Під ситовим аналізом зазвичай розуміють розсівання будь-якого сипкого продукту або матеріалу для того, щоб визначити його склад. Для цього використовується набір сит з різною пропускною здатністю частинок та діаметром отворів. В результаті такого аналізу визначається процентний вміст залишку матеріалу на кожному ситі щодо маси початкової проби. По суті, таким чином можна визначити вихід придатного матеріалу в кожній пробі, а також велику кількість зерен на виході.
Діаметр зерна на виході визначатиметься розміром отворів на ситі. Наприклад, різні матеріали діаметром понад 25 міліметрів бажано розсіювати на автоматичних ситах (грохотах) та іноді на ручних. Якщо діаметр зерен у пробі менший, краще використовувати спеціальні та чутливі лабораторні сита.
На достовірність розсіву насамперед впливає маса проби та метод її відбору. Максимальна маса для розсіву розраховується способом простої формули:
M=0,02d^2+0,5d
M=kd^2
Для цих формул d означає максимальний розмір зерна в метрах, а k – коефіцієнт однорідності складу.
Для отримання максимально точного результату саме визначення діаметра виходу має проходити чітко позначеної технології.
Усього є три поширені способи ситового аналізу:
Вибирати їх потрібно відповідно до вологості матеріалу проби, необхідної точності аналізу, а також за типом матеріалу.
Там, де нема потреби отримання особливо точних результатів при використанні сухих матеріалів, підійде сухий спосіб аналізу. Для нього потрібен набір сит у складі струшувача ‒ цей пристрій автоматично струшує сита горизонтальною віссю, просіюючи матеріал на класи. Розсів у середньому займає двадцять хвилин – цього достатньо, щоб на нижньому ситі залишився просіяний нижній клас.
Чим дрібніший і вологіший матеріал, тим більше часу йому потрібно на проведення аналізу. Після проведення цієї процедури залишок з кожного сита потрібно обов’язково зважити на лабораторних вагах.
Розсів вважається успішним, якщо за одну хвилину через сито пройшло не більше одного відсотка матеріалу, що залишився на цьому ситі. При цьому втрати від аналізу не повинні бути більшими за один відсоток від маси початкової проби.
Якщо склад проби неоднорідний, і при цьому потрібна висока точність розсіву, знадобиться комбінований спосіб аналізу. Для нього всю масу проби висипають на сито і промивають струменем води до тих пір, поки вода, що стікає, не стане прозорою. Залишок матеріалу на ситі висушують і зважують, а показник маси матеріалу, що просіює, визначають за різницею мас до і після цієї процедури. Висушений залишок матеріалу залишають на верхньому ситі для розсівання сухим способом. Просіяний продукт із цього сита теж додають до маси відмитого матеріалу.
Ситовий аналіз насамперед визначає середній діаметр зерен та сумарний їх розмір у кожному класі залежно від діаметра сита. Для точного визначення відхилень від норми у цих показниках є спеціальні таблиці ‒ вони складені за державним стандартом і саме з них відбирають найбільш придатний клас просіяного матеріалу.
У мережі “Аналіт Прилад” є грохоти та інші прилади для проведення точного ситового аналізу – це обладнання надійне та підійде як для приватного, так і для промислового використання.
Залізні шафи для одягу – обов’язковий атрибут роздягальні будь-якого підприємства або великої компанії. Організація з великою кількістю співробітників обов’язково повинна мати окреме приміщення, де працівники могли б переодягнутися в робочий...
Конструкція вимірювальної лупи 11х37 має три вузли, що рухаються, завдяки яким лупа може міняти свою форму щоб лінза знаходилася під будь-яким зручним кутом. Лупа може використовуватися як на підставці, не...
Призначена для подрібнення проб зернових, зернобобових культур і інших твердих харчових продуктів (наприклад, макаронів) з вологістю не вище 18,0 метою визначення їх якості. Основне призначення млина – помел проби для...
Будь-яка весоизмерительная техніка потребує періодичного налаштування – від лабораторних аналітичних вагів, здатних зважити грами хімічних інгредієнтів в посуді, до торгових пристроїв з діапазоном до сотень кілограм. Для цього проводиться спеціальне...
Хліб і макаронні вироби – продукти, що користуються особливою популярністю серед населення. Але для того, щоб наповнити ними ринок, необхідно дотриматись технології виробництва борошна, провести ряд процедур: зібрати урожай, помолоти...
Якість зерна важлива для створення хорошого борошна. Якість визначається кількома показниками, які в результаті визначають клас пшениці та сорт борошна. Крім складу також використовується показник числа падіння пшениці – він...
Для проведення аналізів, пошуків та дослідів в умовах лабораторії потрібне не лише обладнання та інструменти. Жодне лабораторне дослідження неможливо провести без спеціального посуду. Вона служить для проведення фізичних та хімічних...