляхом механічного впливу на подрібнюваний продукт. Залежно від конструкції та призначення, процес може відбуватися по-різному. Сучасні млини можуть подрібнювати зерно шляхом:

      1. Розчавлювання. Процес подрібнення полягає в стисканні сировини між двома робочими поверхнями, зокрема, жорнами або вальцями.
      2. Ударного впливу. Млини такого типу подрібнюють сировину ударами молотків, куль або лопатей.
      3. Нарізання. До млинів такого різновиду зараховують ножові млини. Принцип роботи пристрою такого типу подібний до роботи побутового блендера.
      4. Тертя. Даний принцип аналогічний роботі перших млинів, які перетворювали зерно на борошно шляхом перетирання сировини до необхідної фракції.

      Млинові комплекси, які сьогодні застосовуються в сільському господарстві, можуть бути й універсальними. Такі агрегати можуть поєднувати в собі комбіновані способи подрібнення, що дозволяє підвищити ефективність процесу подрібнення і знизити енерговитрати.

      Для подрібнення зерна агрогосподарствами України застосовуються зернові млини різних типів. Сучасні пристрої дозволяють подрібнювати не тільки пшеницю, жито або ячмінь, а й кукурудзу та інші зернові культури. Зернові млини можна умовно розділити на види. Традиційно виділяють млини:

      1. Жорнові. Такі пристрої вважаються найбільш поширеними типами обладнання. Вони займають небагато місця, і тому цікаві невеликим фермерським господарствам. Такі механізми підходять для подрібнення зерна на борошно або крупу. Завдяки щадному процесу перетирання при низьких температурах, в подрібнених продуктах зберігаються поживні речовини. Це дозволяє мінімізувати втрату вітамінів і мінералів, роблячи отриману продукцію максимально корисною для приготування хліба та інших страв.
      2. Дискові. Принцип роботи пристрою полягає в силовому впливі спеціального диска подрібнювача на сировину, попередньо завантажену в резервуар пристосування. Дискові млини ідеально підходять для лабораторій.
      3. Вальцьові. Обладнання такого типу досить громіздке та енерговитратне, і саме воно використовується на борошномельних заводах для отримання борошна різної якості.
      4. Молоткові. Принцип роботи молоткових млинів полягає в подрібненні сировини шляхом ударів молотків. Такого типу пристрої знаходять широке застосування не тільки в аграрній сфері, але і застосовуються у виробництві комбікормів: молоткові млини досить ефективні для подрібнення зерна, шроту, трави та інших кормових матеріалів. Молоткові млини також часто використовуються при підготовці зерна до дослідження в лабораторних умовах.
      5. Комбіновані установки. Механізми такого типу встановлюють на великих українських підприємствах для помелу і просіювання зерна. Автоматизовані млинові лінії з комп’ютерним управлінням дозволяють контролювати не тільки фракцію помелу або продуктивність, але і здійснювати перевірку якості кінцевого продукту.
      6. Кульові. Кульові млини незамінні при необхідності подрібнення твердих компонентів, і тому потрібні у важкій промисловості. При цьому, агрегати такого типу іноді застосовуються і в аграрному секторі, зокрема, при необхідності підготувати рослинні залишки до утилізації.
      7. Відцентрові. Принцип роботи млинів відцентрового типу заснований на розбиванні зерна обертовим елементом конструкції. Подрібнення сировини відбувається в спеціальному подрібнювальному резервуарі, куди сировина потрапляє через спеціальний патрубок. Млини такого типу використовуються в лабораторіях НДІ та селекційних інститутах, а також в лабораторіях борошномельних підприємств, хлібозаводів або зерносховищ.

      Вибір млина безпосередньо пов’язаний з масштабами виробництва і завданнями, які користувачі ставлять перед ними, і тому при необхідності купити оптимальний варіант пристрою доцільно звертатися до консультантів спеціалізованих торгових підприємств, що займаються постачанням обладнання для сільського господарства.

      Сучасні млини для зернових культур в Україні: де купити

      В Україні найбільший асортимент обладнання для зернопереробних підприємств представлений в каталозі компанії «АНАЛІТПРИБОР». Доставлення обладнання можлива в будь-який населений пункт України та світу, а також є можливість забрати придбаний млин самовивозом по Одесі. При виникненні питань щодо особливостей використання обладнання, технічних характеристик завжди можна скористатися допомогою консультантів.

      Менеджери підприємства також завжди готові відповісти на всі питання щодо придбання обладнання або співпраці, а також допоможуть підібрати найкращий варіант млина для подрібнення зерна, з урахуванням потреб підприємства клієнта, ціни та характеристик. На всю продукцію, представлену на сайті компанії, надаються паспорти та сертифікати, а також гарантійні талони. У компанії «АНАЛІТПРИБОР» завжди можна замовити послугу обслуговування.

      Залишити коментар

      Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

      Коментар буде додано після перевірки модератором.

      Відгуки (0)
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами