Гречка – трав’яниста рослина сімейства гречаних. Її вирощують через поживне зернове насіння і як покривну культуру. Гречка примітна тим, що є скоростиглою культурою, для дозрівання якої потрібно від 10 до 12 тижнів.
Гречка росте на добре обробленому ґрунті з помірною родючістю. Для вирощування підійде рівень pH ґрунту до 4,8. Рослина не переносить стресові умови і погано підготовлений грунт, а тонке коріння швидко проникає вглиб, але не переносить ущільнення, затоплення або посуху.
Зерна гречки багаті на залізо. Якість зерна визначають у лабораторних умовах. У цьому допоможуть стаціонарні вологоміри Дніпро 3М. Як і багато інших культур, гречка містить клейковину. Визначити її вміст у лабораторних умовах допоможе вимірювач деформації клейковини ІДК-7 .
В Україні гречка може рости у будь-якому регіоні. Помірний клімат чудово підходить для цієї культури. Південь країни з зрошуваними ґрунтами підходить трохи гірше, ніж лісостепова зона в середній частині країни та на півночі, де рекомендується удобрення ґрунту органічними речовинами.
В Україні гречку традиційно сіють у першій декаді травня. Внесення 20 кг N, 10 кг P2O5 та K2O на гектар за день до посіву допоможе отримати більш високий урожай.
Для посіву використовують широкорядні та суцільні схеми. Суцільний посів дає менший урожай, а норма висіву становить 3-3.5 млн насіння на 1 га. Широкорядна схема забезпечить вищий урожай. Ширина міжрядь становить 45 см, але в 1 га припадає 1.5-2.5 млн насіння.
Глибина посіву залежить від ґрунту. На легкому ґрунті вона становить 4-5 см, на тяжкому – 2-3 см.
У рослини гречки чудова коренева система, і підготовка гарного посівного ложа потребує часу. Обробку землі починають за кілька тижнів, коли з ґрунтом легше працювати і є більше вологи, доступною для росту рослин. Насіння згниє, якщо навколо нього збереться вода, тому підготовка насіннєвого ложа має бути спрямована створення дренажу. Якщо насіння занурити у воду лише на дві години, можна втратити половину вегетації. Перероблений або надто вологий грунт погано дренує і не дає корінням добре рости. Дискування може створити бажану ущільнену область прямо під насінням.
Тверде насіннєве ложе найкраще відповідає для успішного вирощування гречки через невеликий розмір насіння та неглибоку кореневу систему. Щільне насіннєве ложе сприяє засвоєнню поживних речовин, необхідні швидкого зростання, і знижує втрати від посухи. Якщо обробіток ґрунту проводили під попередній урожай, може знадобитися лише дискування чи боронування. Іноді корисно прикочувати посівне ложе перед посівом.
Гречка росте на різних типах грунтів. Вона дає кращий врожай, ніж інші зернові, на неродючих, погано дренованих ґрунтах, якщо клімат вологий і дотримано технології посіву. Гречка має більш високу стійкість до кислотності ґрунту, ніж будь-яка інша зернова культура. Вона найкраще підходить для легких і середніх текстурованих, добре дренованих ґрунтів, таких як супіски, суглинки та пилуваті суглинки.
Гречка погано росте на важких, вологих ґрунтах або на ґрунті з високим вмістом вапняку. На ґрунтах із високим вмістом азоту може статися вилягання, що призведе до зниження врожаю. Після посадки рослина гречки не повертається у вертикальне положення. Утворення кірки на глинистих ґрунтах може призвести до незадовільного насадження через погану появу сходів.
Гречка добре росте на пухкому та дренованому грунті. Її можна садити там, де росли культури, для яких розпушували землю. До таких рослин належать кукурудза, буряк, картопля. Також підійдуть бобові та льон. Якщо на полі росли озима пшениця чи соняшник, ґрунт треба добре удобрити.
Перед посівом поле добре очищають від бур’янів. Якщо ця робота зроблена ретельно, після появи сходів та гілок до цієї проблеми не доведеться повертатися. У ході такої підготовки роблять дискування землі. Глибина обробки залежить від наявності та типу бур’янів:
Якщо пошкоджене коріння дає сходи, поле переорюють зяблевою оранкою. Глибина обробки – 18-25 см.
Обробка навесні, перед посівом, включає боронування та культивацію землі:
Правильний вибір ділянки, підготовка ґрунту та добриво дозволяють виростити якісний урожай, відповідний ДЕСТам.
Широкорядна схема посіву дозволяє одержати найвищі врожаї. Вибирати таку схему можна лише якщо є можливість обробляти поле культиватором. Обробку проводять 3 рази на початок цвітіння.
Якщо немає можливості обробити землю культиватором, обирають суцільну схему посіву. Кущі, що щільно ростуть, переплітають гілки і перекриють доступ сонячного світу до бур’янів. Суцільні кущі на етапі формування першого листа рекомендують проборонювати. Це трохи розпушить ґрунт і видалить бур’яни. Коли кущі утворили переплетення, механічна обробка не проводиться.
Широкорядні посіви удобрюють після посадки. Використовують хелатні та складні добрива. Підживлення дозволяє рослині засвоїти поживні речовини повністю. Щоб збільшити кількість квітів, використовують борні добрива для листя. Для гречки будуть корисними цинк, марганець, молібден. Посіви на торф’яному ґрунті можна удобрювати міддю. Післяпосівне підживлення включає 2 етапи:
Кількість добрив залежить від культур, що раніше росли на полі. Картопля, кукурудза, буряк та бобові культури не вбирають усі добрива, тому добрив для гречки потрібно менше. У цьому випадку беруть 1 кг хелатних добрив на гектар і близько 10-15 кг складного підживлення на гектар. Якщо на полі росли інші рослини, норму підвищують до 2 і 20-30 кг відповідно.
Не варто удобрювати гречку хлористими добривами після посіву. Листя рослини погано реагують на хлор і можуть висохнути. Це знизить врожайність. Якщо землю необхідно обробити хлором, це роблять восени під час підготовки ґрунту.
В Україні вирощують різні сорти гречки. Особливою популярністю користуються «Дев’ятка» та «Дікуль». Їхня популярність викликана кількома причинами:
Популярні й інші сорти, яких налічується більше десятка. Український клімат чудово підходить для всіх. Прилади для вимірювання олійності допоможуть оцінити характеристики кожного сорту. В останні роки в Україні вирощують і генетично модифіковану гречку, яка відрізняється чудовою стійкістю до шкідників, хвороб та швидко дозріває.
Посівний матеріал обробляють стимуляторами зростання. Раніше для цього використовували золу та сироватку, а сьогодні не зміну народним засобам прийшли препарати з цинком, залізом, борною кислотою, молібдатом амонію, хелатом міді. Ці сполуки прискорюють ріст і підвищують стійкість до хвороб, допомагаючи кущам швидше зімкнути гілки та не допустити поширення бур’янів.
Протруєння – важлива вимога для захисту від комах-шкідників. Протруювання проводять фізіологічно та з додаванням мікроелементів. Використання біопрепарату LF-ультрафіт або гаупсин допомагає запобігти зараженню шкідниками, що позитивно позначається на врожайності. Доза становить 1-2 л/т. Також використовують вітавакс у такому ж дозуванні.
Правильна обробка допоможе отримати великі ядра. Щоб змінити натуру зерна, у нас можна замовити пурку ПХ-3.
Для стійкого зростання необхідно, щоб ґрунт добре прогрівся на глибину 10 см. Оптимальна температура верхнього шару ґрунту – не нижче 10 °С. Для цього потрібна досить тепла погода, коли температура повітря досягає 12-15 °С.
Якщо крім врожаю важливе виробництво меду, посів проводять поступово, з інтервалами 9-15 днів. Це продовжує період цвітіння.
Швидкостиглі та гібридні сорти можна сіяти влітку. Це дає кілька переваг:
Деякі сорти можна сіяти в період з початку червня до середини липня, враховуючи, що вони дозрівають за 60-70 днів. Надто пізній посів може постраждати через осінні дощі. Вимірювання вологості зерна допоможе оцінити стан врожаю.
Найбільшу небезпеку для гречки становлять багаторічні бур’яни. Це, насамперед, пирій та осот. Серед однорічних рослин небезпеку можуть становити дика редька, щириця, миші, куряче просо. Для боротьби з бур’янами землю обробляють гербіцидами навесні перед початком посіву. Ефективними показали себе препарати на основі ізопропіламінної солі гліфосату. Пирію обробляють, коли він досягає 10-20 см у висоту.
Для боротьби з однорічними рослинами можна застосовувати Дуал Голд, Дезормон, Лузаран. Їх можна використовувати після сівби, але обов’язково до сходу перших пагонів гречки.
Гречка стійка до багатьох хвороб та шкідників. Це твердження є актуальним для міцних посівів на підготовленій землі, посаджених у відповідний час. Ослаблені посіви схильні до багатьох хвороб і вразливі перед шкідниками.
Попелиця може атакувати рослини і зупинити зростання в середині червня. Інші шкідники, здатні вплинути на якість та кількість урожаю: довгоносик, кравчик, пшенична совка, листоблошка, гречана блоха. Впоратися з ними допоможе протруювання насіння та обробка гербіцидами на етапі вегетації.
Хвороби, що вражають гречку, включають:
Для боротьби з гнилями використовують бордоську рідину, а з борошнистою росою – сірку.
Щоб виростити гарний врожай, особливу увагу приділяють посівному матеріалу. Якісні зерна швидше ростуть і дозволяють одержати великий врожай поживної гречки. Для зняття проб у нас є прилади для відбору проб і зняття домішок . У нашому магазині великий асортимент лабораторного обладнання, включаючи вимірювальні прилади, колбонагрівачі та термостати, столи.
Подрібнення зерна за допомогою млинів цього типу відбувається за допомогою сталевих дисків, що швидко обертаються. Мінімальна тривалість подрібнення і особлива конструкція сталевого диска зводять до мінімуму виділення тепла, таким чином,...
Весы лабораторні електронні серії BD розроблені на основі тензометрического датчика сили. Естетичний вигляд, легкість у використанні, невеликі розміри і мала прийнятна ціна є їх основною перевагою. Весы повністю забезпечують метрологічні...
Млини лабораторні – пристрої, вживані в процесі підготовки проб зерна, листя, кормових мас до NIR- дослідженню. Застосовуючи такі зернові млини бренду FOSS, як млин зерноваяCT 293 CYCLOTEC можна, не позбавляючи...
РМ- 600 – краща модель серед експрес-вологомірів, використовуваних для визначення вологості зернової маси. Цей вимірник вологості точний і оснащений великою кількістю функцій, в його пам’ять закладені до 99 градуювань зерна....
Зернові культури є важливим джерелом їжі у багатьох частинах світу. В Україні для їхнього вирощування відводяться великі площі. Родючий ґрунт та помірний клімат створюють чудові умови для зернових. Вони використовуються...
Призначення муфельної печі – нагрівання до заданої температури різних матеріалів. Конструктивною особливістю нагрівального пристосування є наявність так званого муфеля – термостійкого матеріалу, що розмежовує робочий простір печі та оброблюваний зразок....
Стрімкий розвиток зернового бізнесу зобов’язує виробників сільгосппродукції обладнати сучасні лабораторії, які дозволять визначати якість зерна згідно зі встановленими вимогами. У свою чергу, це дозволить підвищити рівень конкурентоспроможності на аграрному ринку....
У роботі мікробіологічної лабораторії використовують безліч посуду. Важливим показником професійної діяльності є правильна обробка усіх місткостей і інструментів. Вони повинні являтися не лише чистими, але і піддатися ретельній стерилізації, оскільки...