Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      🍚 Технологія виробництва борошна

      🍚 Види помелу борошна

      🍚 Обладнання для виробництва борошна

      виробництво борошнаХліб і макаронні вироби – продукти, що користуються особливою популярністю серед населення. Але для того, щоб наповнити ними ринок, необхідно дотриматись технології виробництва борошна, провести ряд процедур: зібрати урожай, помолоти зерно, перевірити якість отриманої суміші і так далі. Найважливішою частиною цього циклу є саме виробництво борошна – воно вимагає особливого устаткування, використання різних методів і особливої уважності до сировини. Детальний опис, як роблять борошно з пшениці, наведено нижче.

      Технологія виробництва борошна

      Технологічна схема виробництва борошна складається з 2-х етапів: підготовчого і безпосередньо помелу. На першому проводиться очищення гідротермічною обробкою й сортування зерна. Не слід нехтувати ГТО, адже вона дозволяє полегшити подальшу роботу, підвищуючи еластичність його оболонок і покращити хлібопекарські властивості. Важливо також провести ретельну перевірку якості матеріалу:

      • наявність домішок;
      • зміст клейковини;
      • вологість і так далі

      Тільки після цього можна вдаватися до другого етапу процесу виробництва борошна – помелу. Він буває двох видів:

      • разовий;
      • повторний.

      При разовому способі борошно має невисоку якість через те, що в неї потрапляють подрібнені оболонки і ендосперм. Це надає їй темніший колір, але не позбавляє поживної цінності. В цьому випадку технологічна схема виробництва борошна не передбачає етап просіювання, що робить продукт неоднорідним.

      технологія виробництва борошна

      При повторної технології зерна подрібнення відбувається на декількох системах, розташованих послідовно. На кожній з них відсівають борошно, а частки побільше поступають далі для подрібнення, і це триває аж до подрібнення усіх наявних часток до необхідної великості: тонкого, супертонкого, дрібного або великого помелу. Все це є повною схемою виробництва борошна.

      Види помелу борошна

      Залежно від розміру помелу і виходу фракцій при виробництві муки отримують різні сорти:

      • питлівку;
      • вищого;
      • першого;
      • другого;
      • шпалерна.

      Слід врахувати, що кожен сорт вимагає особливого підходу та схеми виробництва борошна. Приміром, при односортовому помелі ви не зможете отримати питлівку і вищий сорт. А ось двосортовим цілком реально одночасно отримати 1-й і 2-й сорт, наприклад, при помелі вівса борошна першого сорту виходить 40, а другого – 38. Виробництво борошна вищого ґатунку вимагає подрібнення зерен до 0,1-0,2 мм.

      Після помелу дайте продукту відлежатися – це зробить його сильнішим, поліпшить колір, підвищить кислотність, врегулює вологість. Борошно свіжого помелу має погану якість клейковини, оскільки жирні кислоти, що отримуються в результаті розщеплювання жирів, ще не устигають змінити її властивості.

      як роблять борошно

      Також існує розділення твердого (грубого) і тонкого помелу. У першому використовують цілісні зерна, подрібнене у великі частки. Вихід в цьому випадку виходить 90-100, а у другому випадку використовується внутрішня частина зерна (ендосперм), тут буде високий вміст клейковини і крохмалю і практично повна відсутність клітковини. Вихід такого борошна при помелі пшениці і іржі складає 75-80 відсотків. Пшеницю тонкого помелу можна замінити певною кількістю ячмінної, кукурудзяної, вівсяної або житньої у поєднанні з іншими продуктами.

      Здійснити помел борошна можна і в домашніх умовах за допомогою сучасного устаткування. Але у будь-якому випадку не варто забувати про те, що процес помелу вимагає ретельного контролю. За наявності спеціальної апаратури визначити якість борошна можна максимально точно.  Виробництвом борошна в домашніх умовах доцільніше займатися у сільській місцевості.

      Обладнання для виробництва борошна

      Сьогодні при виробництві борошна на млинах використовують такий спосіб помелу, де зерно багаторазово пропускають через драно-розмельний апарат. Існує 2 методи подрібнення зернової маси:

      1. Простий. Роздрібнення виробляють на 3 – 4 системах і на виході одержують борошно лише односортного помелу.
      2. Складний. Цей спосіб передбачає проходження зернової маси через подерті апарати, сортувальні вузли фракцій помелу та їх збагачення. Далі крупки дроблять на спеціальному устаткуванні – розмельних системах.

      Готовий помел сортують за такими параметрами, як розмір та щільність, а також збагачують. Складний спосіб подрібнення дозволяє виробляти приблизно 20 борошняних потоків різної якості. Потім вони з’єднуються в 1-3 сорти, залежно від того, який помел.

      як роблять борошно вищого гатунку

      Під час підготовки борошна, воно проходить 3 етапи виробництва:

      1. Підсортування різних партій.
      2. Просівання.
      3. Магнітне очищення.

      Як роблять борошно на борошномельних підприємствах? На млин привозять зерно з різних регіонів вирощування, тому категорії, сорти, хлібопекарські якості можуть значно відрізнятися. Партії одного сорту, але різних властивостей поєднують на борошнозмішувачах. Проведені лабораторні дослідження свідчать, у яких обсягах необхідно змішувати компоненти. Зокрема, борошно зі зниженим рівнем клейковини змішують із сильним.

      процес виробництва борошна

      Мукомельне виробництво має велику кількість вторинних продуктів, які переробляють для виготовлення кормової муки за допомогою спеціального обладнання для виробництва борошна. Категорії такого товару регулюються нормами. Щоб уникнути самосортування готової продукції, її зернят на пресгрануляторах, і додають сполучні компоненти у вже готовий подрібнений продукт. В області тваринництва кормове борошно важливе тим, що має велику поживну цінність.

      Таблиця порівняння борошна

      Назва Калорійність у ккал Білки Жири Вуглеводи ГІ
      🍞 Житнє обдирне борошно 325 9 1 73 50
      🌾 Сочевичне борошно 321 28 1 56 0
      🍞 Соєве знежирене борошно 291 48.9 1 21.7 15
      🌾 Пшеничне борошно вищий сорт 334 10.3 1.1 68.9 80
      🍞 Пшеничне борошно 1 сорт 331 10.6 1.3 67.6 80
      🌾 Рисова мука 366 6 1.4 80.1 95
      🍞 Кукурудзяне борошно 331 7.2 1.5 72.1 70
      🌾 Ячмове борошно 284 10 1.6 56.1 0
      🍞 Амарантове борошно 298 8.9 1.7 61.7 40
      🌾 Гречневе борошно 298 8.9 1.7 61.7 55
      🍞 Пшеничне борошно 2 сорт 324 11.7 1.8 63.7 65
      🌾 Життєве шпалерне борошно 293 10.7 1.9 56.8 50
      🍞 Горохова мука 298 21 2 49 0
      🌾 Пшеничне цільнозернове борошно 298 11.5 2.2 55.8 60
      🍞 Нутове борошно 337 10.9 2.9 66 35
      🌾 Борошно із зеленої гречки 310 12.6 3.3 62 0
      🍞 Вівсяне борошно 306 11.9 5.8 65.4 40
      🌾 Борошно із зародків пшениці 335 33.9 7.7 32.8 0
      🍞 Конопляне борошно 290 30 7.9 24.7 0
      🌾 Гарбузове борошно 305 33 9 23 0
      🍞 Соєве напівзнежирене борошно 334 43 9.5 19.1 25
      🌾 Тритикале борошно 334 43 9.5 19.1 0
      🍞 Льняне борошно 270 36 10 9 0
      🌾 Кунжутне борошно 462 45 12 32 35
      🍞 Соняшникове борошно 423 48.1 12 30.6 0
      🌾Кокосове борошно 466 20 16.6 60 35
      🍞 Соєве необезжирене борошно 385 36.5 18.6 17.9 25
      🌾 Кедрове борошно 432 31 19 33 0
      🍞 Миндальне борошно 602 25.8 54.5 13 20

      Часті питання про борошно:

      На які види підрозділяється пшеничне борошно?

      1. Вищого сорту. Під час виробництва муки цього виду використовується лише внутрішня частина зерна. Найбільш рафінований (очищений) вид борошна.
      2. Першого сорту. Має у своєму складі невелику кількість зернових оболонок.
      3. Другого сорту. При виробництві муки цього виду залишиться значна кількість оболонок зерна
      4. Нерафінована, неочищена мука.

      Чим відрізняється житнє борошно від пшеничного?

      Житнє борошно відрізняється від пшеничного великим вмістом білкових речовин та фруктози. Вона також ділиться на кілька видів залежно від технології виробництва борошна, що застосовувалась.

      Яке буває борошно житнє:

      1. Борошно сіяне – містить незначну кількість оболонок зерна
      2. Борошно обдирне. У її складі велика кількість оболонок зерна.
      3. Борошно обійальне. Нерафіноване, тобто не очищене.

      Популярні запити: виробництво борошна, як борошно, з чого роблять борошно, технологія виробництва борошна, як із пшениці роблять борошно, виробництво борошна вищого гатунку

       

      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами