Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок

      Здоров’я кожної людини безпосередньо залежить від якості продуктів харчування, які він вживає – тому кожен продукт, перш ніж потрапити в торгову мережу і на сімейний стіл, повинен пройти ретельну перевірку. Обов’язковій апробації підлягають і зернові культури (пшениця, жито і інші злаки), з яких потім виготовляється хліб, – один з продуктів першої необхідності.

      Відбір і аналіз усіх характеристик зернових культур сьогодні робиться не “на очко”, а за допомогою спеціальних лабораторних приладів, що забезпечують високоточне визначення якості проб зерна. У хлібозаготівельній галузі існують суворі правила відбору проб зерна, що регулюються відповідним Гостом. Більше того, державному стандарту повинне відповідати і приймання – процес прийому зерна в зерносховищі.

      ГОСТ для відбору проб зерна

      Детальні правила приймання, методи відбору і формування зернових проб описані в діючому Гості 13586.3-83, який так і називається – “Зерно. Правила приймання і методи відбору”. Цей стандарт поширюється на усі постачання і заготівлі зернових і зернобобових культур, призначених не лише для продовольчих, але і для кормових цілей. Не торкаються правила Госту 13586.3-83 лише арахісу і сої, для яких існує інший держстандарт.

      Правила приймання і узяття проб зерна по Госту

      131d830e63f5b86c0a9ed99f3b73b872 Правила приймання і методи відбору проб зерна

      Перед тим, як приступити до узяття проб зерна, його необхідно прийняти в зерносховище згідно зі встановленими правилами. Загальні правила приймання пшениці, встановлені держстандартом, такі:

      1. Якщо під час приймання, відвантаження і зберігання нової партії зерна в нім будуть візуально виявлені сторонні предмети (шматочки дерева, металу, камінчики і так далі) – вони мають бути вилучені.
      2. При прийманні партії зерна необхідно визначити його стан, керуючись наступними параметрами:
        • колір, запах;
        • натура (зернова маса в 1 л) – цей параметр визначається за допомогою приладу, який називається пурка;
        • вологість (для визначення вологості зерно шелушат, використовуючи спеціальні шелушители);
        • скловидна (розрізняють скловидне, напівскловидне і променисте зерно – ці характеристики визначаються діафаноскопом);
        • зараженість шкідниками (наприклад, ушкодження пшениці клопом-черепашкою та ін.);
        • наявність домішок – зерновою (інших культур) і смітною;
        • масові частини білку і сирої клейковини;
        • загальна якість і число падіння клейковини.
      3. Якщо в пшениці виявлено більше 15римесей інших культур, то її приймають як “суміш пшениці з іншими культурами” (зерновими і/або зернобобовими), документально відмічаючи склад у відсотках.
      4. Зерно також повинне пройти контроль на вміст шкідливих речовин :
        • мікротоксинів;
        • токсичних елементів;
        • радіологічних показників;
        • залишкової кількості пестицидів.
      5. Якщо за результатами приймально-здавальних випробувань або по візуальному огляду пшениця не відповідає встановленим нормам безпеки і якості, то вона підлягає поверненню. Уникнути повернення можна лише у тому випадку, якщо партію можливо розділити на частини, однорідні за якістю – тоді, після аналізу повторних проб, повернення може бути проведене частково.
      6. Якщо хоч би по одному з показників був отриманий незадовільний результат, то випробування проводиться повторно, на подвійній кількості проб з тієї ж партії зерна. Результат повторного випробування вважається остаточним і поширюється на усю партію.

      96a626c8ae52a280e19900880db8fc52 Правила приймання і методи відбору проб зерна

      Як правильно відбирати проби зерна

      Щоб адекватно оцінити якість зерна, необхідно забезпечити правильність відбору його проб. Неточний або недбалий відбір проб зерна для аналізу недопустимий, оскільки призводить до невірних результатів і неправильних взаєморозрахунків. Поняття проби ГОСТ відбору проб зерна визначає так: “Проба зерна – ця деяка кількість зерна, відібрана від партії з метою визначення її якості”.

      Якість зерна – це сукупність багатьох його ознак і властивостей, якими визначається його придатність до використання для продовольчих і інших цілей (наприклад, насінних, фуражних та ін.). Проби зерна аналізуються з кожної партії – для цього заздалегідь готується так звана середня проба.

      Середня проба відбирається починаючи з точкової проби – невеликого об’єму зерна, вибраного з однієї точки партії за один прийом. Зерно на пробу відбирають за допомогою спеціальних пристосувань – ручних щупів і пробовідбірників. Для ручного відбору проб використовуються щупи різних різновидів – циліндричні, конусні, мешковые. Для механічного відбору – механічні пробовідбірники.

      3cb325f4e8170faa375041193924b2bf Правила приймання і методи відбору проб зерна

      Сумарна кількість точкових проб складає т. н. об’єднану пробу – з неї і виділяється середня проба, маса якої зазвичай складає 2 кг ( /- 0,1 кг). Якщо при аналізі проби застосовується аналізатор У1-ЕАЗ, то маса середньої проби складає 3 кг Якщо маса проби (середньодобовою або об’єднаною) перевищує 2 кг, то з об’єднаної проби виділяють середню, використовуючи для цього спеціальний прилад – дільник – наприклад, БИС- 1.

      6e7a7fd2644218c5737626662518f90c Правила приймання і методи відбору проб зерна

      Сьогодні купити щуп для відбору проб зерна, а також якісні і надійні лабораторні прилади для перевірки і оцінки якості зернових культур можна на сайті підприємства “Аналит Прилад”. У нашому асортименті є:

      • пробовідбірники;
      • лічильники зерна;
      • пурки;
      • шелушители;
      • аналізатори;
      • діафаноскопи;
      • дільники і багато що інше.

      Уся наша продукція пройшла відповідну сертифікацію і може бути відправлена до будь-якого міста – вартість доставки вантажними перевізниками вже включена у вартість устаткування.