Зернові культури забезпечують половину калорій, які споживає людина. Крім того, вони містять важливі сполуки, які корисні для здоров’я. В останні роки на світовому продовольчому ринку з’явився широкий спектр нових продуктів із зерна злаків для дієтичного харчування.
В останні роки у селекції зернових культур сформувалася тенденція, спрямована на поєднання в одному сорті високих біохімічних та агрономічних показників. Крім білка, зерна злаків багаті та іншими хімічними сполуками зі збалансованим складом хімічних компонентів, у тому числі жирних кислот, вітамінів груп В, А, Е та F, органічних сполук заліза, кальцію, фосфору, марганцю, міді, молібдену та інших мікроелементів.
Пшениця є одним із найпоширеніших і широко використовуваних зернових культур у світі.
Її можна використовувати для виробництва хліба, макаронних виробів, круп та багатьох інших продуктів.
Пшеничне борошно має різні типи залежно від вмісту білка та кількості глютену. Вищий вміст білка в борошні дає більш жорстке тісто, яке підходить для виробництва хліба та хлібобулочних виробів. Крім того, вона з пшениці виробляють крохмаль, солод, декстрозу, спирт та інші продукти.
Рис є основною культурою харчової промисловості у країнах Південно-Східної Азії. З нього виробляють рисове борошно, яке потім використовується для виробництва різних продуктів, включаючи рисові коржики, локшину та інші страви.
Рис також використовується для виробництва рисового молока, яке є популярним альтернативним продуктом для людей, які страждають на алергію на молоко тваринного походження.
Кукурудза є одним із найважливіших та найпоширеніших видів зерна у світі. З зерен кукурудзи виробляють кукурудзяне борошно та кукурудзяну крупу. Вона користується популярністю в Центральній та Південній Америці, де використовується для виробництва традиційних страв — тортильї, чіпсів та тамалі.
Овес є одним з найбільш поживних видів зерна і широко використовується для виробництва вівсяної крупи та вівсяного борошна. Вівсянка є джерелом клітковини та протеїну, а також містить важливі мікронутрієнти, такі як магній і фосфор. Овес містить поліфеноли, які діють як антиоксиданти та є потужним протизапальним засобом.
Ячмінь використовується для виробництва ячмінної крупи, також застосовується у виробництві пива та інших алкогольних напоїв. Ячмінна крупа — багате джерело клітковини, білка та багатьох інших поживних речовин.
Вона містить більше харчових волокон, ніж будь-яке інше зерно, а також безліч фітохімічних речовин і бета-глюкан розчинної клітковини. Ці антиоксиданти можуть допомогти:
Порівнюючи різні види зерна, можна помітити, що кожен з них має свої унікальні властивості та застосування у харчовій промисловості. Їх поєднує лише те, що вони є важливим джерелом харчування для людей. При виборі продуктів на основі зерна, важливо враховувати їхню поживну цінність та застосування в кулінарії.
Загалом, зернові культури відіграють важливу роль у харчовій промисловості та є невід’ємною частиною раціону багатьох людей. Вони надають не тільки енергію, а й багато необхідних поживних речовин, які допомагають підтримувати здоров’я.
Ваги CBA – сучасний електронний пристрій для виміру невеликих мас. Апарат обладнаний рідкокристалічним екраном, що значно спрощує управління, введення і виведення інформації. Конструкція виконана із загартованого скла і алюмінію, тому...
ПЧП GrainX (ДСТУ ISO 3093-2019, AACC 56-81B) призначений для вимірювання активності альфа-амілази в пшениці, житі та борошна за методом Хагберг-Пертена. Прилад не потребує жодної зовнішньої системи охолодження, будь то термостат...
Знятий з виробництва. Модель Мул-м, виробництва Росія призначена для помелу зерна пшениці, іржі і інших культур до заданої великості при підготовці проб в цілях визначення якості клейковини, ‘числа падіння’, вологості...
Залізні шафи для одягу – обов’язковий атрибут роздягальні будь-якого підприємства або великої компанії. Організація з великою кількістю співробітників обов’язково повинна мати окреме приміщення, де працівники могли б переодягнутися в робочий...
Сучасне рослинництво сильно відрізняється від того, що було навіть 10 років тому. Покращується сортність, виводяться нові сорти і культури, успішно супротивні хворобам і шкідникам, збільшуються урожаї. Разом з цим незмірно...
Зернові культури є важливим джерелом їжі у багатьох частинах світу. В Україні для їхнього вирощування відводяться великі площі. Родючий ґрунт та помірний клімат створюють чудові умови для зернових. Вони використовуються...
Зерно — один із найважливіших інгредієнтів у виробництві продуктів харчування. Хліб, крупи, макарони — лише кілька прикладів такої продукції. Якість цих продуктів безпосередньо залежить від показників зерна. Контроль якісних показників...
У промисловості та інших сферах нерідко виникає потреба у вимірюванні вологості повітря заради дотримання певних вимог до клімату в приміщенні. Вимірювання виконується за допомогою спеціальних приладів — психрометрів та гігрометрів....