У роботі мікробіологічної лабораторії використовують безліч посуду. Важливим показником професійної діяльності є правильна обробка усіх місткостей і інструментів. Вони повинні являтися не лише чистими, але і піддатися ретельній стерилізації, оскільки забруднений посуд може вплинути на результати.
У кожній лабораторії миття і обробка усіх використовуваних пристосувань проводиться в спеціально обладнаною мийною. Особливість процедури полягає в тому, що використовувані миючі засоби жодним способом не повинні вплинути не цілісність скла і привести до зростання мікроорганізмів. Тому найчастіше застосовують спеціальні засоби, які не дряпають поверхню посуду і добре змиваються, тим самим не дають розвиватися бактеріологічному середовищу.
Існують два технологічні процеси:
Кожен процес має свої особливості. Так, нові інструменти і місткості направляють на нейтралізацію надлишку лужних часток, які при виготовленні могли залишитися на стінках посуду. Для цього використовують гарячий розчин миючого засобу, в який занурюють усі пристосування на 15 хвилин, після промивають потоком водопровідної води. Далі занурюють посуд в розчин соляної кислоти 2который нагрівають і кип’ятять. Після її піддають промиванню гарячою водою і кілька разів обполіскують дистильованою.
Посуд, що був в неодноразовому використанні, миють лише після того, як вона піддасться обробці дезинфікуючими засобами. У Україні можна замовити послуги з дезинфекції лабораторного посуду, що забезпечують безпеку пристосувань для їх наступного використання. Якщо посуд забруднений сильно, її занурюють в хромову суміш, яка руйнує усі органічні речовини, видаляє залишки засобів для дезинфекції.
Після того, як усі матеріали помиті, їх просушують і готують до стерилізації – повного винищування патогенних і сапрофітних мікроорганізмів спеціальними методами і у відповідному устаткуванні. У лабораторіях біологічного типу при використовують декілька методів стерилізації :
Кип’ячення – найпростіший метод обробки предметів з металу і стекла, які не заражені спороносними мікроорганізмами. Наступний метод передбачає використання парових стерилізаторів. Краще всього обладнати лабораторію двома анклавами. Один забезпечуватиме стерилізацію, другий – знешкоджувати інфікований мікроорганізмами інструмент.
Сухожаровый метод застосовують для стерилізації для посуду із скла, фарфору, і металу, для цього використовують спеціальне термічне устаткування– металеві шафи, які оснащені подвійними стінками, нагрівальними елементами і працюють при високих температурах.
У особливих випадках застосовують обробку інструментів і місткостей текучою парою, вона проводиться упродовж декількох днів по 30 хвилин. При такому методі пара проходить через камеру печі при закритій кришці. Така стерилізація забезпечує збереження речовин в поживних середовищах, що руйнуються при більш високих показниках температури.
Останній метод пов’язаний з використанням мембранної ультрафільтрації. Застосуємо для необхідності звільнити рідину від бактерійних організмів, для відділення вірусів від бактерій. У основі таких фільтрів матеріали з мікроскопічними порами.
Повітряно-теплові установки АСЭШ- 4, АСЭШ- 12 призначені для виміру вологості зерна (зернових, зернобобових, насіння олійних культур), зернопродуктов (борошна, крупи, висівок) і насіння сільськогосподарських культур. Установки застосовують при визначенні вологості по...
Шафа сушильна СЕШ-3М є обладнанням для сушіння та аналізу зерна, зернопродуктів, насіння бобових і олійних культур, а також інших вологовмісних речовин при визначенні вологості згідно ДЕСТ 13586.5-93 (Зерно. Метод визначення...
Електрошафа сушильна СНОЛ-3,5.3,5.3,5/3,5-И1М призначений для сушки різних виробів і матеріалів при температурі до 350 °С. Матеріал робочої камери – чорна сталь з покриттям термостійкою фарбою. Електрошафа комплектується 3 перфорованими полицями....
Сушильні шафи фірми Memmert UFB призначені для теплової обробки різних матеріалів, UFB – з примусовою вентиляцією, обладнані контроллером B (Basic), який має наступне базове оснащення : електронний PID регулятор процесу...
Клейковина борошна — це білкова речовина, що міститься в пшеничному борошні та відповідає за його хлібопекарські властивості. Набухаючи у воді, її складові переходять в колоїдний стан. Клейковина, інакше глютен –...
Соняшник є однією з найпоширеніших сільськогосподарських культур. Здебільшого його використовують як джерело видобутку рослинної олії. В Україні насіння соняшнику — найпоширеніший продукт для виробництва рослинної олії. Україна посідає перше місце...
Призначення лабораторних вагів – визначення маси предметів і рідких або сипких речовин. Залежно від того де застосовуються ці прилади, до них пред’являються певні вимоги. Для зважування продуктів в магазинах і...
Вологість зерна є однією з найважливіших характеристик його якості. Збереження його споживчих властивостей при зберіганні має вирішальне значення для використання в харчових цілях. Важливо знати, у чому вимірюється вологість зерна...