Олійні культури займають особливе місце в сільському господарстві світу та України і є не лише важливою групою сільськогосподарських рослин, а й стратегічним ресурсом, що впливає на продовольчу та енергетичну безпеку світу. Наша держава завдяки своїм унікальним природним ресурсам, кліматичним умовам та досвідченим агрономам стала світовим лідером у цій сфері і навіть в умовах війни, окупації частини територій із родючими ґрунтами та торговельними обмеженнями продовжує розвиток аграрного сектора.
Олійними культурами називають рослини, насіння або плоди яких містять значну кількість рослинних жирів. Олійні культури переробляють у харчовій промисловості, отримуючи сировину для виготовлення рослинної олії, маргаринів, майонезу, кондитерських виробів, а також у тваринництві, де використовують макуху та шрот. Використовують олійні культури у косметичній промисловості, фармацевтиці та технічній сфері: рослинна сировина є основою для кремів, мазей, мила або лікарських препаратів, а також застосовується для виробництва біопалива, фарб, лаків, мастил.
До основних видів олійних культур, що вирощуються в Україні, належать:
Вирощування олійних культур для внутрішнього та світового ринку вимагає дотримання багатьох вимог, що дозволяють отримати товар високої якості. Важливо враховувати не лише якість насіннєвого матеріалу, а й забезпечувати належні умови зберігання, зокрема вологість та температуру.
Інтерес споживачів до олійних культур постійно зростає. Але попит є лише на продукцію, що відповідає певним критеріям якості. Якість олійних культур визначають за низкою показників, серед яких:
Україна має унікальні переваги для вирощування олійних культур, серед яких:
Важливо відзначити, що складовою успіху України на світових ринках у питанні олійних культур є наявність переробних потужностей, транспортних і логістичних мереж.
Розвинена мережа олійно-жирових підприємств, налагоджені транспортні логістичні маршрути від постачальників до елеваторів та від елеваторів до заводів, а також доступ до морських портів, що з’єднують Україну зі світовими країнами, дозволяють знизити вартість доставки продукції для іноземного споживача, що є дуже важливим в умовах конкуренції. І саме це дозволяє Україні займати провідні позиції на світовому ринку.
Вирощування олійних культур — досить складний процес, що вимагає від агрономів знань щодо того, як вирощуються олійні, та бездоганного дотримання агротехнічних вимог, до числа яких входять правила вирощування, наприклад, сівозміни та особливості культивування, а також використання сучасного обладнання для сівби.
Процес вирощування олійних культур традиційно включає кілька основних етапів, зокрема:
Створення оптимальних умов для сушіння, зберігання та переробки зібраного матеріалу дозволяє зберегти врожай і отримати максимальний прибуток. І хоча ці операції не відносяться безпосередньо до процесу вирощування олійних, вони відіграють ключову роль для фермерських господарств і розвитку сільського господарства загалом.
Прогнози експертів щодо розвитку агропромислового комплексу України, незважаючи на загальну ситуацію в країні та світі, досить оптимістичні. Україна була, є і буде країною, що постачає на ринок сільськогосподарську продукцію, зокрема соняшникову олію, олійні та зернові культури.
Продукти харчування, затребувані за межами країни, формують значну частину валютних надходжень державного бюджету та інтерес іноземних споживачів до прямої співпраці. Українські виробники, у свою чергу, зацікавлені у підвищенні рентабельності виробництва. Вони активно використовують вітчизняні та закордонні напрацювання, а також сучасне обладнання для аналізу якості посівного матеріалу та готової продукції, замовити та придбати яке можна в компанії «АНАЛІТПРИБОР».
Щуп амбарний призначена для узяття проби зерна в коморах і складах. Застосовується на хлібоприймальних підприємствах. Технічні характеристики: Об’єм забираного продукту, см3 310 Габарити (дл. щупа х диам. щупа х дл....
Знятий з виробництва. Призначена для помелу зерна пшениці, іржі і інших культур з вологістю до 20о заданої великості при підготовці проб для визначення якості клейковини, “числа падіння” і інших показників...
ЗНЯТИЙ З ВИРОБНИЦТВА Діафаноскоп призначений для визначення скловидній зерна пшениці в лабораторіях підприємств системи заготівель Визначає скловидну зерна методом перегляду зерен при їх просвічуванні у світлі, що проходить. У основі...
Стрімкий розвиток зернового бізнесу зобов’язує виробників сільгосппродукції обладнати сучасні лабораторії, які дозволять визначати якість зерна згідно зі встановленими вимогами. У свою чергу, це дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності на аграрному ринку....
Вологість зерна є однією з найважливіших характеристик його якості. Збереження його споживчих властивостей при зберіганні має вирішальне значення для використання в харчових цілях. Важливо знати, у чому вимірюється вологість зерна...
Кукурудза — однорічна трав’яниста рослина, яку можна впізнати по товстому стеблі і качанам, наповненим їстівними жовтими зернами. На території колишнього Радянського Союзу цю злакову культуру почали вирощувати у другій половині...
Вологість напівфабрикату хлібопекарського виробництва – тесту – один з найважливіших параметрів, що роблять вплив на утворення м’якиша хліба і інших виробів з тесту. Вологість тестозаготовки визначається на первинній стадії хлебопроизводственного...