Заказать звонок

    Уточнить цену

      Зворотній дзвінок
      Зворотній дзвінок
      Про автора
      Андрій Притискач фото Андрій Притискач
      Директор ТОВ "Аналіт Прилад"

      Олійні культури займають особливе місце в сільському господарстві світу та України і є не лише важливою групою сільськогосподарських рослин, а й стратегічним ресурсом, що впливає на продовольчу та енергетичну безпеку світу. Наша держава завдяки своїм унікальним природним ресурсам, кліматичним умовам та досвідченим агрономам стала світовим лідером у цій сфері і навіть в умовах війни, окупації частини територій із родючими ґрунтами та торговельними обмеженнями продовжує розвиток аграрного сектора.

      Види олійних культур в Україні та їхнє значення для економіки

      Олійними культурами називають рослини, насіння або плоди яких містять значну кількість рослинних жирів. Олійні культури переробляють у харчовій промисловості, отримуючи сировину для виготовлення рослинної олії, маргаринів, майонезу, кондитерських виробів, а також у тваринництві, де використовують макуху та шрот. Використовують олійні культури у косметичній промисловості, фармацевтиці та технічній сфері: рослинна сировина є основою для кремів, мазей, мила або лікарських препаратів, а також застосовується для виробництва біопалива, фарб, лаків, мастил.

      До основних видів олійних культур, що вирощуються в Україні, належать:

      1. Соняшник. Посіви соняшнику займають близько 70% усіх посівних площ, зайнятих олійними. Завдяки цьому Україна займає перше місце у світі за експортом соняшникової олії.
      2. Соя. Насіння сої вважають важливим джерелом білка та олії, а також використовують у харчовій і кормовій промисловості. Ця олійна культура культивується українськими агропідприємствами не так давно, а основним ринком збуту є країни ЄС та Азії.
      3. Ріпак. Насіння ріпаку досить затребуване у виробництві олії та біопалива, популярного у країнах Європейського Союзу. Це дозволяє орієнтувати агрономічну промисловість на європейські стандарти якості.
      4. Льон олійний. Сировина, отримана з насіння олійного льону, сьогодні широко використовується для отримання олії та технічних продуктів.
      5. Гірчиця та коріандр. Ці різновиди олійних культур в Україні займають менші площі, ніж інші олійні. Але їх кількості цілком достатньо для покриття потреб харчової, фармацевтичної та косметичної промисловості України і для постачання на світові ринки.

      Вирощування олійних культур для внутрішнього та світового ринку вимагає дотримання багатьох вимог, що дозволяють отримати товар високої якості. Важливо враховувати не лише якість насіннєвого матеріалу, а й забезпечувати належні умови зберігання, зокрема вологість та температуру.

      Умови для вирощування олійних рослин

      Інтерес споживачів до олійних культур постійно зростає. Але попит є лише на продукцію, що відповідає певним критеріям якості. Якість олійних культур визначають за низкою показників, серед яких:

      Україна має унікальні переваги для вирощування олійних культур, серед яких:

      1. Чорноземи та клімат. Наша країна володіє найродючішими ґрунтами у світі, що забезпечують високий рівень якості та урожайності культур. Тепле літо, помірна вологість і тривалий вегетаційний період позитивно впливають на якість і кількість олії в насінні.
      2. Досвід аграріїв і розвинута агротехніка. Постійний інтерес до олійних культур, конкуренція та зовнішні фактори, що негативно впливають на якість насіннєвого матеріалу та товарної продукції, змушують українських виробників олійних культур шукати сучасні методи захисту рослин та працювати над селекцією у сучасних лабораторних умовах.
      3. Сучасні комплекси для переробки. Україна здатна експортувати не лише олійні у вигляді зерна, а й продавати готову олію, яка в подальшому буде використана у харчовій промисловості або для виробництва технічних олій.
      4. Висока якість продукції. Орієнтація українського виробника на міжнародний ринок вимагає відповідності продукції олійно-жирових комбінатів міжнародним стандартам якості.

      Важливо відзначити, що складовою успіху України на світових ринках у питанні олійних культур є наявність переробних потужностей, транспортних і логістичних мереж.

      Розвинена мережа олійно-жирових підприємств, налагоджені транспортні логістичні маршрути від постачальників до елеваторів та від елеваторів до заводів, а також доступ до морських портів, що з’єднують Україну зі світовими країнами, дозволяють знизити вартість доставки продукції для іноземного споживача, що є дуже важливим в умовах конкуренції. І саме це дозволяє Україні займати провідні позиції на світовому ринку.

      Вирощування олійних культур: основні етапи

      Вирощування олійних культур — досить складний процес, що вимагає від агрономів знань щодо того, як вирощуються олійні, та бездоганного дотримання агротехнічних вимог, до числа яких входять правила вирощування, наприклад, сівозміни та особливості культивування, а також використання сучасного обладнання для сівби.

      Процес вирощування олійних культур традиційно включає кілька основних етапів, зокрема:

      1. Вибір посівного матеріалу. Немаловажне значення має вміння планувати врожайність і правильно підбирати насіння з урахуванням кліматичних умов регіону, сезону сівби та стійкості обраного сорту до хвороб.
      2. Підготовка ґрунту. На цьому етапі проводиться вибір ділянки та основні землеробські роботи (плуг, розпушування, внесення добрив).
      3. Сівба. Важливо враховувати, як вирощуються олійні. Наприклад, для весняного посіву підходять соняшник і соя, тоді як ріпак можна сіяти під зиму.
      4. Догляд за посівами. Найважливішим етапом, який гарантує високу якість олійних культур, агрономи вважають боротьбу з бур’янами, хворобами та шкідниками, а також проведення підживлення і контролю рівня вологості, необхідної у період цвітіння та наливу насіння.
      5. Збирання врожаю. Важливо правильно спланувати час збору насіння, щоб виконати роботи за оптимальної температури повітря та вологості.

      Створення оптимальних умов для сушіння, зберігання та переробки зібраного матеріалу дозволяє зберегти врожай і отримати максимальний прибуток. І хоча ці операції не відносяться безпосередньо до процесу вирощування олійних, вони відіграють ключову роль для фермерських господарств і розвитку сільського господарства загалом.

      Вирощування олійних культур в Україні: прогнози експертів

      Прогнози експертів щодо розвитку агропромислового комплексу України, незважаючи на загальну ситуацію в країні та світі, досить оптимістичні. Україна була, є і буде країною, що постачає на ринок сільськогосподарську продукцію, зокрема соняшникову олію, олійні та зернові культури.

      Продукти харчування, затребувані за межами країни, формують значну частину валютних надходжень державного бюджету та інтерес іноземних споживачів до прямої співпраці. Українські виробники, у свою чергу, зацікавлені у підвищенні рентабельності виробництва. Вони активно використовують вітчизняні та закордонні напрацювання, а також сучасне обладнання для аналізу якості посівного матеріалу та готової продукції, замовити та придбати яке можна в компанії «АНАЛІТПРИБОР».

      Залишити коментар

      Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

      Коментар буде додано після перевірки модератором.

      Відгуки (0)
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами