Заказать звонок

    Уточнить цену

      Обратный звонок
      Обратный звонок

      Масляниста насіння в ГОСТ трактується, як вміст в них сирого жиру і жироподібних речовин, що витягаються під впливом ефіру в процесі нижчевикладених маніпуляцій. Існують два лабораторні методи визначення маслянистої насіння :

      1. Екстракційний
      2. Рефрактометричний

      Екстракційний метод застосовується для ретельного проведення робіт за визначенням маслянистої за допомогою апарату Сокслета. Рефрактометричний стає альтернативою при необхідності проведення прискореного аналізу. Робиться за допомогою жирового рефрактометра. Сучасні прилади для визначення жиру дозволяють якісно провести аналіз.

      Класи соняшнику

      Для визначення якості насіння проводять спеціальні лабораторні дослідження. Вони повинні встановити:

      • вологість;
      • смітну домішку;
      • масляниста;
      • кислотне число олії;
      • наявність сторонніх організмів.

      Враховуючи комплекс отриманих даних товару привласнюють один з трьох класів. Перший – повністю виключає зміст шкідників. Кількість олії не менше половини від усієї маси. Для другого – середня масляниста насіння соняшнику не має бути нижча 45В третьому класі цей показник може опуститися мінімум до 40.

      Окремо встановлюють можливість використання насіння в кондитерській справі і для виготовлення олеїнової кислоти.

      Процес визначення маслянистої насіння екстракційним методом

      Принцип методу полягає у витяганні жиру за допомогою ефірного етилу: Готують навішування з 50 гр. насіння соняшнику, просіюючи через сито, діаметр отвору яких 0,3 мм. Відділяють домішки і сміття. Насіння підсушує у фарфоровій ступці при 100 градусах біля 2-го годинника. Ядра змізерніють в ступці, промасленій насінням з випробовуваного зразка (але не з навішування). Суміш зважують по 8-10 грам і поміщають в два патрони.

      У екстрактор наливають етиловий ефір в об’ємі, що виключає його переливання через сифонову трубку, і сполучають екстракційну трубку з холодильником, в який пускають воду. Колбу з ефіром нагрівають лампою електричної або на водяній лазні при t 50-60 градусів. При цьому ефір по трубці треба зливати 7 раз на годину. Розчинник конденсується в холодильнику, стікаючи в екстрактор, у міру заповнення якого витягає олію з навішування і переміщає в колбу. Під час роботи Сокслета слід обернути його шийку марлею щоб уникнути попадання в нього води.

       Як визначити маслянисту насіння. Методи

    • m – вага колби з олією, г;
    • m1 – вага порожньої колби, г;
    • m2 – вага навішування насіння.
    • Перерахунок отриманих значень на суху речовину здійснюється по формулі: X1=X*100/ (100 – W); де: W – вологість навішування насіння, визначувана в араллельно з маслянистою насіння. Остаточна масляниста соняшнику визначається середнім показником з двох значень.

      Процес визначення маслянистої насіння рефрактометричним методом

      11.2 Як визначити маслянисту насіння. Методи
      Витягання жиру проводиться нелетким розчинником (хлорнафталином або бромнафталином), показник заломлення якого відмінний від показника заломлення жиру.

      1. До навішування подрібненого насіння (5 г) додають 2-3 гр піску і 5 см3 бромнафталина або хлорнафталина, розтирають 3 хв. і доливають ще 15 см3 розчинника, продовжуючи розмішувати 2-3 мін
      2. Отриманий розчин фільтрують і наносять оплавленою скляною паличкою на одну з половини призми камери рефрактометра 4-5 крапель отриманого розчину, а на другу частину – стільки ж розчинника. Важливо, щоб компоненти при цьому не змішалися.
      3. Верхня частина камери опускається до нижньої і лімб ноніуса ставиться на нуль. У окуляр будуть видні дві межі заломлення – розчинники і розчин.
      4. Проводиться відлік показників заломлення розчину і розчинника.

      Вміст жиру дізнаються за допомогою формули: М вл. = (a bc)*c;

      • де, M вл. – вміст жиру при вологості матеріалу в /li>
      • з – різниця показників заломлення розчинника і розчину;
      • а – коефіцієнт-показник відсотка жиру (залежно від вибраного розчинника);

      b – постійна, така, що має значення:

      • з бромнафталином – 12380;
      • з хлорнафталином – 16900.

      Далі масляниста насіння обчислюється, як і у випадку з екстракційним методом.