Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок
      Про автора
      Максимова Ганна фото Максимова Ганна
      Хімік-технолог органічних речовин, працює у компанії "Analit-Pribor"

      Виробництво борошна на сучасних комплексах автоматизоване. У процесі використовують різне обладнання. Прилади дозволяють прискорити виробництво, стандартизувати процеси та підтримувати стабільний рівень якості.
      обладнання для виробництва борошна
      Борошно одержують дробленням злаків. Технологія виробництва включає кілька етапів. Перед початком роботи проводять аналіз зерна, використовуючи сучасні прилади прилади Infratec Nova. Вони дозволяють перевірити одразу кілька параметрів.

      Класифікація обладнання для виробництва

      У процесі виготовлення важливе місце займає підготовка зерна. Класифікація обладнання включає:

      • зерноочисне обладнання;
      • верстати для зволоження та відволоження;
      • прилади для зволоження;
      • конструкцію для попереднього відлущування;
      • розмольно-просіювальну машина;
      • аналітичні прилади.

      Така технологія виробництва дозволяє отримати продукцію, яка відповідає ДЕСТам.
      Для визначення ґатунку проводять механічний аналіз зерна з використанням сучасного обладнання. Число падіння – найважливіший показник для подальшого розподілу сировини. Прилад ППП-7 дозволяє отримати результати з високою точністю.
      виробництво борошна обладнання

      Яке обладнання потрібне для виробництва борошна

      У виробничому процесі може використовуватися 2 види помелу:

      • разовий;
      • повторний.

      Сучасні борошномельні комплекси зазвичай використовують повторювальний спосіб перероблювання з неодноразовим проходженням зерна крізь млин. Найчастіше використовується складний помел. Метод підходить для отримання більш ніж 10 потоків сировини різної якості.
      Лінія для виробництва включає багато обладнання:

      • вимольні машини;
      • зерноочисний сепаратор;
      • камневіддільна машина;
      • машина мокрої обробки;
      • вальцеві верстати;
      • ваговий дозатор;
      • детажери;
      • дисковий трієр;
      • магнітні сепаратори;
      • обойковий верстат;
      • підігрівач зерна;
      • розсіви сортувальні;
      • машина для масового пакування;
      • силоси;
      • ситові машини;
      • зволожувальний апарат;
      • фасувальна машина.

      Складна та багатоступінчаста обробка дозволяє отримувати борошно та крупи в автоматичному режимі.

      Особливості обладнання для виробництва борошна та крупи

      Основною машиною для перероблювання зерна служить вальцевий млин. Це складний пристрій, що включає можливості очищення, помелу, просіювання, транспортування. Млин складається з кількох вальців, розташованих паралельно.
      Інше важливе обладнання для виготовлення борошна:

      • Зерноочисник використовується для обробки зерна методом просіювання. Просіюючи його через дрібне та велике сито, машина прибирає забруднення.
      • Машина для лущення необхідна для обдирання зерна перед отриманням першого та вищого сортів. Вона допомагає зменшити зольність.
      • Розсівання необхідно для поділу борошна або крупи на фракції, відділення висівок, сортування борошна за сортами.
      • Зернодробарка використовується для помелу комбікормових культур, дроблених круп.
      • Ситовієчна машина використовується для збагачення борошна та його сортування.
      • Магнітний сепаратор необхідний для видалення магнітних домішок зі злаків. Також він прибирає аспіраційні відноси, проміжні продукти розмелювання.

      У процесі виробництва можуть використовуватися додаткові прилади визначення якості борошна.

      Характеристики обладнання для підготовки борошна

      У ході підготовки муки проводять різні дослідження. Вони дозволяють оцінити якість продукції та відсортувати її. Для визначення якості клейковини підійде прилад ІДК-7 ІДК-7 . Хлібозаводи, млини, елеватори, склади та інші підприємства хлібопекарської промисловості також можуть використовуватися. вимірник деформації клейковини ІДК – 1М.
      автоматичний лабораторний сепаратор
      Для вимірювання вологості використовують вологоміри. Сучасні прилади оснащені мікропроцесором та дають результат високої точності.
      Визначити сорт і якість борошна неможливо без ще одного приладу — білизноміра. Він дозволяє оцінити білизну безпосередньо на виробництві або в лабораторних умовах.

      Особливості обладнання для зберігання та транспортування борошна

      Для зберігання та транспортування борошна використовують тарний та безтарний метод. У разі тарного способу мішки вантажать вручну або за допомогою механічних пристосувань. Це можуть бути:

      • електронавантажувачі;
      • стрічкові транспортери;
      • гвинтові спуски;
      • візки з підйомником.

      На складах безтарного зберігання використовують механічні пристрої безперервної дії. До них відносяться гвинтові конвеєри та ковшові елеватори. Вони створюють можливість для автоматизованого прийому та зберігання сировини.

      Особливості обладнання складів борошна

      Головні вимоги до приміщення для зберігання борошна:

      • оптимальна температура – від +5 до +15 °С;
      • вологість – до 70%;
      • чистота;
      • добра вентиляція;
      • відсутність сторонніх запахів.

      Мішки складають за сортами та датою надходження. Висота штабелів залежить від сорту продукції, її вологості та умов у приміщенні. Для борошна вологістю до 14% вона становить:

      • при температурі вище +10 °С — 10 рядів;
      • від 0 до +10 °С – 12 рядів;
      • нижче 0 °С – 14 рядів.

      Для продукції вологістю до 13% висота не повинна перевищувати 8-10 мішків. Це відноситься також до вівсяної та кукурудзяної крупи, пшона, комбікормових культур. Прилад ВВСМ-01 допоможе швидко визначити вологість продукту.
      При температурі у приміщенні від +5 до +15 °С борошно зберігається від 3 до 8 місяців залежно від виду та сорту. Термін легко збільшити, зменшивши температуру в приміщенні до негативних значень.

      У що має упаковуватися борошно

      Вимоги до фасування визначаються ДЕСТом 46.004-99. Відповідно до стандарту, упаковкою можуть бути паперові пакети, паперові або картонні коробки, пакети з поліетилену, полімерних і комбінованих матеріалів. Борошно фасують у міцні, чисті пакети, коробки чи мішки без сторонніх запахів. Упаковка повинна бути пошита, склеєна або термоспаяна.
      безтарне зберігання борошна
      Вага нетто упаковки може змінюватись від 0.1 до 10 кг з кроком 0.1. Дозволяється розфасовка у мішки вагою нетто від 10 до 80 кг з кроком 1.

      Основні правила техніки безпеки та експлуатації обладнання

      До роботи з обладнанням борошномельних та круп’яних заводів допускаються працівники, ознайомлені з технікою безпеки та санітарними вимогами на виробництві. Це головне правило.
      Ще одна вимога – перевірка машин перед стартом експлуатації. Встановлюють огороджувальні конструкції, сигналізацію та запобіжники. Тяжкі машини з високою частотою обертання встановлюють на фундамент і закріплюють болтами з гайкою та контргайкою.
      Сучасне борошномельне виробництво – це комплекс технологічного обладнання. Воно автоматизує роботу та знижує вплив людського фактора. Аналітичне обладнання дозволяє перевірити зерно чи готове борошно у лабораторних чи виробничих умовах.

      Залишити коментар

      Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.
      Коментар буде додано після перевірки модератором.
      Відгуки (0)
      Заповніть форму
      і ми зв'яжемося з вами