Олійні культури займають особливе місце в сільському господарстві світу та України і є не лише важливою групою сільськогосподарських рослин, а й стратегічним ресурсом, що впливає на продовольчу та енергетичну безпеку світу. Наша держава завдяки своїм унікальним природним ресурсам, кліматичним умовам та досвідченим агрономам стала світовим лідером у цій сфері і навіть в умовах війни, окупації частини територій із родючими ґрунтами та торговельними обмеженнями продовжує розвиток аграрного сектора.
Олійними культурами називають рослини, насіння або плоди яких містять значну кількість рослинних жирів. Олійні культури переробляють у харчовій промисловості, отримуючи сировину для виготовлення рослинної олії, маргаринів, майонезу, кондитерських виробів, а також у тваринництві, де використовують макуху та шрот. Використовують олійні культури у косметичній промисловості, фармацевтиці та технічній сфері: рослинна сировина є основою для кремів, мазей, мила або лікарських препаратів, а також застосовується для виробництва біопалива, фарб, лаків, мастил.
До основних видів олійних культур, що вирощуються в Україні, належать:
Вирощування олійних культур для внутрішнього та світового ринку вимагає дотримання багатьох вимог, що дозволяють отримати товар високої якості. Важливо враховувати не лише якість насіннєвого матеріалу, а й забезпечувати належні умови зберігання, зокрема вологість та температуру.
Інтерес споживачів до олійних культур постійно зростає. Але попит є лише на продукцію, що відповідає певним критеріям якості. Якість олійних культур визначають за низкою показників, серед яких:
Україна має унікальні переваги для вирощування олійних культур, серед яких:
Важливо відзначити, що складовою успіху України на світових ринках у питанні олійних культур є наявність переробних потужностей, транспортних і логістичних мереж.
Розвинена мережа олійно-жирових підприємств, налагоджені транспортні логістичні маршрути від постачальників до елеваторів та від елеваторів до заводів, а також доступ до морських портів, що з’єднують Україну зі світовими країнами, дозволяють знизити вартість доставки продукції для іноземного споживача, що є дуже важливим в умовах конкуренції. І саме це дозволяє Україні займати провідні позиції на світовому ринку.
Вирощування олійних культур — досить складний процес, що вимагає від агрономів знань щодо того, як вирощуються олійні, та бездоганного дотримання агротехнічних вимог, до числа яких входять правила вирощування, наприклад, сівозміни та особливості культивування, а також використання сучасного обладнання для сівби.
Процес вирощування олійних культур традиційно включає кілька основних етапів, зокрема:
Створення оптимальних умов для сушіння, зберігання та переробки зібраного матеріалу дозволяє зберегти врожай і отримати максимальний прибуток. І хоча ці операції не відносяться безпосередньо до процесу вирощування олійних, вони відіграють ключову роль для фермерських господарств і розвитку сільського господарства загалом.
Прогнози експертів щодо розвитку агропромислового комплексу України, незважаючи на загальну ситуацію в країні та світі, досить оптимістичні. Україна була, є і буде країною, що постачає на ринок сільськогосподарську продукцію, зокрема соняшникову олію, олійні та зернові культури.
Продукти харчування, затребувані за межами країни, формують значну частину валютних надходжень державного бюджету та інтерес іноземних споживачів до прямої співпраці. Українські виробники, у свою чергу, зацікавлені у підвищенні рентабельності виробництва. Вони активно використовують вітчизняні та закордонні напрацювання, а також сучасне обладнання для аналізу якості посівного матеріалу та готової продукції, замовити та придбати яке можна в компанії «АНАЛІТПРИБОР».
Олійні культури займають особливе місце в сільському господарстві світу та України і є не лише важливою групою сільськогосподарських рослин, а й стратегічним ресурсом, що впливає на продовольчу та енергетичну безпеку... yak-vyroshhuyut-olijnu-kulturu-i-dlya-chogo-vona-potribna Магніт постійний підковоподібний ММ 2165 (с-образный) призначений для витягання металломагнитной домішки (часток металів, руди і так далі, що мають магнітні властивості) із зерна, борошна, крупи, висівок, комбікормів і визначення її...
ДСТУ 4593:2006 Шрот соєвий харчовий. Технічні умови чинний ДСТУ 4595:2006 Білок соєвий. Технічні умови чинний ДСТУ 4596:2006 Білок соняшниковий. Технічні умови чинний ДСТУ 4597:2006 Концентрат соєвий харчовий. Технічні умови чинний...
Секундомір механічний СОСпр-2б призначений для виміру часу в хвилинах, секундах і частках секунди. Застосовується також в наукових дослідженнях і при хронометражах. Механізм секундоміра калібру 42 мм на 16-ти рубінових каменях...
Виробництво борошна на сучасних комплексах автоматизоване. У процесі використовують різне обладнання. Прилади дозволяють прискорити виробництво, стандартизувати процеси та підтримувати стабільний рівень якості. Борошно одержують дробленням злаків. Технологія виробництва включає кілька...
Для того, щоб популярні серед населення продукти, виготовлені із зерна були смачними і корисними, необхідно ретельно перевіряти його якість. Цю процедуру проводять у декілька етапів, на кожному з яких оцінюють...
За підсумками липня-березня 2015 року експортовано було не менше 12,9 млн тонн зерна пшениці з України, що на тільки перевищує показники того ж періоду роком раніше на 34но і являється...
Як заявляє заступник аграрної політики і продовольства Олена Ковальова, в якості фінансової підтримки сільського господарства України в 2016 з держбюджету буде спрямовано майже 375 млн гривен. На що виділені кошти...