Під ситовим аналізом зазвичай розуміють розсівання будь-якого сипкого продукту або матеріалу для того, щоб визначити його склад. Для цього використовується набір сит з різною пропускною здатністю частинок та діаметром отворів. В результаті такого аналізу визначається процентний вміст залишку матеріалу на кожному ситі щодо маси початкової проби. По суті, таким чином можна визначити вихід придатного матеріалу в кожній пробі, а також велику кількість зерен на виході.
Діаметр зерна на виході визначатиметься розміром отворів на ситі. Наприклад, різні матеріали діаметром понад 25 міліметрів бажано розсіювати на автоматичних ситах (грохотах) та іноді на ручних. Якщо діаметр зерен у пробі менший, краще використовувати спеціальні та чутливі лабораторні сита.
На достовірність розсіву насамперед впливає маса проби та метод її відбору. Максимальна маса для розсіву розраховується способом простої формули:
M=0,02d^2+0,5d
M=kd^2
Для цих формул d означає максимальний розмір зерна в метрах, а k – коефіцієнт однорідності складу.
Для отримання максимально точного результату саме визначення діаметра виходу має проходити чітко позначеної технології.
Усього є три поширені способи ситового аналізу:
Вибирати їх потрібно відповідно до вологості матеріалу проби, необхідної точності аналізу, а також за типом матеріалу.
Там, де нема потреби отримання особливо точних результатів при використанні сухих матеріалів, підійде сухий спосіб аналізу. Для нього потрібен набір сит у складі струшувача ‒ цей пристрій автоматично струшує сита горизонтальною віссю, просіюючи матеріал на класи. Розсів у середньому займає двадцять хвилин – цього достатньо, щоб на нижньому ситі залишився просіяний нижній клас.
Чим дрібніший і вологіший матеріал, тим більше часу йому потрібно на проведення аналізу. Після проведення цієї процедури залишок з кожного сита потрібно обов’язково зважити на лабораторних вагах.
Розсів вважається успішним, якщо за одну хвилину через сито пройшло не більше одного відсотка матеріалу, що залишився на цьому ситі. При цьому втрати від аналізу не повинні бути більшими за один відсоток від маси початкової проби.
Якщо склад проби неоднорідний, і при цьому потрібна висока точність розсіву, знадобиться комбінований спосіб аналізу. Для нього всю масу проби висипають на сито і промивають струменем води до тих пір, поки вода, що стікає, не стане прозорою. Залишок матеріалу на ситі висушують і зважують, а показник маси матеріалу, що просіює, визначають за різницею мас до і після цієї процедури. Висушений залишок матеріалу залишають на верхньому ситі для розсівання сухим способом. Просіяний продукт із цього сита теж додають до маси відмитого матеріалу.
Ситовий аналіз насамперед визначає середній діаметр зерен та сумарний їх розмір у кожному класі залежно від діаметра сита. Для точного визначення відхилень від норми у цих показниках є спеціальні таблиці ‒ вони складені за державним стандартом і саме з них відбирають найбільш придатний клас просіяного матеріалу.
У мережі “Аналіт Прилад” є грохоти та інші прилади для проведення точного ситового аналізу – це обладнання надійне та підійде як для приватного, так і для промислового використання.
Шелушитель рису автоматичний TR – 200 – цей електромеханічний пристрій, вживаний для лущення неочищеного рису-зерна при підготовці до перевірки в аналізаторах на вологість, шліфування рису, визначення білизни і трещиноватости сирцю....
Знятий з виробництва. Призначена для помелу зерна пшениці, іржі і інших культур з вологістю до 20о заданої великості при підготовці проб для визначення якості клейковини, “числа падіння” і інших показників...
ЗНЯТИЙ З ВИРОБНИЦТВА Лущильник зерна плівчастих культур і відділення плівок марки У17-ЕШЗ призначений для механізації трудомістких процесів лущення і поділу продуктів лущення проса і рису- зерна при визначенні: плівчастості проса...
Вологомір Wile – 65 є моделлю відомого фінського виробника Farmcomp. Це нова і вдосконалена модифікація вимірника вологості Wile – 55. Головна її відмінність – в дизайні і конструкції : назву...
Хліб і макаронні вироби – продукти, що користуються особливою популярністю серед населення. Але для того, щоб наповнити ними ринок, необхідно дотриматись технології виробництва борошна, провести ряд процедур: зібрати урожай, помолоти...
Олійні культури займають особливе місце в сільському господарстві світу та України і є не лише важливою групою сільськогосподарських рослин, а й стратегічним ресурсом, що впливає на продовольчу та енергетичну безпеку...
Зернові культури мають високу стійкість до зовнішніх впливів завдяки досягненням селекції та генетики. Однак для збереження їх якості після збору врожаю вкрай важливо забезпечити правильні умови зберігання. Першим етапом цього...
Зернові культури забезпечують половину калорій, які споживає людина. Крім того, вони містять важливі сполуки, які корисні для здоров’я. В останні роки на світовому продовольчому ринку з’явився широкий спектр нових продуктів...