Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      Гречиха — скоростигла покривна культура. Вона багата мікроелементами, служить джерелом як вуглеводів, а й білків. Їх вміст досягає 16%. Гречка містить вітамін Е, альбуміни та глобуліни, ненасичені жирні кислоти. Плід має тригранну форму. Оболонки легко відокремлюються від насіння – ця особливість використовується у виробництві крупи. Гречка росте на різних континентах — карта зростання включає Європу, Азію, Африку, Північну і Південну Америку.

      технологія виробництва гречаної крупи

      Для виробництва крупи використовують звичайну та татарську гречку. Сировину для перероблювання ділять на 3 сорти залежно від вмісту ядер, бур’янів та зернових домішок. Визначити сорт у лабораторних умовах допоможе млин Циклон. У нас також є прилади для визначення числа падіння зерен пшениці, жита, ячменю.

      Технологія виробництва гречаної крупи

      Методика виробництва крупи включає різні завдання. Сучасне виробництво автоматизоване, тому більшість роботи виконують нові машини. Перед початком виробничого процесу оцінюють стан сировини. Для цього використовується  загальнолабораторне обладнання, яке можна купити у нас.

      Технологія є складним алгоритмом:

      • Приготування та очищення від домішок. У ході цієї підготовки видаляються дрібні та великі забруднення, металодомішки, зерна поганої якості.
      • Гідротермічна обробка. Процес передбачає зволоження та пропарювання зерна протягом 5-10 хвилин під тиском до 10 атмосфер. Після цього зерно висушують до 14% вологості. Для вимірювання використовують вологоміри PM-450 або Дніпро 3М. Висушування дозволяє білку звернутися в поверхневих шарах ядра, внаслідок чого воно стає міцнішим. Обробка полегшує лущення і збільшує вихід ядриці – неподрібненої крупи. Гідротермічна обробка також підвищує поживну цінність гречки.
      • Сортування. Зерно сортують на 4 чи 6 фракцій за розміром. Якщо цього не зробити, якість готової крупи знижується — у ході подальшого лущення більші фракції руйнуються, а дрібні залишаються цілими.
      • Лущення або обвалення. На цій стадії з гречки забирають оболонки. У результаті крупі знижується вміст клітковини. Ефективність обвалу набагато вища для відсортованого зерна.
      • Сортування після лущення проходить на круповідділювачах, ситах та повітродувках. Операція проводиться, щоб покращити властивості крупи, відокремити ялу, мучку, лушпиння.
      • Шліфування. З поверхні ядра видаляють залишки зародка та насіннєвих оболонок. Процес здійснюється за допомогою тертя ядер об стінки обладнання. Після обробки змінюється хімічний склад гречки, після варіння її обсяг збільшуватиметься. Сировину просіюють після шліфування.
      • Фінальне очищення та сортування. Контрольна обробка дозволяє видалити металодомішки та залишки лушпиння.
      • Упаковка. Зазвичай гречану крупу фасують у нові бавовняні, джутові, лляні мішки масою 65-70 кг. Невеликі партії для роздрібної торгівлі розфасовують у паперові та поліетиленові пакети вагою 0.5–1 кг.

      виробництво гречки
      У всіх процесах використовується технологічне обладнання. На стадії підготовки потрібно оцінити сировину. Зробити це можна за допомогою ділильно-змішувальних пристроїв. Для вимірювань знадобляться ваги першого класу.

      На етапі виготовлення використовуються більші технічні рішення для роботи з зерном.

      Повітряно-гратчасті верстати очищають і сортують зерно на 4 або 6 фракцій. Каменевідбірні установки за допомогою псевдозрідження в повітряному потоці відокремлюють від ядер великі частки на зразок грудок землі або каміння. Для лущення застосовують відцентрові машини. Після їх проходження сировина є сумішшю цілих або подрібнених зерен, лушпиння, борошна. Для повноцінної обробки потрібно кілька циклів проходження сировини через лущишник. Падді-машина сортує суміш за ступенем пружності. Іноді встановлюють додаткову падді-машину, щоб краще контролювати стан готового продукту.

      Сучасне обладнання для виробництва гречаної крупи

      Провідні круп’яні комплекси є складними технологічними підприємствами. Автоматизація дозволяє прискорити виробництво та збільшити вихід крупи до 60-65%.

      Типова лінія включає технічні рішення для вирішення всіх завдань: підготовки, перероблювання та пакування зерна.

      Лінія підготовки
      • Ситоповітряний сепаратор;
      • Магнітний сепаратор;
      • Каменевідбірник;
      • Трієр;
      • Шнековий транспортер;
      • Вентилятори;
      • Циклон зі шлюзовим затвором та приводом;
      • Аспіраційні повітропроводи;
      • Самопливні матеріалопроводи.
      Лінія гідротермічної обробки
      • Пропарювач;
      • Вертикальна сушарка з охолоджувальною секцією;
      • Магнітний сепаратор;
      • Шнековий транспортер;
      • Вентилятори;
      • Самопливні матеріалопроводи;
      • Аспіраційні димарі.
      Шелушильне відділення
      • Розсів;
      • Верстат вальцедековий;
      • Аспіратор;
      • Падді-машина;
      • Магнітний сепаратор;
      • Вентилятори;
      • Розвантажувач відцентровий;
      • Циклон зі шлюзовим затвором та приводом;
      • Пневмотранспортні матеріалопроводи;
      • Аспіраційні повітропроводи;
      • Самопливні матеріалопроводи.
      Додаткове обладнання
      • Електрична частина та автоматика;
      • Комунікації для забезпечення парою та водою;
      • Вагове обладнання, ваги середнього класу.

      Ситоповітряний сепаратор використовується для очищення та сортування сировини. Пристрій легко видаляє домішки різних розмірів. Обладнання встановлюється на заводах та млинах. Ситоповітряний сепаратор – це кузов з декількома ярусами сит, що здійснює кругові рухи. Для очищення сит встановлено інерційний очисник. На виході із сепаратора розташована повітряна колонка для видалення домішок.
      верстат для лущення гречки своїми руками
      Пропарювач застосовується для гідротермічної обробки гречки. Через війну технологічні особливості зерна змінюються. Пристрій дозволяє покращувати харчові властивості, збільшувати термін зберігання. Зазвичай він має циліндричну форму, а всередині встановлено змійовик. Отвори в ньому розташовані рівномірно для підтримання правильного тиску пари.

      Круп’яний розсів призначений для збирання лушпиння, грудок землі та інших домішок. Він дозволяє контролювати чистоту та якість продукції. Провідні елементи виготовлені з нержавіючої сталі чи алюмінію – це знижує масу машини. Як правило, це розбірні установки, прості в монтажі та перевезенні.

      Циклони-розвантажувачі необхідні для відокремлення матеріалу від повітря, що його транспортує.

      Парові сушарки використовуються для зниження вологості зерна. У процесі обробки зерно зазнає біохімічних змін. Структурні та механічні характеристики покращуються, що позитивно позначається на харчових та смакових якостях крупи.

      Висновки

      Гречана крупа є популярним продуктом. Карта її зростання дуже велика. Зерно багате на вітаміни й мікроелементи, тому гречка по праву вважається найкориснішою з круп. Для її виробництва використовують гречку – трав’яниста рослина сімейства гречані. Методика виготовлення включає гідротермічну обробку, лущення. Готовий продукт фасують для оптового чи роздрібного продажу.

      гречка виробництво

      Автоматизований комплекс для виробництва гречаної крупи включає різні машини для очищення, пропарювання, дроблення, лущення та сортування. Попередній лабораторний аналіз дозволяє підвищити якість крупи та її вихід для подальшого приготування. Для цього у нас можна придбати лабораторні млини та інше обладнання для вимірювань.

      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами